homepage

foto's op flickr

tips gastenboek

 

      De voorbereiding van de reis naar de Rocky Mountains of de westkust

 

 

 

 

Canada

 

De keuze op welke stad je vliegt

Er zijn verschillende mogelijkheden om te vliegen naar West Canada en Noordwest Amerika. Steden met internationale vliegvelden in Canada zijn Vancouver, Calgary en Edmonton. Naar de States kan bijvoorbeeld op Seattle, Salt Lake City of Denver.

Vancouver is natuurlijk ideaal voor een bezoek aan Vancouver Island, de Coast Mountains of als startpunt voor rondtrips. Met KLM vlieg je in 9½ uur rechtstreeks naar Vancouver. Wil je naar de Canadese  Rocky Mountains of deze als startpunt voor een rondtrip, dan ligt vliegen op Calgary het meest voor de hand, dat ligt op maar 1½ uur rijden van de Rockies. Gelukkig kun je vanaf 2009 weer rechtstreeks met KLM naar Calgary vliegen; met Air Canada of British Airways gaat dat met een tussenstop via Londen of Frankfurt. Calgary is ook perfect voor een bezoek aan Waterton en Glacier National Park (USA), beide parken liggen tegen elkaar aan op de grens tussen Canada en de USA, op zo'n 260 km ten zuiden van Calgary (zie onze verslagen van 2007 en 2009).

Wil je naar de noordelijke Amerikaanse Rocky Mountains, met Yellowstone en Grand Teton, dan kun je bijvoorbeeld vliegen op Denver of Salt Lake City. Wij reizen het liefst met zo min mogelijk reiskilometers in de auto en vlogen bijv. op het kleine vliegveld van Jackson Hole, gelegen in Grand Teton National Park. Dat is ideaal voor een wandelvakantie in Yellowstone en Grand Teton National Park. Voor de noordelijke westkust ligt vliegen op Seattle het meest voor de hand, voor de zuidelijke Rocky Mountains is dat Denver, Colorado (met goede en betaalbare tickets van Icelandair).

top

 

 

De hoogtepunten

Ik krijg veel vragen over wat wij nu de hoogtepunten vinden. Erg lastig te beantwoorden natuurlijk, want dat verschilt van persoon tot persoon. Wij houden van de natuur, rust en bergwandelen: voor ons geen duizenden km's rijden of uren in de auto. Het geeft weer een heel ander beeld als je bijvoorbeeld graag een rondtrip maakt en zoveel mogelijk van het land wilt zien. Maar een indicatie van hoogtepunten is wel te geven, want sommige staan niet (of zelden) ter discussie. Hieronder mijn poging:

