homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

 

 

begin Zuid-Afrika

vorige pagina

volgende pagina

 

24 september 2004

Vandaag wordt het zo'n 21 graden, bewolkt met wat zon. We rijden eerst naar Oudtshoorn, om vervolgens door te rijden naar de top van de Swartbergpas, een bezoek te brengen aan de Cangogrotten en weer terug te rijden naar Oudtshoorn voor onze overnachting. Oudtshoorn ligt in de Kleine Karoo. Karoo is het woord in de taal van de Khoikhoi voor 'droog'.

Tussen 1880 en 1910 emigreerde een aantal joodse handelaren uit Oost-Europa naar dit gebied, waar ze struisvogelboerderijen opzetten en heel veel geld verdienden met de export van veren naar alle modehuizen van de wereld. Hoe goed het ging, blijkt uit de kapitale huizen die hier nog staan. Tegenwoordig is het fokken van struisvogels nog steeds een bloeidende industrie. Veren worden o.a. gebruikt voor plumeaus, en struisvogelleer voor schoenen, handtassen en portemonnees.

 protea (Swartbergpas)

een prothea, langs de weg van de Swartbergpas

 

 

 struisvogel Links een struisvogel: het barst in deze omgeving van de struisvogelfokkerijen.

Rechts het uitzicht vanaf de top van de Swartbergpas; werkelijk prachtig.

 

 Swartbergpas
     

 

Hieronder een foto in de Cango Grotten. Onder de uitlopers van de Swartbergen ligt een netwerk van grotten en gangen waar opgeloste mineralen zich hebben uitgekristalliseerd tot stalactieten (hangend), stalagmieten (staand) en druipsteenformaties. Wij deden een excursie van een uur in de soms enorme grotten. Alleen Cango I is opengesteld voor het publiek, maar de grotten gaan nog veel verder met de grotten II en III. De temperatuur is constant 18C met een hele hoge luchtvochtigheid van 95%.

 Cango grotten

in de Cango-grotten

    vorige pagina volgende pagina