homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

20 augustus 2014                       18˚C 

Yes! Wolven en grizzlies!

We zitten om half zeven in de auto (het is 4C), het is zo'n driekwartier rijden naar Hayden Valley. Als we aankomen is het nog flink mistig. Er staat vlakbij de parkeerplaats een grote groep spotters, iets boven de weg staat een eenzame spotter in de mist:

 wildlife spotten

eenzame spotter

 

We lopen naar het punt met het beste zicht op het karkas en ik zie al direct een witte wolf als de mist iets optrekt: het alfavrouwtje van de Canyon Pack! Goed zeg, we kennen d'r nog goed van drie jaar geleden. Fijn dat ze er nog is. Dan neemt de mist wederom toe en verdwijnt ze uit zicht. Rond kwart over acht wordt de mist wat minder, we zien drie grizzlies bij het karkas. Nog niet echt goed, geen foto. Dan ziet mijn buurman op een andere heuvel links een grijze wolf lopen, die krijg ik mooi in beeld, waarschijnlijk ook van de Canyon Pack. De wolf loopt even prachtig in beeld, bovenop de heuvel met mist op de achtergrond:

 wolf

een wolf van de Canyon Pack

 

Om half negen is de mist opgetrokken, het karkas zien we er uiteengereten bijliggen; de rottingslucht spreidt zich over het dal, vandaar dat het nu al zo druk is met wolven en beren. Er komt zelfs een vierde grizzly bij, de grootste mag er eerst van eten, dan de volgende etc. Hieronder het beeld van de linker grizzly bij het karkas, de rechter wacht z'n beurt af, met erboven een raaf.

 grizzlies en raven

twee grizzlies rond het karkas

 

De rechter grizzly heeft trek, komt dichter en dichter, op nog geen twee meter. Ze houden het netjes, er ontstaat geen gevecht of zo.

 grizzlies

dezelfde grizzlies: eentje eet, de ander kijkt

 

Het is inmiddels negen uur, de wolven zijn verdwenen en komen overdags niet meer terug. Drie grizzlies zijn er ook vandoor. Voor ons tijd om in Canyon te ontbijten. We praten nog wat met andere spotters en horen dat een aantal mile verderop nog een karkas van een bizon ligt, eveneens in Hayden Valley. Het is nu echt bronsttijd voor de bizonstieren, ze raken vermoeid, verwonden elkaar en leggen het loodje, de perfecte tijd om wildlife te spotten. We stappen in de auto en ontbijten in Canyon. Terug kijken we bij het tweede karkas, dat ligt er mooi bij, lekker in het zicht voor verrekijkers en camera's. Hier gaan we morgenochtend maar 's kijken, kan ook feest worden.

Bij Fishing Bridge halen we espresso's met dubbele shots en een klein beetje 'steammilk,' zo is ie lekker stevig. De jongedame achter de counter ziet me al komen en kent m'n bestelling, haha. We raken aan de praat met een Amerikaans stel, die vinden het wel bijzonder dat we hier drie weken rondstruinen. Zij vraagt of we dikke kleding bij ons hebben, komende dagen gaat het heel fris worden, misschien zelfs sneeuw. Ja, het is echt herfst, met overmorgen max 11 of 12 graden. Bbbrrr, gelukkig kunnen we vele laagjes kleding aantrekken. We zullen zien, we verblijven dan in Grand Teton National Park, dat gemiddeld 500m lager ligt dan Yellowstone en dus ook warmer.

's Middags rusten we even wat op onze kamer. We maken ons op voor een wandeling. De lucht klaart echter goed op, nu is een mooi moment om de Grand Prismatic Spring te bezoeken, daar zijn we drie jaar terug niet aan toegekomen. Deze heetwaterbron meet 75m x 90m en heeft een diepte van bijna 50m. De constante temperatuur is 85C en er komt gemiddeld 2000 liter water per minuut vrij uit de bron. Het water is extreem zuiver en heeft een diep blauwe kleur. We rijden er in driekwartier naartoe en beklimmen een heuvel in de buurt. Je kunt er ook deels langs lopen, op de foto zie je een boardwalk met mensen langs de hete bron wandelen. Van bovenaf is het alleen nog mooier, werkelijk prachtig:

 Grand Prismatic Spring

 Grand Prismatic Spring

 

De spring ligt in n van de vele geyser basins waar Yellowstone zo beroemd om is. Deze bevinden zich voornamelijk aan de drukke westkant van het park, waar wij niet zo vaak komen. We bekijken komende twee dagen nog effe of we hier terugkomen, denk van niet, vorige keer voldoende geisers, hete bronnen, stoomgaten en modderpotten gezien.

Terug bij de lodge is het douchen en eten in het Grant Village Restaurant, smaakt uitstekend, het beste restaurant van het park. Je moet wel een dag vantevoren reserveren, anders kom je er niet of nauwelijks tussen. Het gaat ook weer stevig regenen en onweren. Morgenochtend staat opnieuw de wekker.

      vorige pagina volgende pagina