de mooiste natuur
1.       Yoho National Park
Emerald Lake Yoho NP is werkelijk prachtig en ontstaan met de ontwikkeling van de spoorwegen in de Rockies. Door Yoho snijdt de Trans-Canada Highway door het dal van de Kicking Horse River. In het hart van het park ligt Field, het enige dorp van het park. Absoluut hoogtepunt is Lake O'Hara, waar je moeite voor moet doen om er te komen. Mooi zijn ook de twee zijwegen die toegang bieden tot de mooiste paden: Yoho Valley en Emerald Lake (zie onze wandelingen daar). Toeristische trekpleisters zijn Emerald Lake, Takakkaw Falls, The Great Divide en de Spiral Tunnels. Het park is in doorsnede nog geen 50 km, en dus veel kleiner dan Banff en Jasper.
2.       Yellowstone National Park
black opal spring Yellowstone is het oudste park ter wereld (1872). Destijds een fenomenaal inzicht over bescherming van bijzondere en prachtige natuur. Dat komt doordat het bovenop een supervulkaan ligt: hier zijn geisers, hete waterbronnen, stoomgaten en modderpoten. Het is 9.000 km² groot en daarmee 1/4de van Nederland. Het bevat 600 km aan wegen en meer dan 1.500 km aan wandelpaden, één groot wandelparadijs. Het vele wildlife maakt het helemaal compleet: wolven, grizzlyberen, zwarte beren, bizons, zeearenden, coyotes, pronghorn antilopen, haviken, bergmarmotten, teveel om op te noemen en alle beesten zijn, met wat geduld en geluk, ook daadwerkelijk te zien.
3.       Banff National Park
Lake Louise Banff NP is het eerste Nationale Park van Canada uit 1885 en ligt op maar 1½ uur rijden van Calgary. Banff heeft een oppervlakte van 6.641 km² en vormt onderdeel van het UNESCO werelderfgoed van de Rocky Mountains. Het park is werkelijk adembenemend mooi met vele schitterende wandelmogelijkheden. Maar het is ook kwetsbaar vanwege de vele bezoekersaantallen (4,5 mln per jaar) en de drukke snelweg. Hoogtepunten zijn de Vermilion Lakes, Bow Valley Parkway, Sulphur Mountain Gondola, Lake Louise, Moraine Lake en natuurlijk de rit over de Icefields Parkway.
4.       Glacier National Park (USA)
Grinnell Lake Glacier NP in de USA grenst aan Waterton Lakes: een prachtig park vanwege de schitterende natuur. Wel is de vraag van belang hoe het park straks moet heten, als vanwege het broeikaseffect alle gletsjers zijn verdwenen. Met ruim 1.000 km aan wandelpaden is dit een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Het park meet 4.102 km² en trekt jaarlijks zo'n twee miljoen bezoekers. Wij hebben hier genoten van de natuur. Toppers zijn Many Glacier, Two Medicine en de Going-to-the-Sun Road.
5.       Jasper National Park
Spirit Island (Jasper NP) Jasper NP is ook een topper onder de parken: "een fantastisch juweel, weidse uitzichten en een authentiek dorp; smakeloos toerisme is hier tot een minimum beperkt." Het ligt een kleine 400 km ten westen van Edmonton en beslaat een oppervlakte van 10.878 km² en is daarmee groter dan Banff, Yoho en Kootenay tezamen. Het is hier ook ruiger en rustiger met zo'n 1,3 mln bezoekers per jaar. Wie van natuurschoon en ruigheid houdt, komt hier ruimschoots aan z'n trekken. Hoogtepunten zijn de Maligne Valley, Maligne Lake (met Spirit Island), Mount Edith Cavell, Jasper Tramway en de Icefields Parkway.
6.       Waterton Lakes National Park
Waterton National Park Waterton Lakes NP is een overdonderend mooi park met prachtige natuur. Het ligt zo'n 260 km ten zuidoosten van Calgary, op de grens met de USA. Het thema van het park is "where the mountains meet the prairie." Op sommige plaatsen zijn de bergen op maar 800 meter van de prairie al 1.200 meter hoog. Het park zelf is klein, en meet maar 520 km². Er zijn geen doorgaande wegen, maar wel een voortreffelijk, 240 km lang netwerk van wandelpaden. Er komen jaarlijks 600.000 bezoekers. Zeer aangenaam zijn het plaatsje Waterton (gelegen aan Waterton Lakes), de wandeling naar Crypt Lake en wildlife kijken op de Red Rock Parkway en Akamina Parkway.
7.       Grand Teton National Park

The Tetons

The Tetons vormen een prachtige bergketen iets ten zuiden van Yellowstone. Het park omvat 1.255 km² en is sinds 1929 een nationaal park. Grand Teton National Park ligt in het hart van het Greater Yellowstone Ecosystem. Eén van de grootste, nog intact zijnde gematigde zone ecosystemen op de planeet. Dit betekent dat veel van de dieren in het Teton gebied reizen tussen de twee parken en de vele aangrenzende nationale bossen. Er komen jaarlijks ruim 2.5 mln bezoekers. Er is zo'n 320 km aan wandelpaden, zowel vlak als ook echte bergwandelingen. Het vormt daardoor een mooi, afwisselend wandelgebied, voor iedereen wat wils.
8.       Rocky Mountain National Park

