homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

26 augustus 2011                            29˚C wisselend bewolkt  

Het is warm en benauwd in de stad. En orkaan Irene is onderweg, we volgen het nieuws op de voet. Morgenavond bereikt Irene New York, in de nacht van zaterdag op zondag is ze op z'n hevigst, inmiddels dan wel afgezwakt naar orkaankracht 1. De stad neemt zware voorzorgsmaatregelen, wil niets aan het toeval overlaten en zeker geen toestanden als met Katrina:
  • verplichte evacuaties in zone A:de oranje gebieden (400.000 inwoners moeten hun huis verlaten)
  • grote kans op overstromingen in zone B: de gele gebieden
  • kans op overstromingen in zone C: de groene gebieden
  • vanaf zaterdag 27 augustus ligt om 12:00 het openbaar vervoer plat
  • alle vliegvelden gaan dicht (JFK, Newark en LaGuardia)
  • alle inwoners wordt aangeraden om vanaf zaterdag 27 augustus vanaf 12:00 binnen te blijven

Sasha woont helemaal veilig, gelukkig daarvan geen gedoe. We hebben vandaag de hele dag de tijd om er opuit te gaan, morgen gaat NYC plat. Na het ontbijt lopen we naar 110th Street en nemen op de hoek van Central Park de metro. We kopen ieder een 7 Day MetroCard voor $29 en gaan naar Columbus Circle, daar barst het van de fietsverhuurders. We onderhandelen wat en krijgen ieder een fiets mee voor $30 voor drie uur. Bij de hoofdingang van Central Park (Merchants' Gate) kopen we een flesje koud water, dat hebben we nodig met dit weer.

Van 10 tot 15 uur en het hele weekend is een 10 km lange fietsroute afgesloten voor verkeer, ruimte zat om te fietsen. Je fietst tegen de klok in en de 'recreation lane' is voor wandelaars en joggers, fiets dus gewoon rechts op de weg. In de bloktijden met autoverkeer, fiets je weer wel in de 'recreation lane.' Het staat niet echt handig aangegeven.

 

 
                   oranje zones moeten evacueren  

 

We fietsen over Central Drive, langs het begin van The Mall en lopen het stukje langs The Zoo en verder naar The Pond, het meertje boven het Plaza Hotel. Hier staat het water erg laag, zal morgen wel anders zijn. Dan weer omhoog, we komen uit bij Bethesda Terrace. Onder de Terrace Bridge staat een groepje te zingen, mooi klassiek met viool en contrabas. We kijken en luisteren even, nemen ook een slokje drinken. De ontwerpers van het park, Olmsted en Vaux, hadden in 1857 al door dat de stad behoefte had aan gezondheid en recreatie. Hun uitgangspunt: "nature first, second and third - architecture after a while." Gebouwen en terrassen kwamen op de 4de plek, Bethesda Terrace vormt het architecturale hart van het park, kreeg in 1980 een renovatiebeurt en is een grote publiekstrekker. Altijd leuk om hier rond te kijken.

   The Lake en Bethesda Terrace    Bethesda Fountain (Central Park)  
  The Lake en Bethesda Terrace   Bethesda Fountain, met beeld 'Angel of the Waters'  

 

    Bow Bridge (Central Park) 

Bow Bridge

 
 

Met de fiets in de hand lopen we langs The Lake naar Bow Bridge, onze favoriete brug van het park. De brug is van 1862, gemaakt van gietijzer met sierlijke ornamenten en is in 1998 grondig gerenoveerd, met o.a. een nieuw hardhouten vloer. Het gietijzer kreeg weer een ivoorkleurig verfje (en is trouwens wel weer toe aan een verfbeurt).

 
   

 

We lopen naar The Boathouse, hier zijn openbare toiletten. Buiten staat een aantal demonstranten, iedereen die wat gaat eten bij The Boathouse, krijgt verwensingen naar z'n hoofd ("shame on you" en "you should know better"), schijnbaar speelt er een discussie over illegaal ontslag van werknemers. We stappen weer op de fiets. Mooi te zien wat mensen allemaal aan het doen zijn in het park:

   poseren (Central Park)    joggen (Central Park)  
  poseren   joggen met je gezin  
   trouwen (Central Park)    schilderen (Central Park)  
  trouwen   schilderen  

 

We komen bij The Reservoir. Iedereen kent dit water natuurlijk van talloze films, ooit was het belangrijk voor de drinkwatervoorraad van de stad, maar dat is niet meer. Het blijft nu netjes onderhouden als een mooie attractie van het park. Vroeger was het wateroppervlak veel groter en omvatte o.a. Great Lawn en en Turtle Pond.

 Central Park

The Reservoir, met gebouwen van Central Park West

 

Over East Drive komen we uit bij Lasker Rink and Pool. Met die warme zomers is dat heerlijk, in de winter kun je hier schaatsen. We gaan onderlangs Harlem Meer en lopen door Conservatory Garden, de enige formele tuin in het park. Het bestaat eigenlijk uit drie verschillende tuinen: North, Center en South. Het is hier rustig en mooi. We zitten even op een bankje.

   Lasker Rink and Pool    Conservatory Garden  
  Lasker Rink and Pool   Conservatory Garden  

 

Het is tijd om terug te gaan, we fietsen via West Drive, gaan nog even langs Strawberry Fields en het 'Imagine' mozaïek. Dan leveren we de fietsen weer in, leuk rondje gedaan. We hebben iets verderop een late lunch bij AQ Kafé en gaan dan terug naar Sasha, die was thuis aan het werk. We kijken naar het nieuws over Hurricane Irene en besluiten om met met z'n drieën naar High Line Park te gaan.

New York (106)

High Line Park: de High Line is gebouwd tussen 1929 en 1934 door NY Central Railroad; met een lengte van 21 km werd een hoge spoorlijn aangelegd, omdat dat veel veiliger was dan op straatniveau. De trein reed op ongeveer de hoogte van de 3e etage van de gebouwen die eraan lagen en vervoerde vlees en zuivelproducten in en uit het 'meatpacking district.' Vanaf 1980 reden er geen treinen meer, de lijn was overbodig.

In 1999 stond de spoorlijn zo'n beetje op instorten, vanuit de buurt ontstond het initiatief om op die hoge constructie een park aan te leggen. In 2002 werd tot herinrichting besloten, nu is 1,6 km omgetoverd tot een prachtig park. Het loopt momenteel van Gansevoort Street tot aan 30th Street, de opening was in juni 2009, de tweede oplevering was 7 juni 2011. Je hebt vanaf deze hoogte ook mooie doorkijkjes op de Hudson en de Streets die het kruist.

Het ontwerp is onder meer van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, die in Rotterdam de beplanting van Leuvehoofd, Boompjeskade en Westerkade heeft gedaan.

   High Line Park  
   High Line Park High Line Park  High Line Park  

 

We bekijken het park in zo'n anderhalf uur, lopen daarna via The Village naar Broadway en Washington Square. Hier zitten we op het plein, naar mensen kijken. Dan naar de metro, even kijken bij de basketbal veldjes van West 4th Street Courts, ook wel bekend als 'The Cage.' Hier wordt altijd wel fanatiek gespeeld, er komen semi-profs en soms ook NBA-spelers. Het veld is klein, het spel is fysiek. Dan met de C-lijn naar huis waar we eten, koffie drinken en orkaan Irene volgen. We gaan bijtijds slapen.

      vorige pagina volgende pagina