homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

24 augustus 2014                      14˚C   

Ook voor de wandeling van vandaag, een rondje Phelps Lake, is het handig wat te weten over de geologische achtergrond. We zitten net als gister vlak tegen de hoge bergen aan. Uit die bergen kwamen in de ijstijd gletsjers naar beneden stromen. Op de plek waar ze het dal bereikten, schuurden ze net even wat dieper de rotsen uit dan een stukje verderop in het dal, er ontstaat dus een kom. En gletsjers vormen morenes, dat is grond en stenen die aan de zijkant (zijmorenes) en aan het einde van de gletsjer worden meegevoerd (eindmorene). Bij het smelten van het ijs, blijft in die kom water staan, omgeven door zijmorenes en een eindmorene. En dat is nu precies wat je hieronder op de foto ziet: Phelps Lake in een kom, lang geleden uitgesleten door een gletsjer.

 Phelps Lake

 Phelps Lake

 

We doen er ongeveer een half over om de zijmorene op te komen (starten om elf uur) en van dit uitzicht te kunnen genieten. Het is helaas bewolkt en wat donker, maar gelukkig is het droog, dus goed wandelweer. Het wandelpad gaat hier naar beneden tot aan het meer, vervolgens lopen we het meer helemaal rond en komen weer terug op dit punt om dan in een half uur weer bij de auto te zijn, totaal 13.3 km met 350m stijgen en dalen.

Tijdens het dalen zien we restanten van een lawine, een groot veld van naar beneden gedonderde grote en klein rotsen. Hier kijken we altijd even goed rond naar beestjes, want hier voelen pika's en marmotten zich thuis. En jawel, we zien pika's druk in de weer met gras en soms even in het zonnetje genieten. Zo lastig om die leuke beestjes op de foto te krijgen, ze zijn zo snel, maar het lukt.

 pika

pika

 

Er komen andere wandelaars bij ons staan. Ze hebben een paar minuten geleden een zwarte beer gezien, net even verderop. We houden op die plek een rustmoment en speuren de heuvels af, zien helaas geen beer. Wel lekker om even de schoenen uit te doen en een gezonde reep te eten. We volgen nu het pad langs het meer, zien besjes (daar komen de beren opaf) en ook al wat herfstkleuren.

wandelpad Phelps Lake

wandelpad langs Phelps Lake

 

Na twee uur een uitgebreidere rust met lunch aan het meer. Het is fris, we doen beide een extra jasje aan. We hebben bij Colter Bay broodjes ingeslagen, het is weer niet bijzonder (tuna en chorizo). We proppen het weg, kunnen er zo weer tegenaan. Aan het andere eind van het meer is het druk, hier komen de wandelaars erbij van de makkelijke kant. Lijkt wel of hier de zon wat meer schijnt, we zien mooie bloemen, waaronder Indian paintbrush..

 

 Indian paintbrush

 

 mooie bloemen

 
  bergbloemetjes  

 

Het rondje gaat niet erg snel, we kijken veel rond, moeten toch best veel stijgen/dalen, regelmatig even rusten en wat fotomomenten. Nu maak ik niet zoveel foto's hoor, heb er tot nu deze vakantie zo'n 200. Kom meestal na drie weken op 300 foto's, dan heb ik wel alle dubbele, onscherpe en de kiekjes eruit gehaald: de fraaie foto's blijven over. Daarvan staan er zo'n 100 - 150 op de website, dus jullie zien sowieso de fraaiste...

 Phelps Lake

 

Zo tegen drie uur 's middags hebben we het meertje helemaal rondgelopen en gaan we omhoog, terug naar het uitzichtpunt. Bij een rotspartij zien we op redelijke afstand een marmot over de rotsen rennen. Elke tien meter stopt ie, kijkt ons aan en komt dichterbij. Op twee meter afstand rent ie ons voorbij en gaat iets verderop op een rotsblok liggen. Krijg 'm mooi op de foto:

 marmot

een marmot

 

We zijn om vier uur terug bij de auto, het is zo'n half uur rijden naar de lodge. 's Avonds doen we nog een rit naar de top van Signal Mountain, hier heb je kans op beren, maar we zien niks. We rijden nog even door richting Moose, maar zijn eigenlijk te moe om verder te spotten, dus omdraaien en lekker bijtijds slapen.

      vorige pagina volgende pagina