homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

14 juli 2008                                   24˚C overwegend zonnig

Vandaag doen we een korte en gemakkelijke wandeling: Emerald basin, dat is een rondje om Emerald Lake en even het zijdal in. Totaal iets van 11 km, wat we op het gemakje in 3 uur lopen. Het is lekker om na de zware stijging van gister vandaag wat rustiger aan te doen, goed voor de benen om te herstellen. En we genieten van een rondje om Emerald Lake (bekend terrein), dus als je het zijdal (de 'basin') skipt, heb je sowieso een leuk tochtje van 5 km.

 Emerald Lake

Emerald Lake

 

Emerald Lake ligt op 1.300m, dus de bloemetjes komen hier al goed op. Toch kan het hier midden in de zomer ook ijzig koud zijn met veel wind; het rondje is het leukst om met een zonnetje te lopen, maar ja, dat heb je niet altijd in de hand. Dit meer is qua schoonheid goed vergelijkbaar met Lake Louise, maar veel rustiger. We lopen langs de linkeroever, de droge kant van dit dal. Hier valt minder neerslag dan aan de natte oostkant. Daar liggen de hoge bergen waartegen de lucht opstijgt, condenseert (wolken) en de regen valt. Het verschil over zo'n korte afstand is opvallend. Na een half uur nemen we de afslag linksaf naar Emerald basin. We stijgen iets van 250m door bos en dan opent het dal zich. Je zou hier een meertje verwachten, maar er is niks. We zien een stukje van Emerald Glacier, gister ook gezien, maar nu het deel dat aan deze kant van de bergen ligt. Niet spectaculair hier, of prachtig mooi, maar voor wie een indruk wil krijgen hoe het is om te wandelen in de Canadese Rockies is deze trip van 11 km wel erg aardig (kort en makkelijk).

   Emerald Lake    Emerald Lake  
  Emerald Lake   Emerald Lake  

 

Bij terugkomst aan begin van het meer halen we bij de kiosk aan het loket koffie met wat lekkers. We gaan even zitten op het bankje. We besluiten om door Yoho te rijden en even een bezoekje te brengen aan Golden. Dat is op zich absoluut geen bijzondere plaats, maar wel de ligging. Golden bevindt zich namelijk aan de rand van de Rocky Mountain Trench: je daalt dan af in een diepe en brede vallei (breedte 3 - 20 km) dat is ontstaan na de vorming van de Rockies. Het is een lange breuklijn van ongeveer 1.600 km lengte dat ligt tussen de Rockies (links op de foto) en de Columbia Mountains (rechts op de foto). Hier is sprake van een afschuivende breuk ('normal fault'); dat in tegenstelling tot wat je ziet in Waterton NP met een opschuivende breuk (de 'Lewis thrust fault'; zie uitleg bij 29 juni 07). In deze enorm lange breuklijn liggen plaatsen als Golden, Radium, Cranbrook en Kimberley. Het klimaat is ook anders dan in de bergen ernaast, met droge en warme zomers en milde winters. Heel bijzonder om te zien. (Tip: ook goed te zien met Google Earth.)

 Rocky Mountain Trench

Rocky Mountain Trench

      vorige pagina volgende pagina