homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

10 augustus 2013                             29˚C

We zijn in Denver. Voor het eerst. Al wel 's op het vliegveld met een overstap, maar nu echt en we hebben de tijd om de stad te verkennen. Hieronder wat meer (achtergrond)informatie over het gebied waar we zijn:

Colorado: genoemd naar de gelijknamige Colorado Rivier. Het doet iedereen aan bergen denken, maar de staat is gevarieerder dan alleen bergen: het bestaat voor een groot deel uit prairie (Great Plains) en hoogvlakte (Colorado Plateau). Het is de hoogst gelegen staat van de VS met een gemiddeld hoogte van 2.000 m. En de hoofdstad Denver ligt net op de grens van prairie en bergen en ligt tussen de 1.600 m - 1.700 m hoogte.
  • Prairies: zo'n 40% van Colorado bestaat uit grasland, gelegen op een hoogte tussen de 1.000 m - 1.700 m. Hier groeien van nature geen bomen, dat komt door de ligging achter de Rocky Mountains (de 'rainshadow'), waardoor er te weinig regen valt (gemidd 36 cm per jaar). Ooit leefden hier 60 miljoen bizons, waarvan de Plains Indians afhankelijk waren.
  • Tussen prairie en bergen: het landschap op een hoogte van pakweg 1.500 m - 2.000 m is nog droger dan de prairie (met o.a. Denver), met zo'n 25 cm neerslag. Dat betekent veel zon, 300 dagen per jaar.
  • Boven de 2.100 m neemt de vochtigheid toe en koelere temperaturen. Hier verschijnt de ponderosa pine, een dennensoort met oranjebruine bast. Daarnaast ook de Douglas fir, met z'n kaarsrechte stam. Deze spar houdt van noordelijke hellingen, waar het koeler en vochtiger is.
  • Tussen de 2.400 m - 3.000 m valt zo'n 65 cm neerslag. Hier verschijnen de boomsoorten van aspen (een populierensoort) en de blue spruce (een blauwspar). Aspens zijn na 25 tot 50 jaar volwassen, waar in de schaduw Douglas firs groeien en het overnemen. Na een bosbrand komen de aspens weer tevoorschijn.
  • Boven de 3.000 m groeien alleen nog Engelmann spruce en de subalpine fir, sparrensoorten die hier kunnen overleven. Weer verder hoger zijn de omstandigheden te zwaar voor bomen, alleen 'krummholz' overleeft hier nog, uiterst traag- en laaggroeiend. Je komt vervolgens in alpiene weide en toendralandschap, met zware omstandigheden voor de natuur. Daarboven is dan alleen nog maar rots.

 

 

In het kaartje hierboven zie je ook de vele rivieren die in de bergen hun oorsprong vinden en er mede voor zorgen dat de Rockies over miljoenen jaren volkomen zijn geŽrodeerd en dit weer helemaal vlak land is: de Colorado River, de White River, Yampa River, Rio Grande, South Platte en Arkansas River.

Vandaag zijn de weersomstandigheden passend bij bovenstaande beschrijving: veel zon, warm (29 graden) en later kans op wat wolken en een bui. We zijn om half zes wakker, toch 6,5 uur geslapen. Om zes uur gaan we eruit, de spullen een beetje sorteren, de website bijwerken en beneden ontbijten in het hotel. We pakken de auto en rijden naar REI, iets van 10 minuten verderop. We doen deze vakantie niet veel aan outdoor-activiteiten, reden temeer om het vlaggenschip van REI te bekijken. Het zit in een oude tramremise en oogt geweldig. Hier kun je voor alles terecht: hiken, raften, fietsen, klimmen, kamperen, skiŽn, etc. Denver ligt natuurlijk fantastisch: met bergen en vlak land binnen handbereik, kun je hier zowat alles doen. Deze zaak is er dan ook naar: mooi, groot, overzichtelijk, echt prachtig.

 REI

REI: een grote outdoorzaak

 

We vermaken ons hier wel een paar uur. In de winkel zit een Starbucks, we eten en drinken er wat. Vanaf het terras kijk je uit op Confluence Park, waar de South Platte River en Cherry Creek samenkomen. Het is er druk, op en om het water kun je je goed vermaken. Het is inmiddels een uur of ťťn, we hebben wel zin in een museum. We gaan naar het Denver Museum of Nature & Science. Ook weer prachtig, lekker groot met vaste exposities als Wildlife (grote diorama's), Gems & Minerals (bijzonder), North American Indian Cultures (interessant) en Prehistoric Journey (met name beroemd vanwege de gevonden skeletten van dinosauriŽrs in Colorado). Ook hier vermaken we ons uren.

 

 Nature & Science Museum

 

 Nature & Science Museum

 
  skelet van een Edmontosaurus   "The Alma King," een stuk Rhodochrosite  

 

Als we het museum hebben gezien, nemen we in het restaurant wat te drinken en knabbelen. Daarna een rondje door de museumwinkel, dat is ook altijd leuk. Ik koop een leuk boekje over ouder worden ("Younger Next Year"), daar ga ik me 's avonds wel mee vermaken. En ook geweldig van dit museum: vanaf het dakterras heb je het mooiste uitzicht op de stad en de achterliggende Rocky Mountains, een aanrader:

 uitzicht Denver

Denver en de Rocky Mountains

 

We rijden terug naar ons hotel, zetten de auto in de garage. Annabelle rust even d'r knie, ik schaaf nog maar 's aan de website. Na een uurtje op de kamer lopen we naar 16th Street Mall, de winkelstraat zonder verkeer (alleen koetsen en elektrische bussen). We nemen de bus tot het einde en lopen terug naar Earls. Na het eten duiken we nog even een Barnes & Noble in, een grote boekenzaak. Daarna aan de koffie en terug naar het hotel, we zijn al best weer moe, gaan bijtijds slapen.

 16th Street Mall

 16th Street Mall

      vorige pagina volgende pagina