 Rocky Mountain NP

Een relatief klein park met 1.000 km². Wel een echt wandelpark met 570 km aan wandelpaden. Het park ligt hoog, met 72 pieken boven de 12.000 ft (3.700 m). De westkant van de Continental Divide is ook hier natuurlijk groener en natter dan de oostkant. Wij vonden hier de rustiger westkant mooier. Er leven jammer genoeg geen wolven en grizzlies, wel veel elanden (in de Kawuneeche Valley aan de westkant), elks, pika´s, bighorn sheep en marmotten. Andere hoogtepunten zijn de Trail Ridge Road, een prachtige 77 km lange weg dwars door het park en de Bear Lake Road, dat uitkomt in een mooie wandelgebied. Onze favoriete plekken zijn verder Moraine Park en de stopplek van Rock Cut, bovenop de Trail Ridge Road.
de mooiste (dag)wandelingen
actief ontspannen
  • Banff NP: Citadel Pass (19 km), Paradise Valley (20 km), Helen Lake (14 km)
  • Coast Mountains: the Joffre Lakes (11 km), High Note (11 km)
  • Glacier NP (USA): Iceberg Lake (16 km) en Grinnell Glacier (18 km)
  • Grand Teton NP: Cascade Canyon (15 km) en Garnet Canyon (16 km)
  • Jasper NP: Bald Hills (11 km) en Cavell Meadows (9 km)
  • North Cascades NP: Heather & Maple Pass (12 km)
  • Vancouver Island: Long Beach (12 km) en East Sooke (10 km)
  • Waterton Lakes NP: Crypt Lake (17 km) en Bertha Lake (15 km)
  • Wells Gray PP: Trophy Mountain Trail (12 km)
  • Yellowstone NP: Pelican Valley (16 km) en Hayden Valley (16 km)
  • Yoho NP: Lake O'Hara (meerdere dagwandelingen) en Iceline (17 km)
de mooiste autoroutes
autoroutes de zeven mooiste, met veel kans op wildlife:
  • Icefields Parkway          (230 km langs schitterende natuur; Highway 93)
  • Trail Ridge Road            (77 km dwars door Rocky Mountain NP)
  • Going-to-the-Sun Road   (80 km dwars door Glacier Park / USA)
  • Maligne Lake Road        (44 km naar Maligne Lake)
  • Red Rock Parkway        (15 km van Waterton town naar Red Rock Canyon)
  • Highway 742                 (40 km in Kananaskis, bij Canmore)
  • Bow Valley Parkway      (58 km tussen Banff en Lake Louise; Highway 1A)
de mooiste musea
mammoet (Royal BC Museum) de vijf mooiste:
  • Royal BC Museum (Victoria)
  • Glenbow Museum (Calgary)
  • Royal Alberta Museum (Edmonton)
  • Denver Art Museum (Denver)
  • Whyte Museum of the Canadian Rockies (Banff)
steden
Calgary
 skyline Calgary Calgary: mooi gelegen aan de voet van Rockies. Het uitzicht vanaf de Calgary Tower is top, het Glenbow Museum prachtig en lekker slenteren door het centrum en de Stephen Ave. Mall. Hier kun je je wel een aantal dagen vermaken, maar de Rockies liggen echt vlakbij (je ziet ze liggen, op 1½ uur rijden) en dat trekt ons altijd meer dan de stad. Calgary ligt op ruim 1.100 m hoogte, vlak achter de Rockies. Het kent een echt landklimaat met weinig neerslag (tegengehouden door de bergen), de zomers zijn (erg) warm en de winters bitter koud. De stad zit in de lift omhoog.
Denver

 Denver

Denver: schitterende ligging op de grens van prairie en de hoogste bergen. Deze stad biedt alles, van kunst (mooie musea) en cultuur tot actief buitenleven. De zuidelijke ligging ten oosten van de Rockies garandeert veel zon en hoge temperaturen. De stad heeft een lekkere sfeer. Hoogtepunten zijn het gezellige Larimer Square (met oa Tattered Cover Bookstore en Rockmount Ranch Wear), het Denver Museum of Nature & Science, het Denver Art Museum, de grote outdoorzaak REI en natuurlijk de drie vestigingen van Earls.

Edmonton
 Edmonton Edmonton: een rijke stad vanwege de zandoliewinning. De stad groeit, met nu meer dan 700.000 inwoners. Het is één van de noordelijkste grote steden van Canada. Net als Calgary zijn de zomers warm met veel zon en de winters extreem koud. Vandaar dat je in de binnenstad afgeschermde wandelpaden hebt (pedways), die je beschermen tegen de koude in de winter en de hitte in de zomer. Het ligt op zo'n 3½ uur rijden van de Rockies en dat betekent dat de bewoners veel vertier in hun eigen stad zoeken, je rijdt niet even naar de bergen.
Seattle
Seattle Ook weer zo'n heerlijke stad, met ruim 600.000 inwoners. Stad van high tech industrie, zo heeft Microsoft hier z'n hoofdkantoor en Boeing z'n grote productiefaciliteiten. Natuurlijk ook beroemd om de koffie (de allereerste Starbucks op Pike Place) en muziek (Jimi Hendrix en de grunge, met Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains). Als je hier bent bezoek je Pike Place Market, het Waterfront, Pioneer Square en het Seattle Center. Allemaal zeer vermakelijk
Vancouver

 Stanley Park

Vancouver ligt prachtig en is prachtig. Met de oceaan, Vancouver Island en de Coast Mountains binnen handbereik (en de Rockies op 800 km). Aanraders zijn een fietstochtje rond Stanley Park, natuurlijk een bezoek aan de verschillende wijken, het centrum met Robson Street en slenteren langs Coal Harbour. Hier verveel je je niet, een echte stad met 2 miljoen inwoners en een echt City Lounge gevoel.
Victoria
 Inner Harbour Victoria is een heerlijke stad met het lekkerste klimaat. Het kan hier natuurlijk ook slecht weer zijn, bezoek dan het Royal BC Museum, werkelijk prachtig. Verder genieten wij van de Inner Harbour, lekker eten in een mooi en groot restaurant van Earls, lekker een fietstochtje maken naar Oak Bay, een beetje slenteren door de stad en je verheugen op een orka-tour naar de kust van de USA, of gewoon op een terrasje zitten en mensen kijken.

top

 

 

