homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

 

 

begin Zuid-Afrika

vorige pagina

volgende pagina

 

26 september 2004

Vandaag goed weer met 21 graden; er staat een schitterende tocht op het programma, namelijk een rit over het Kaaps Schiereiland naar Kaapstad van ongeveer 150 km. Kaapstad ligt in het uiterst noordelijke deel van de 100 km lange landtong met als zuidelijkste punt de Kaap de Goede Hoop. Een prachtige weg slingert langs dorpjes, inhammen, visserhaventjes en rotsen. Er wordt gezegd dat de route het mooist als je deze met de klok mee rijdt, te beginnen bij Muizenberg.

Een stukje verder voorbij Muizenberg kom je bij Simon's Town. Het is genoemd naar Simon van der Stel, die deze beschutte plek in 1687 bezocht. Omdat de winterstormen veel schade toebrachten aan de VOC-schepen die in de Tafelbaai voor anker lagen, besloot de VOC in 1743 deze baai als ankerplaats voor de winter te maken. Vanaf 1814 was het een Britse marinebasis.

Aan het zuideinde van Simon's Town ligt Boulders Beach. Op dit strand bevindt zich tussen de enorme blokken graniet (boulders) een van de weinige broedkolonies van de Afrikaanse pingu´n op het vasteland van Zuid-Afrika. Er leven hier nu ongeveer 3500 pingu´ns.

 Boulders Beach
 

pingu´ns op Boulders Beach

 

 prachtige baai

Hierboven ÚÚn van de vele baaien waar je onderweg langs rijdt: de ene nog mooier dan de ander. We rijden verder naar het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop. Dat ligt op de punt van het schiereiland en bestaat vanwege de harde wind uit taaie begroeiing (euphorbia's en fynbos). Ondanks de geringe omvang van 7.750 ha is dit, na het Krugerpark, het meest bezochte reservaat van Zuid-Afrika. Het is een beschermd rustgebied en er leven zeldzame hoefdieren als de bergzebra, bontebok en elandantilope. Ook kom je er troepen bavianen tegen, die agressief kunnen zijn, opletten dus. Op onderstaande foto kwam er eentje vlak voor m'n camera, op het dak van een geparkeerde auto.

 baviaan

een baviaan, mooi afgestoken tegen strak blauwe lucht, en hieronder Kaap de Goede Hoop

 Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop

 

Van Kaap de Goede Hoop is het een klein stukje naar Cape Point. Vandaar een prachtig uitzicht op de oceaan en de kustlijn naar het oosten. Je kan helemaal tot het uiterste puntje lopen van de kaap, maar daar hadden we geen tijd voor. We rijden weer verder en komen langs deze schitterende baai, Chapman Bay:

 Chapman Bay

zicht op Chapman Bay, genomen vanaf Noordhoek met richting Kommetjie

(deze baai is ook op grote afstand met de satelliet te zien op Google Earth! Zorg dat 'populated places' is aangevinkt en dan zie je na 2 klikken onder Cape Town een wit strand opdoemen. Na nog een klik komt ook de plaats precies ten oosten van het strand in beeld, namelijk Vishoek. Na nog een klik zie je Chapman Bay en Kommetjie in beeld...)

 

Tja, en het blijft mooi. We rijden naar het hoogste punt van het Kaaps Schiereiland: Chapman's Peak (592 m). Bovenop een 160 m hoge klif die loodrecht uit zee oprijst, is een uitkijkplatform aangelegd met zicht op Houtbaai:

 Houtbaai

uitzichtpunt op Houtbaai

 

We naderen Kaapstad. Net om de hoek bij Houtbaai krijg je zicht op de Twaalf Apostelen, een uitloper van de Tafelberg. De twaalf imposante zandstenen bulten vormen het achtergronddecor voor de Rivieraplaatsjes. In de verte op de foto links zie je Camps Bay liggen, horend bij de Kaapse Riviera. Deze bestaat uit Green point, Seapoint, Bantry Bay, Clifton en Camps Bay. De prijzen van de woningen zijn hier omhoog geschoten en liggen op een steenworpafstand van het strand. Seapoint was vroeger een populaire uitgaansplaats, maar dat is min of meer overgenomen door Victoria en Alfred Waterfront in Kaapstad. De glans is er een beetje vanaf, maar er zijn nog genoeg bars, restaurants, cafÚs en dure eetgelegenheden. Op de boulevards van deze plaatsen is het gezellig druk met badgasten, joggers, zonaanbidders en terrasjesmensen. De zee is trouwens erg frisjes, maar de stranden zijn beschut tegen de harde zuidoostenwind door Lion's Head. Ook qua verkeer is het hier druk. We gaan bij Lion's Head het hoekje om, en rijden Kaapstad binnen. Gelijk een prachtig uitzicht op de Tafelberg.

 De Twaalf Apostelen

 

 Tafelberg met tafelkleed

de Twaalf Apostelen, met zicht op Camps Bay

 

aangekomen in Kaapstad: de tafelberg met tafelkleed

     
     
    vorige pagina volgende pagina