homepage

foto's op flickr 

begin Zuid-Afrika

voorbereiding

gastenboek

 

Tips Zuid-Afrika

Beste reistijd / het klimaat

Zuid-Afrika heeft verschillende klimaten: in het noordwesten een droog woestijnklimaat, het Kaaps Schiereiland kent een mediterraan klimaat (veel zon met warme zomers en zachte, regenrijke winters), het binnenland heeft een gematigd klimaat en het noordoostelijke deel, het laagland met het Krugerpark + de kuststreek van Kwazulu-Natal, een subtropisch klimaat (tropische zomer en een niet-tropische winter). Kortom, een mix van verschillende micro-klimaten, waarbij er binnen zo'n klimaat ook weer verschillen voorkomen, denk bijv. aan aanwezigheid van de Drakensbergen (opstijgende warme lucht waaruit regen valt).

De temperatuur varieert in het binnenland: door de hoge ligging daalt deze flink. Aan de kust is de temperatuur gematigd. De oostkant van het land wordt beïnvloed door een warme zeestroom (de Indische Oceaan), de westkant door een koudezeestroom (de Atlantische Oceaan). Het is warm in de lagere gebieden aan zee aan de oostkust, zoals Durban en St Lucia. In de zomer stijgt de temperatuur vooral in de woestijn in het westen tot grote hoogten; aan de zuidkust is het met gemiddeld 25 graden het aangenaamst. Dit komt door de relatie met de zeewatertemperatuur: bij Durban is sprake van een warme golfstroom en schommelt de zeewatertemperatuur tussen de 21 en 25 graden.

Juli is de koudste maand en de temperatuur op de hoogvlakte daalt regelmatig onder het vriespunt. 's Winters is er een flink verschil in temperatuur tussen binnenland en kust. Aan de zuid- en oostkust vriest het echter zelden en hier heerst een gemiddelde minimumtemperatuur van +10 graden inde winter (juli). De meeste neerslag valt in het oosten en de minste in het zuiden. Vooral in de bergen en bij de steile bergruggen valt veel neerslag. In Swaziland valt jaarlijks 1337 millimeter en in St. Lucia 1261 millimeter. In de zomermaanden (november, december en januari) valt er maandelijks meer dan 200 millimeter, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. In het noorden valt rond de 500 millimeter, met een nattere periode in de zomermaanden. Aan de zuidkust valt jaarlijks zo'n 300 tot 500 millimeter.

De jaargetijden zijn tegenovergesteld aan die van het Noordelijk Halfrond, dus winter in de maanden juni, juli en augustus. Dankzij de overvloedige zonneschijn in de Kaapprovincie en Kwazulu-Natal (ruim 300 zonne-uren meer dan op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden) is in feite elk jaargetijde ideaal voor een vakantie. De beste reisperioden zijn de herfst (maart - april) en de de lente (september - oktober). Regen is zeer onvoorspelbaar: in het binnenland valt de weinige regen vooral zomers (oktober - maart); langs de zuidkust kan het altijd regenen en door de hoge vochtigheidsgraad kunnen sommige dagen in Kwazulu-Natal heel drukkend zijn.

In de tabel aan het begin van de reis kun je zien welk weer wij hadden. Voordeel van september is dat je reist in de vroege lente: nauwelijks regen, prima temperaturen, weinig groen tijdens safari's (dus gemakkelijk om beesten te spotten) en het is dan ook niet nodig om malariapillen te slikken.

Verder handige links:

 

Veiligheid en misdaad

Zuid-Afrika is berucht om zijn criminaliteit, vooral in de grote steden. Wie de gewone voorzorgsmaatregelen neemt, zal weinig problemen ondervinden. Dat betekent dat je geen camera's en dure spullen in het zicht in de auto moet tonen. En tijdens het rijden in een grote stad, houd je de deuren op slot. Het is ook niet handig om 's avonds alleen over straat te lopen. In de ruim drie weken dat wij in Zuid-Afrika waren, hebben we ons geen moment onveilig gevoeld. Dus ook zonder groepsreis is Zuid-Afrika een prima vakantieland.

Wegennet

Zuid-Afrika heeft een goed wegennet met ongeveer 84.000 km geasfalteerde wegen, terwijl ook de niet-geasfalteerde wegen in goede staat verkeren. Het is gelukkig nergens zo druk op de weg als in Nederland. Die drukte ontstaat wel bij grote steden (Johannesburg, Durban, Kaapstad). Indien je in het donker rijdt, moet je goed opletten: er lopen veel mensen langs de weg en er rijden veel auto's zonder licht. Het beste is om 's avonds niet te rijden.

In Zuid-Afrika rijd je aan de linkerkant, maar daar ben je snel aan gewend. De maximum snelheid op snelwegen is 120 km per uur, op landelijke wegen zo'n 100 km en in de bebouwde kom 60 km per uur. Veiligheidsgordels zijn verplicht, en let op bij de zgn. four ways stop: kruisingen waar op alle vier de richtingen een stopbord is geplaatst. De auto die het eerste aankomt, mag als eerste doorrijden.

Fotografie

Wij deden deze vakantie met twee camera's: een digitale Fujifilm Finepix S5000 en een analoge spiegelreflex, de Canon EOS 300v. Alle foto's op de site zijn genomen met de Finepix; deze heeft een 10x optische zoom en bevat 3,1 megapixels.