Bergwandelen

1.     Waarom een bergwandelvakantie?

Actief ontspannen door te bergwandelen in prachtige natuur, is waar wij voor gaan. Onze wandelvakanties begonnen we in de Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk. Vervolgens viel de keus een aantal jaar op Noorwegen en de laatste jaren op West Canada, Noordwest Amerika en de Rocky Mountains. Wij gaan met vakantie voor de rust en natuur, willen de frisse lucht, het weer en de wind voelen, genieten van mooie uitzichten en landschappen. En dat gaat het beste door lekker te bergwandelen. Dus voor ons geen duizenden km's rijden of uren in de auto. Onze keus is juist om niet alles te willen zien, maar rustig te concentreren op de mooiste wandelingen in de omgeving. Dat kan ook heel goed vanwege de vele wandelmogelijkheden, die vormen dan ook de basis van onze route.

En bewegen is natuurlijk ook gewoon gezond, voor lichaam en geest: je voelt je energieker, zit lekkerder in je vel en maakt je hoofd volkomen leeg. Het is een belevenis hoor, het werkt echt, heerlijk genietend van de prachtige omgeving, met zwaarte en afstand van de wandelingen aangepast aan je persoonlijke mogelijkheden. Om te kunnen genieten van bergwandelingen is een goede conditie noodzakelijk. Niets zo vervelend om vermoeid, chagrijnig en met pijn in je benen, voeten of rug door de bergen te sjokken. Zorg dat je een goede (basis)conditie hebt: door het hele jaar door te bewegen en sporten versterk je je been- en rugspieren en je uithoudingsvermogen. Met wandelen kun je dan langere afstanden doen, hoger de bergen intrekken en zo mooiere tochten maken.

2.     Waar kun je bergwandelen en welke route doen we dan?

De Rocky Mountains: wandelen in de Rockies is als lopen in het paradijs: schitterende natuur, prachtige uitzichten, schone lucht en goed onderhouden, gemarkeerde paden. En wat we ook heel belangrijk vinden: het is er een stuk rustiger en stiller dan bijvoorbeeld de Alpen. Denk dat 99% van de toeristen in de buurt van z'n auto blijft en nauwelijks de natuur intrekt. Maak je een dagwandeling, dan is het vergelijkbaar met de rust van Noorwegen. Heel veel wandelpaden zijn altijd wel rustig en de drukte rond attracties is meestal na 10 minuten lopen verdwenen. De vele mogelijkheden variëren van hele korte wandelingen tot ruige, meerdaagse tochten. Het beste boek over wandelen in de Canadese Rockies is zonder twijfel 'Don't Waste Your Time in the Canadian Rockies', van Kathy & Craig Copeland. Een fantastisch wandelboek met de mooiste dag- en meerdaagse wandelingen. Zie ook hun website: hikingcamping.com.

Op het grensgebied van USA en Canada zijn Glacier en Waterton prachtige wandelgebieden. Wij haalden inspiratie uit 'Glacier-Waterton International Peace' van Vicky Spring en 'Hiking Glacier en Waterton Lakes' van Falcon, beide prima boeken met tientallen dagwandelingen. Verder zuidelijk zijn Yellowstone en Grand Teton uitstekende wandelgebieden: Yellowstone omvat een kwart van Nederland en bevat 600 km aan wegen en 1.500 km aan wandelpaden, één groot wandelparadijs! The Tetons zijn ook prima geschikt voor wandelingen, zowel vlak (de Jackson Hole vallei) als veel stijgen en dalen. Het boek van Top Trails biedt een overzicht van alle mogelijkheden.

De Coast Mountains: wij hebben in de omgeving van Whistler gewandeld en de North Cascades, dat gebergte ligt in de USA tegen de grens van Canada. Beide zijn prachtige wandelgebieden, zie o.a. onze belevenissen van 2006 en 2012. De Coast Mountains zijn minder toegankelijk dan de Rocky Mountains, kijk en onderzoek van tevoren waar je zit en waar je kunt wandelen. Whistler is een prima uitvalsbasis, in de North Cascades is Mazama ons erg goed bevallen.

Vancouver Island: een groot eiland, 450 km lang met een lange bergketen aan de westkant. En zo'n beetje vanaf Campbell River heel veel rust en stilte. Wij zijn grote fans van Vancouver Island, omdat je er alles hebt. Het is wel anders dan in de Rockies of Coastal Mountains: lager gelegen en een ander klimaat. Wij hebben gelopen in Strathcona Provincial Park, op Quadra Island, de westkust bij Tofino en Victoria. Met de tips en onze bevindingen op deze site kun je een redelijk beeld krijgen van wat je kunt verwachten aan weersomstandigheden (veel regen vanaf de herfst), wildlife (beren, wolven, poema's) en nog veel meer moois. Ik haal de wandelingen uit een Falcone wandelboek: Hiking Vancouver Island.

