homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

24 augustus 2013                             25˚C  

Gisteren zagen we al wat Corvettes in Grand Lake arriveren, vanochtend bij het ontbijt zien we waarom: het is Corvettes dag. In de hoofdstraat staan er wel 60, leuk gezicht. Na het ontbijt rijden we terug naar de lodge en checken uit, prima verblijf geweest. Rond kwart over tien stappen we in de auto voor de rit naar Aspen, 270 km verderop. We volgen ´Scenic Byways´ langs de Colorado Rivier. Tjonge, wat een leegte en ruimte hier zeg, dat kennen wij totaal niet.

 

 Scenic Byway

 

 Colorado River

 
  Scenic Byway (met kogelgaten)   Colorado River  

 

We volgen de 40 East tot Kremmling, dan een onverharde weg door het White River National Forest (prachtig) en ook weer langs de Colorado rivier. Ook fijn, we zien weer wat wild, een aantal herten (mule deer).

 deer

hertjes

 

Bij de 131 gaan we in zuidelijke richting tot de Interstate 70. Vanaf hier schiet het lekker op, we mogen 75 mph (iets van 120 km|u). Bij Glenwood Springs doen we een tussenstop, met wat drinken en eten. Het is dan rond half twee, hier pakken we de 82 naar Aspen, een mooie vierbaansweg de bergen in. Het wordt mooier en mooier, de huizen langs de weg groter en luxer. Vlak voor Aspen rijden we langs het vliegveld, ongelofelijk, er staan meer dan 100 privéjets. We vinden snel ons nieuwe verblijf, de Tyrolean Lodge. Het inchecken duurt een half uur, de eigenaar heeft hele verhalen over een Nederlandse film, onze geschiedenis en natuurlijk over Aspen: tips over hoe je het hier betaalbaar kunt houden, waar de kabelbaan is, de Maroon Bells, het weer, etc. Geweldig, wat een enthousiast onthaal. We krijgen ook 20 dollar korting per nacht, omdat het een rustige week is (dat had ie vorige maand al gemaild). En hij geeft ons de ´honeymoon room,´ haha, altijd goed.

 

Aspen

Deze plaats op 2.400 m hoogte en een kleine 7.000 inwoners heeft een bijzondere geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog oefenden de ski-troepen van de 10th Mountain Division hier in de bergen. Aspen was toen een uitstervend mijnstadje. Eén van die soldaten was Friedl Pfeiffer, die tijdens de oefeningen zei dat hij hier na de oorlog zou terugkomen om er een ski-oord van te maken. Een vreemd idee, want Amerika deed toen nog niet aan skiën (ook Europa nog nauwelijks) en de I-70 lag er nog niet. Met financiële steun vanuit Chicago (Walter Paepke) is ie er toch in geslaagd om dit van de grond te krijgen. En hoe. In 1950 werd Aspen geselecteerd voor de World Alpine Ski Championship, in 1960 werd skiën live op televisie vertoond (de Winterspelen) en binnen vijf jaar steeg het aantal skiërs met 850%. Aspen werd booming.

Tegenwoordig is Aspen het "Beverly Hills of the Rockies." Dit is de rijkste stad van de Rocky Mountains en de duurste stad van Amerika. Een woning is hier onbetaalbaar, de gemiddelde prijs is $ 4.2 mln. We liepen net even langs een makelaar en keken naar het aanbod: veel woningen van $ 5 mln, maar ook een aantal van rond de $ 20 mln. Hier wonen en woonden beroemdheden als Jack Nicholson, John Denver, Heidi Klun, Charlie Sheen, Goldie Hawn en Lance Armstrong (´don´t mention the L-word,´ vertelde de eigenaar ons).

Probleem met ski-oorden is vaak wat je er buiten het skiseizoen kunt doen. Dat is hier geen probleem: er is een opera (prachtig gebouw), het Aspen Music Festival (net afgelopen), een theater, veel winkels (beetje duur) en heel veel kunst (meer dan 30 galerieën, veel te duur).

Wij zijn hier omdat het zo mooi is. Het stadje ligt prachtig tussen de bergen op een bergweide, straten eindigen waar de bergen beginnen. Er zijn skiliften die je snel omhoog brengen en in de omgeving liggen oa de prachtige Maroon Bells. Onze eerste indruk: een prachtig plaatsje, alles in oorspronkelijke laagbouw, veel te zien en te doen.

 

 

 Tyrolean Lodge

ons verblijf: de Tyrolean Lodge

 

 Aspen

Aspen

 Aspen

 

 

We lopen een rondje door het centrum. Echt mooi, sfeervol, on-Amerikaans. Hier gaan we ons wel vermaken komende dagen. We eten bij één van de tips van de eigenaar, Little Annie´s. Prima. Terug in de lodge slecht WiFi. Met onze iPhones lukt het natuurlijk wel, maar m´n mini laptop met Windows heeft veel moeite. Dan eindelijk een verbinding, nou, nou, het komt uit z´n tenen.

      vorige pagina volgende pagina