homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

13 juli 2008                                   23˚C wisselend bewolkt

Ontbijt maken we weer zelf, lekker yoghurt en muesli. Voor de lunch rijden we langs de winkel bij één van de twee restaurants. Vandaag wandelen we lekker dicht in de buurt, in Yoho National Park dus, en hoeven we niet veel in de auto te zitten. De start is bij Takakkaw Falls: vanaf Field is dat 4 km richting Lake Louise over Highway 1 en dan de afslag naar de Yoho Valley Road, die we tot het eind volgen, zo'n 14 km. 

 Takakkaw Falls We lopen van de parkeerplaats bij Takakkaw Falls een paar honderd meter terug naar het Whiskey Jack youth hostel. Daar is de start van de lange klim van 1.520m naar 2.195m in zo'n 6 km. Een stijging van 675 hoogtemeters! Het begin is moordend steil en dat gaat na een uur gelukkig een stuk minder. Poeh. Maar wat een uitzichten. Beneden ons zien we nu de Takakkaw Falls, dat is wel heel bijzonder om het vanaf dit punt te zien.

 

Takakkaw Falls

Takakkaw Falls vanaf de weg

 

Takakkaw Falls na stevige klim

 

Deze wandeling heet Iceline. En met recht, want we schuren een aantal kilometer langs de langwerpige Emerald Glacier. Links van ons heet de berg The Vice President, met daarachter The President. We lopen nu geleidelijk aan steeds hoger. Dit pad is aangelegd in 1987 en was gelijk al heel populair, want het biedt een snelle toegang tot de alpiene zone: enorme bergen rots en stenen afkomstig van gletsjers, smeltwatermeertjes, kilometers lang kun je lopen langs de rand van een prachtige gletsjer en een schitterend zicht op de Yoho vallei en de Takakkaw waterval. Het kost even wat moeite om hier bovenop te komen, maar oh oh, wat mooi.

 Iceline

Emerald Glacier

 

Je kunt hier een wandeling doen van 14 km (heen en terug), of een rondje van 17 km of 21 km. Wij kiezen voor het rondje van 17 km, dat is een mooie afstand en met een stijging van tegen de 700m nog wel te doen. Na zo'n 6 km nemen we de afslag naar Celeste Lake en dan terug de Yoho Valley in. Het pad gaat geleidelijk omlaag en na een tijdje bereiken we weer de boomgrens, mooi plaatje:

 Iceline

we dalen in de Yoho Valley

 

Rond een uur of drie zijn we bij Celeste Lake en zitten we op de helft van onze wandeling. We zijn gestart om half elf, en voeren het tempo wat op om niet al te laat terug te zijn bij de parkeerplaats. Dat moet ook wel lukken, want tot nu hebben we heel veel rondgekeken, foto's gemaakt en gerust. Het deel dat voor ons ligt is wel wat saaier en dalend, en vanaf de Laughing Falls beneden in het dal bekend terrein, want hier hebben we in 2005 ook gelopen (zie onze wandeling van 15 juli 2005).

Celeste Lake  

Celeste Lake

 

Het dalen gaat vlot. Om vier uur zijn we beneden in het dal bij de Laughing Falls en om half zes zijn we terug bij de auto. Het laatste stuk is echt saai: gelukkig wel lekker vlak, maar vrijwel geheel in de bossen zonder enige uitzichten. Soms even een blik op de Yoho River, maar dat mag geen naam hebben. We hebben het ook wel even gehad en voelen onze voeten en benen. Heerlijk om dan te zitten en uit te rusten bij de auto. We rijden de korte rit terug naar ons guesthouse en nemen een heerlijke douche.

We lopen 's avonds naar het restaurant in Field waar we nog niet zijn geweest, het Truffle Pigs Bistro. We hadden er al over gelezen en gehoord en dit is werkelijk een absolute aanrader: heerlijk eten in een ontspannen sfeer. Het is druk, we wachten even met een drankje voor we aan tafel kunnen en raken aan de praat met vier Canadezen naast ons. Ze wonen in Canmore en wandelen graag in het weekend (vandaag is het zondag). Als ik vertel dat wij uit Nederland komen om hier te wandelen, vraagt hij of ik het boek 'Don't Waste Your Time in the Canadian Rockies' ken? Of ik dat ken? Haha, dat is hét boek waar wij ons door laten leiden in de keuze welke wandelingen we doen. Hij vertelt dat het hun bijbel is en dat ze buren zijn van de schrijvers, de Copelands. Mooi hè? Ik vraag of ie nog eens onze complimenten wil overbrengen aan de Copelands, we hebben echt zoveel plezier van dat boek. Zij hebben vandaag trouwens ook de Iceline gelopen, maar dan de lange variant (dat redden wij echt niet!).

Via de link Voorbereiding vind je meer informatie over wandelen in de Rockies, over ons favoriete boek en de website van de Copelands. In de Tips zie je een overzicht van alle wandelingen die we hebben gedaan in West Canada en de Rockies, met info over afstand, stijging en waardering. 

      vorige pagina volgende pagina