 

3.     En de beren? Hoe loop je in berengebied?
bearspray   Beren, zowel grizzly beren als zwarte beren, zijn zelden een probleem tijdens het bergwandelen. Maar de onbewuste wandelaar brengt zichzelf in gevaar, anderen, en de beren. Als je voorbereid bent op een ontmoeting met een beer tijdens een wandeling, kun je met vertrouwen op pad, wetend dat beren nauwelijks een gevaar vormen.

In de Rocky Mountains (vanaf Yellowstone tot diep in Canada) leven honderden grizzly beren en ongeveer eenzelfde aantal zwarte beren. De kans op een ontmoeting met een beer is vanuit de auto groter dan tijdens het lopen. De informatiebureaus in de parken informeren je over de wandelroutes waar recent beren zijn gezien en welke paden eventueel gesloten zijn (meestal vanwege een grizzly-wijfje met jongen). Grizzly beren zijn potentieel gevaarlijker dan zwarte beren, zie voor het verschil tussen beide soorten de Tips.

Elke beer die wordt verrast kan aanvallen. Het is daarom heel belangrijk om tijdens het lopen je aanwezigheid kenbaar te maken. Dit is hun gebied waar je te gast bent; stel je voor dat jij iemand stiekem in je huis ziet lopen, dat is ook niet prettig en heb je ook liever dat de gast zich meldt aan de voordeur. Maak dus geluid: niet met van die belletjes die je overal voor weinig geld kan kopen, maar door hard te roepen tijdens het lopen ('warning calls'). Roep harder bij watervallen of stromende beken, en bij tegenwind. Het gehoor van een beer is vergelijkbaar met dat van de mens, als de beer je hoort aankomen, loopt ie vanzelf weg of zal je van een afstandje in de gaten houden. Een ontmoeting met een mens betekent voor een beer ook een ongewenste situatie, want alles dat afleidt van het zoeken naar voedsel kost (te)veel energie.

Als je toch een beer tegenkomt, blijf dan rustig, ren niet weg en kijk de beer niet in de ogen. Praat zachtjes op 'm in en loop stapje voor stapje, bijna in slow motion, naar achteren. Beren vallen eerder aan als je vlucht en ze zijn veel sneller dan jij. Alleen met grizzly beren in de buurt, lopen we met bearspray (met zwarte beren is dat niet nodig). Houd deze altijd bij de hand, wij dragen de bus in een open zijvak van de rugzak en leer hoe het werkt. Het bevat cayennepeper en is uiterst onprettig (maar ongevaarlijk) voor de beer. Spuit een wolk tussen jou en de beer, dat houd 'm op afstand. Zie ook de informatie over bear spray van Yellowstone National Park: using bear spray.

Mocht je in een uitzonderlijke situatie worden aangevallen, vecht dan terug als het een zwarte beer is. Is het een grizzly beer, houd je dan dood door plat op je buik te gaan liggen met je benen gespreid en je handen over je nek. De kans dat de beer je wilt opeten is uiterst klein, de bedoeling is meer om je even goed pijn te doen en ervoor te zorgen dat je oprot.

 

4.     Hoe bereid je je voor op een bergwandelvakantie?

Als je wilt genieten van de rust en natuur door lekker te (berg)wandelen, dan vraagt dat voorbereiding. Denk aan je conditie en training, gebiedskennis, de wandeluitrusting, kennis van het klimaat en kennis over beren. Op deze website vind je op al deze vragen voldoende informatie. Om van bergwandelingen te genieten, is een goede conditie noodzakelijk: des te fitter je bent, des te mooier de wandelingen die je kunt doen. Want dat betekent dat je langere afstanden en meer stijging aankunt en dus meer wandelingen in je opties kunt meenemen. Voor bergwandelingen is zowel het trainen van uithoudingsvermogen als het trainen op kracht van belang. Wij voelen ons lekker fit en lopen regelmatig tussen de 10 - 15 km in Nederland (het Groene Hart en de Veluwe zijn onze favorieten) en houden onze basisconditie goed bij door fitness, sport en krachttraining. En voor bergwandelingen geldt: des te mooier het weer, des te hoger je loopt, want met mooi weer geniet je juist optimaal boven de boomgrens met alle weidse uitzichten. Boswandelingen kunnen altijd nog.

