homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

 

 

begin Zuid-Afrika

vorige pagina

volgende pagina

 

25 september 2004

Vandaag met het opstaan bewolkt, aan de kust schijnt echter het zonnetje. We besluiten om via Cape Agulhas naar Hermanus te rijden. Dat is iets om, maar lijkt ons wel de moeite waard. Totaal rijden we vandaag dan 510 km, maar aangezien we ook in Noorwegen op het noordelijkste puntje hebben gestaan (de Noordkaap), hoort het zuidelijkste puntje van Afrika daar ook bij.

En hoe mooi het is rond die kaap zie je op de foto's hieronder.

 trefpunt twee oceanen    vuurtoren

het zuidelijkste puntje van Afrika

   

 

Een klein stukje verderop ligt het magnifieke strand van Struisbaai, met turquoise water. Prachtig hoe de wolken precies boven de baai hangen:

 Struisbaai

Struisbaai

 

We rijden op het gemakje verder naar Hermanus, één van de beste plaatsen ter wereld om vanaf de kust walvissen te zien. Er komen niet minder dan 29 soorten tandwalvissen voor in de wateren van Zuid-Afrika, en acht soorten baleinwalvissen, waaronder de zuidkaper. Groepen van deze soort komen elk jaar bijeen naar de beschutte baaien rond de Kaap om zich voort te planten. Tussen juni en december heb je goede kans om zuidkapers te zien vanaf de kust. In het Engels worden ze right whales genoemd, omdat ze de juiste walvissen waren om te vangen. Na het afschieten bleven ze gemakkelijk drijven. Van de blubber werd olie getrokken voor de productie van margarine, zeep en linoleum. De beenderen werden gebruikt voor lijm, gelatine en kunstmest. Nu door het verbod op walvissenjacht in Zuid-Afrika nemen de aantallen zuidkapers elk jaar weer toe met zeven procent. Hermanus is door zijn combinatie van lage kliffen en helder water een ideale plek om ze te spotten.

 

 een walvis

een zuidkaper slaat met z'n staart...zelfs vanuit onze hotelkamer konden we dit zien.

 

De kust bij Hermanus: mensen kijken uit naar walvissen en lopen langs de prachtige kustlijn.

 kust bij Hermanus

de kust bij Hermanus

    vorige pagina volgende pagina