homepage | foto's op flickr | voorbereiding | tips | gastenboek |
begin reisverhaal | vorige pagina | volgende pagina |
8 augustus 2011 23˚C
We staan op, ontbijten en checken uit. Mooi geweest hier, we hadden een prima kamer helemaal aan het einde van het terrein. Dat doen ze toch wel netjes, als je wat langer verblijft krijg je een rustige plek. Het is niet ver rijden naar Yellowstone, we zijn zo bij de South Entrance. We laten onze pas zien en krijgen de kaart plus een krantje.
Yellowstone National Park Yellowstone, waarschijnlijk het beroemdste nationaal park ter wereld en in ieder geval de oudste (van 1872). Een stam van de Sioux-indianen gaf als eerste de rivier de naam van 'gele steen,' naar de gele klei op de zandbanken van de plek waar de Yellowstone-rivier uitkomt in de Missouri-rivier. Pas veel later kreeg het gehele gebied de naam Yellowstone. Het park omvat zo'n 9.000 kmē en is daarmee ongeveer een kwart van Nederland. Er ligt maar zo'n 600 km aan wegen en meer dan 1.500 km aan wandelpaden, dat is natuurlijk fantastisch en is precies waar wij voor komen: heel veel natuur, heel veel wandelmogelijkheden. Juist door gebruik te maken van die wandelpaden kun je pas echt genieten van het park. Er komen jaarlijks ruim 3.5 mln bezoekers, met name in de periode juni t/m september. Ik dacht dat het gemiddelde bezoek zo'n twee dagen is, daarmee doe je het park echt tekort. Het is een geweldig natuurgebied, enorm groot. Hier leven wolven, grizzly-beren, zwarte beren, poema's, lynxen, bizons, herten, visarenden, steenarenden, etc etc teveel om op te noemen. Yellowstone bestaat voor het grootste gedeelte uit hoogvlakte (bergplateaus) met een gemiddelde hoogte van zo'n 2.400 m. Het bestaat voor 5% uit meren en rivieren, 15% uit grasland en 80% uit bos. Het landschap is vooral gevormd door vulkanische activiteit en gletsjers. Drie grote uitbarstingen hebben hier de laatste 2,1 miljoen jaar plaats gevonden. De meest recente was 640.000 jaar geleden, waarbij de gigantische Yellowstone Caldera, met een doorsnede van 65 km, is ontstaan. Een caldera is een krater waarbij het dak van de vulkaan is ingestort en de rest van het vulkanisch materiaal is weggeblazen. |
|
Het hele gebied is ook nu zeer actief, eronder ligt een supervulkaan. Het park telt daardoor meer dan 18.000 geothermische activiteiten:
Deze verschijnselen ontstaan min of meer uit dezelfde processen: jaarlijks valt er in Yellowstone 250 mm aan regen en zo'n 5 meter aan sneeuw. Dat sijpelt in de grond en komt in aanraking met de zeer hete ondergrond. Dat is zo heet omdat het magma zich dicht onder de aardoppervlakte bevindt. Poreuze steen- en rotslagen zorgen voor een uitgebreid kanaal- en buizenstelsel, waardoor het kokende water en stoom zich weer naar boven kan bewegen. Afhankelijk van de lengte en breedte van die kanalen en de druk die ontstaat, sijpelt, borrelt of spuit het hete water uit de aarde.
|
|
We rijden vervolgens nog zo'n 25 km en zetten de auto op de parkeerplaats bij het startpunt van de wandeling naar Heart Lake. Dit gebied valt onder 'Bear Management Area' en is van 1 april tot (minimaal) 30 juni gesloten vanwege grizzly-beren, die vinden in dit gebied veel voedsel. Daarnaast heeft hier ook een roedel wolven geleefd en hun jongen groot gebracht, het wolvenhol was vlakbij Heart Lake. Dat is nu niet meer; in het zuidoostelijke deel van Yellowstone leeft nu wel de Yellowstone Delta Pack en bestaat uit 8 wolven plus eventuele pups die dit voorjaar zijn geboren. Dat is verder naar het oosten, nog veel dieper de wildernis in. Op de parkeerplaats is het druk, er vertrekt een grote groep te paard naar Heart Lake. Wij drinken eerst koffie en smeren ons in, we volgen ze na een kwartier of zo. In 1988 is dit gebied zwaar getroffen door de hevige bosbranden van dat jaar (waarover later meer), waarbij meer dan 1/3 van de bossen in Yellowstone is afgebrand. Nu zijn bosbranden juist erg goed voor de natuur, die herstelt zich dan ook best snel. Maar de groei van nieuwe bomen gaat traag, het groeiseizoen is maar een paar maanden. Wij zien nu de oude, afgebrande bomen nog overeind staan, met de jonge bomen die een nieuw bos vormen. Het zijn lodgepole pines, een naaldboom dat zich makkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden.