Andere punten om even goed bij stil te staan:

  • Afstanden: zoals hierboven vermeld, kun je met een goede basisconditie een wandeling van 16 km en 700 hoogtemeters prima aan. Hoe lang je daar vervolgens over doet, verschilt per persoon. Gemiddeld loop je zo'n 4 km/uur, en tel daarbij een uur extra voor elke 300 - 400 m verticale stijging. Met een wandeling van 16 km en 700 m stijging ben je dus zo'n 6 uur zoet, zonder pauzes.
  • Bereikbaarheid: met een gewone auto kun je bij alle wandelingen prima komen, een 4WD is helemaal ideaal. Soms heb je daarnaast een ander vervoermiddel nodig, bijv. een extra busrit of boottocht; in de beschrijvingen van onze wandelingen en in de wandelboeken staat dat helder uitgelegd. Meestal zijn dat wel de bijzondere wandelpaden, denk aan Lake O'Hara, Citadel Pass of Crypt Lake. Met een camper is een beperkt aantal wandelingen niet bereikbaar, omdat de weg naar het startpunt te smal of te bochtig is. Lees daarom altijd goed de informatie in een wandelboek of op een website.
  • Beren: zie de uitgebreide informatie hierboven.
  • Eenzaamheid: in de bergen ben je vaak op jezelf aangewezen, hulp is niet snel voorhanden. Vertrek daarom nooit zonder voorzorgsmaatregelen als extra eten en drinken, een EHBO-set en kleding voor koude en natte omstandigheden en laat een bericht achter waar je heen gaat. Een mobieltje kan soms ook helpen, met het noodnummer geprogrammeerd; maar vaak heb je in de bergen geen bereik.
  • Eten: voor een bergwandeling is een stevig ontbijt noodzakelijk. Dat kan je buiten de deur doen of zelf klaar maken. Veel kamers in lodges bevatten een kleine keuken met koelkast en een oven waar je broodjes kunt afbakken. De lunch slaan wij altijd in bij een lekkere eettent (denk aan Evelyn's in Banff, bagels in Canmore of bij een Subway). Daarnaast is het lekker om wat gezonde repen tussendoor mee op pad te nemen ('healthy bars') of een snickers of zo. Dat levert extra energie en is lekker bij een rustpauze.
  • Kaartmateriaal: wij lopen in de Canadese Rockies graag met kaarten van Gem Trek Publishing, die laten helder en duidelijk de wandelpaden zien (afstanden, hoogtelijnen, te volgen route, etc). Van andere wandelgebieden hebben we ook wandelkaarten bij ons, ze zijn onmisbaar. In de USA hebben we "Trails Illustrated" van Nat. Geographic.
  • Markering: de bergwandelingen in BC en de Rockies zijn allemaal goed aangegeven. Bij de start staat vaak een informatiebord en onderweg staan wegwijzers bij kruisingen om je de juiste kant op te sturen. De wandelpaden zijn verder goed zichtbaar en goed onderhouden, je raakt zelden de weg kwijt.
  • Muggen: in de beste tijd om te bergwandelen, juli en augustus, zijn ze er volop. Goede, muggenbestendige kleding is aan te bevelen. Er zijn fijngeweven overhemden, shirts en broeken waar geen mug doorheen komt (van Fjäll Räven of Royal Robbins). En natuurlijk anti-muggenspul voor de blote huid of op de kleding of je haren, het merk OFF is de beste.
  • Sneeuw: in de bergen ligt op grotere hoogte de eeuwige sneeuw. In juni zijn veel wandelpaden nog onbereikbaar vanwege sneeuw, pas in juli raken alle wandelpaden goed begaanbaar. Maar dit verschilt elk jaar, let dus goed op de actuele wandelstatus van het pad: sneeuw, modder, beren. Zie hiervoor onderstaande links.
  • Teken: alle wandelaars dienen alert te zijn op teken, ze komen steeds vaker voor, zowel in Nederland als in Noord-Amerika. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, met heel vervelende gevolgen voor je gezondheid. Laat je goed informeren en neem voorzorgsmaatregelen;
  • Uitrusting: hierover zijn hele boeken geschreven, essentieel zijn bergwandelschoenen (categorie B), een rugzak, waterzak, wandelbroek en -overhemd, regenkleding, wandelstokken, zonnebril, pet, zonnebrand, muggenspul, kompas, kaart, lunchpakket, extra kleding en een EHBO-set. Zie voor een uitgebreider overzicht hieronder.
  • Water: wij zorgen ervoor dat we zelf altijd voldoende water bij ons hebben. Dat is het makkelijkst met een waterzak, die zijn er van 2 tot 3 liter en kun je kwijt in je rugzak. De meeste nieuwe rugzakken hebben een opening voor het slangetje naar je mond, zodat je tijdens het lopen makkelijk een slok kunt nemen. Op warme dagen met een lange wandeling nemen wij elk zo'n 3 liter mee.
5.     Hoe liggen de wandelpaden er nu bij?

Actuele status van wandelpaden:

 

6.     Welke uitrusting heb je nodig?

Hieronder zie je een overzicht van wat we aan wandeluitrusting meenemen.

  • bergwandelschoenen
  • bearspray ($ 45 ter plekke kopen en weer achterlaten)
  • broeken (lichtgewicht, sneldrogend, afritsbaar, muggenbestendig)
  • doek of bandana (tegen koude of hitte)
  • EHBO-set inclusief een tekenpincet
  • fototoestellen (twee digitale exemplaren)
  • kompas
  • muggenspul (ter plekke bus OFF! kopen)
  • overhemden (fijn geweven / muggenbestendig)
  • pet
  • regenkleding
  • rugzakken
  • shirts (lichtgewicht, sneldrogend, geen katoen)
  • softshell
  • thermosfles
  • verrekijker
  • wandelboeken
  • wandelkaart
  • wandelsokken
  • wandelstokken (passen goed in de koffer)
  • waterzakken (van 2½ of 3 liter)
  • zakmes
  • zonnebrand
  • zonnebril

 

top

 

 

Jetlag

Het noordwesten kent twee tijdzones: Mountain Time (8 uur tijdsverschil met Nederland) en Pacific Time (9 uur tijdsverschil). De grens volgt over het algemeen de Rocky Mountains (zie deze wereldkaart voor een overzicht). Als je op Calgary vliegt in Alberta, is het daar 8 uur vroeger; vlieg je op Vancouver dan is het daar 9 uur vroeger. En dat tijdsverschil komt zo'n beetje overeen met een rechtstreekse vlucht. Stap je dus rond 13.00 uur op Schiphol in het vliegtuig, en vlieg je naar Vancouver, dan stap je 9 uur later het vliegtuig uit en is het in Vancouver rond 13.00 uur. Je hebt dan nog een stuk middag en avond te gaan, terwijl je lichaam gewend is dat het nu avond is.

Die verstoring van het waak-slaapritme heet jetlag (jet = een straalvliegtuig; en lag = achterop lopen) en de oorzaak is het passeren van acht of negen tijdzones. Onze biologische klok raakt hierdoor van slag en het duurt dagen voordat dit ritme weer is hersteld. Iedereen die naar Canada vliegt krijgt er dus mee te maken, maar elk lichaam reageert hier wat anders op. Je voelt je vermoeid, hebt last van slaapstoornissen en/of van je spijsvertering. Je kunt stellen, dat je lichaam aan elk uur tijdsverschil een dag moet wennen; dat betekent dat je met een vlucht naar Vancouver ruim een week zoet bent om van de jetlag af te komen. Nu is het zo dat we het het liefst van oost naar west vliegen. Terug naar Nederland is dan ook vermoeiender dan de heenreis. Dat komt doordat we het rekken van de dag makkelijker doorkomen dan het inkorten van de dag (en missen van nachtrust). En ochtendmensen, mensen die zich 's ochtends op hun best voelen, hebben méér kans op het krijgen van een jetlag, terwijl de zogenaamde avondmens (mensen die vooral 's avonds actief zijn) juist minder kans heeft op het ontwikkelen van een jetlag.

Tips om zo min mogelijk last te hebben zijn als volgt: zorg dat je in redelijke tot goede conditie bent. Ben je voor de vlucht al moe, opgewonden of gestrest (vakantiestress!), dan ben je vatbaarder voor een jetlag. Zorg dat je koffers en handbagage in orde zijn en dat je op tijd op het vliegveld bent, zodat je ontspannen aan je vlucht begint. Drink aan boord van het vliegtuig vooral water en wees zuinig met alcohol, koffie, thee en sappen, want deze kunnen jetlag nadelig beïnvloeden. Strek af en toe je benen door het gangpad af te lopen, dit bevordert je bloedsomloop en voorkomt opgezwollen benen. Eet niet teveel tijdens de vlucht, je hebt immers ook weinig beweging, dit kan mogelijk weer leiden tot maag- en darmproblemen. En stel je op het moment dat je vertrekt al in op de tijdzone waar je straks landt, dus zet je horloge alvast terug (of vooruit) en rust als het daar nacht is. Probeer na de vlucht je dag- en nachtritme zo snel mogelijk aan te passen aan de plaats van bestemming. Je andere lichaamsfuncties die zijn ingesteld op een 24-uur ritme zullen zich dan ook snel aanpassen (hersenen, hormonen, spijsvertering). Eet en drink op regelmatige tijdstippen, zodat het bioritme tot rust komt. En wij slikken bij thuiskomt melatonine-pilletjes, die bevatten een lichaamseigenstof dat de slaap bevordert. Die nemen we een half uur voor het slapen in en als we 's nachts wakker worden nemen we er weer één, dan kun je in ieder geval de nacht doorslapen.

top

 

 