grote groep te paard vertrekt naar Heart Lake | na de bosbranden van 1988 verschijnt een nieuw bos |
We vinden de wandeling een beetje saai, we lopen voornamelijk door de bossen. Het is een kleine 7 km lopen naar het uitzichtspunt over Heart Lake, dat ook wat fumarols en mudpots bevat (het Heart Lake Geyser Basin). Na een uur lopen rusten we even uit. Het is warm en er staat weinig wind. Op sommige plekken uit de wind voelt het zeker tegen de 30 graden. Af en toe komen we andere wandelaars tegen, dat zijn over het algemeen allemaal backpackers, die zijn meerdere dagen op pad en volgen de Continental Divide Trail. Na twee uur zijn we bij het uitzichtspunt van Heart Lake. Dat is best mooi. We zien en ruiken (rotte-eierenlucht) ook het gepruttel en geborrel dat hier uit de aarde komt. Het is hier niet spectaculair of zo, maar voor ons de eerste keer dat we dit zien (en ruiken). Voorzichtig met lopen, het is hier niet afgezet en een misstap in kokend of stomend water is niet fijn.
Heart Lake Geyser Basin
We zoeken een veilige plek onder wat bomen en peuzelen ons brood op. Er komt nog een lange stoet paarden voorbij, met twee begeleiders. Lijkt wel of ze met grote voorraden in de weer zijn, alle paarden zijn stevig bepakt. We stappen maar weer eens op en lopen redelijk vlot terug naar het begin van de wandeling. Tijd om naar Lake Village te rijden, daar zitten we de komende vier nachten. We rijden langs Grant, West Thumb en Yellowstone Lake, komende dagen hebben we voldoende tijd om dat allemaal te bekijken. In Lake zitten we in de Lake Lodge, het hoofdgebouw heeft met een grote veranda een prachtig zicht op Yellowstone Lake. Onze 'western cabin' zit weer helemaal achterin, ziet er weer keurig uit allemaal. Rond de cabin zien we een aantal marmotten rondstruinen, altijd leuk.
cabin Lake Lodge | marmotten rond de cabin |
De cabin ziet eruit als nieuw, lekker schoon en een fijne douche. Na het douchen gaan we eten in de lodge, dat kan bij het Cafetaria. Een groot zelfbedieningsrestaurant, het eten is niet bijzonder, kan ermee door. Op de veranda drinken we koffie, hier kun je echt prima zitten. We gaan nog even een rondje rijden, kijken of we nog wild zien. We nemen de afslag naar Fishing Bridge en zien bij Pelican Creek donkere luchten (zie foto op beginpagina van dit reisverslag USA 2011). We rijden een stukje verder tot aan Mary Bay en Steamboat Point. Het is dan rond half negen en we gaan terug. Maar dan zien we auto's stil staan, we turen in de berm, en jawel, naast de weg loopt een grizzly-vrouwtje met kleintje. Het is eigenlijk al te donker om ze goed te zien, maar het is onmiskenbaar een grizzly, te herkennen aan die bult (hump) op d'r schouder, de korte snuit en ronde kop. Zo, onze eerste grizzlies deze vakantie, geweldig. Ze lopen langs de auto en zijn druk doende met zoeken naar alles wat eetbaar is. Er zijn nog maar weinig rijpe bessen, de winter heeft erg lang geduurd, dus ze voeden zich met gras, wortels, insecten en bloemen.
grizzly met kleintje | grizzly-vrouwtje |
Nou, we hebben er weer een mooie dag opzitten. Denk dat we ons wel gaan vermaken in Yellowstone. Morgen willen we het rondje lopen van Mystic Falls, met o.a. zicht op Biscuit Basin en verre uitzichten op Old Faithful.
vorige pagina | volgende pagina |