De ideale reistijd

De beste reistijd is afhankelijk van bijv. het weer, de drukte rond de mooiste locaties en de prijzen. En de keuze welke periode de ideale reistijd is, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. In de pagina met Tips ga ik uitgebreid in op het klimaat per streek vanaf de kust tot aan de Rocky Mountains. De maanden juli en augustus zijn echt zomers, ook in het hooggebergte. De meeste drukte en hoogste prijzen vind je dan ook rond juli en augustus. De drukte is ook weer wat je gewend bent; wij gaan altijd in het hoogseizoen vanwege het ideale wandelweer, maar vinden de drukte dan wel meevallen: 99% van de toeristen blijft dicht in de buurt van z'n auto, dus ga je erop uit, dan heb je de natuur vaak helemaal voor jezelf: En wandelen in De Alpen is vele malen drukker dan in de Rockies en vergelijkbaar met bijv. Noorwegen. Toeristische trekpleisters zijn druk: een plaats als Banff is altijd drukker dan Jasper, in welke periode je ook reist. De vraag of Canada duur is, is natuurlijk afhankelijk van je portemonnee. Met een drietal kostenposten krijgen we allemaal te maken: de vervoersmiddelen, de overnachtingen en het eten/drinken:

Wat je ook besluit, in West Canada kun je je zo'n beetje van mei tot oktober prima vermaken. In de lente kan het goed weer zijn, maar de kans is toch groter op wisselvalligheid. Ook kunnen in de bergen aan de kust en verder landinwaarts in de Rockies sommige wegen nog afgesloten zijn vanwege sneeuw en ijs. Zoals gezegd: wij (berg)wandelen het liefst met mooi weer, en zijn dus afhankelijk van goed wandelweer, waarbij je niet teveel door sneeuw en ijs moet struinen: de paden zijn dan begaanbaar, geen modderpoelen en geen meters sneeuw. En dan is de keus vrij simpel: het mooiste weer met de best begaanbare wandelpaden in de bergen is hartje zomer, dus in juli of augustus.

top

 

 

De ideale route

Voor de hoogtepunten van West Canada verwijs ik graag naar het overzicht hierboven. En die zijn al nauwelijks te doen in 3 of 4 weken. Bedenk daarbij dat ik in het overzicht de Cariboo, Okanagan en Kootenays niet eens heb opgenomen. Dus met recht: keuzes in de reis zijn onvermijdelijk. Wij vinden het zelf ideaal om dit enorme gebied tijdens meerdere vakanties te bezoeken, zodat de ene keer Vancouver en Vancouver Island in de planning staat, en andere jaren de Rockies. Zo konden we de reiskilometers aardig beperken en veel tijd besteden aan het (berg)wandelen, onze favoriete hobby.

Maar of je nu kiest voor een eenmalig bezoek of een bezoek verspreid over meerdere jaren, vrijwel altijd zijn Vancouver, Vancouver Island en de Nationale Parken van de Rocky Mountains opgenomen in het reisprogramma. Reken voor de route tussen Vancouver en de Rockies op zo'n 1.000 km. Na de Rockies kun je dan kiezen voor een terugvlucht vanaf Calgary (op 90 minuten rijden van Banff) of een andere route terug naar Vancouver. En andersom kan ook: vliegen naar Calgary, een bezoek aan de nationale parken van de Canadese Rocky Mountains, en vervolgens een route door de Interior naar Vancouver en Vancouver Island.

Neem altijd de Icefields Parkway op in je programma, die mag je echt niet missen tussen Banff (Lake Louise) en Jasper. Grofweg zijn er tussen Vancouver en de Rockies twee routes: (1) de zuidelijke naar Banff en (2) de noordelijke naar Jasper. De zuidelijke route volgt dan Vancouver - Hope - Pentincton - Kelowna - Vernon - Revelstoke - Golden - Banff. De noordelijke route volgt over het algemeen Vancouver - Whistler - Kamloops - Clearwater - Mount Robson - Jasper. Op Vancouver Island is de meest geëigende route: Vancouver - oversteek Nanaimo - Campbell River - Telegraph Cove - terug via Parksville - Tofino - Victoria - Vancouver. En met bovenstaande routes heb je een mooi deel te pakken hoor! Maar natuurlijk weer niet alles, je mist bijvoorbeeld Waterton Lakes NP, maar ja, met zo'n groot land...

Varianten zijn natuurlijk ook mogelijk: denk aan een Rocky Mountains vakantie, met aankomst in Calgary, vervolgens Canmore - Banff - Yoho - Jasper en de terugvlucht via Edmonton. Je hoeft dan relatief gezien weinig km's te rijden en kunt dus optimaal genieten van de natuur (zie onze vakantie van 2008; echt een aanrader). Een variant op de noordelijke route tussen de Rockies en Vancouver is om via Bella Coola te reizen, met een bootovertocht naar Port Hardy op Vancouver Island. Dat is niet zo'n lange tocht als naar Prince Rupert; een andere variant is een bezoek aan de Sunshine Coast met o.a. Powell River (zie onze reis van 2006), waarbij je een stuk de kustlijn volgt van het vasteland. Genoeg mogelijkheden voor mooie trips en allerlei varianten.

Vancouver, Whistler en Vancouver Island

top