homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

20 augustus 2011                            24˚C overwegend zonnig  

Gewone tijd uit bed, een uur of acht. Heerlijk. Eerst ontbijten, terug naar de cabin om wandelspullen te pakken en koffie te zetten. Vandaag gaan we de wandeling van Hayden Valley doen, maar we gaan toch eerst even kijken bij Grizzly Overlook. We stappen tegen half tien in de auto en draaien bij Canyon de Grand Loop Road op. Je mag hier 35 mph rijden, dat is iets van 55 km/u. Een stuk voor de linkerafslag naar de South Rim Drive rijdt de auto voor ons wel erg langzaam, zachtjes achter hem rijdend kijken we links en rechts. Er moet wat te zien zijn. Plots zien we links van ons op een heuveltje een beest lopen, het lijkt wat op een coyote. Maar als we dichtbij zijn en ernaast rijden zien we dat het een wolf is en we herkennen haar direct: het witte alfavrouwtje van de Canyon Pack, die we vanaf de Grizzly Overlook hebben gezien. Zo'n wit gekleurde wolf vergeet je niet snel. Ze loopt in een drafje, verdwijnt achter het heuveltje. Ik weet ook meteen waar ze heen gaat, herinner me het verhaal van die man bij Uncle Tom's Overlook, ze wil de brug naar de South Rim Drive oversteken, terug naar haar roedel. We rijden daarom iets verder, ik zit achter het stuur, doe m'n raam naar beneden en pak het fototoestel. Ik neem de afslag naar links en zet de auto langs de weg, vlak voor de brug. We staan er nog maar net of ze komt eraan, klik, op de foto, en nog een foto door de voorruit. Prachtig!

 

 wolf - alpha female Canyon Pack

 

 wolf

 
  het witte alfavrouwtje van de Canyon Pack   en rennend over Canyon Bridge  

 

Dat was een fantastisch moment, zullen we niet snel vergeten. We gaan ook even bij het karkas kijken, het is weer raak, er zit een wolf. Ook deze wolf hebben we goed in beeld. Geen idee welke wolf dit is, alle kenners zijn inmiddels vertrokken. Na een kwartiertje gaan we weg, we willen aan de wandel.

   wolf on carcass    wolf on carcass  
  wolf bij het karkas  

 

In vijf minuten zijn we bij de start van de wandeling, we drinken koffie, wandelschoenen aan, rugzak op en we gaan op pad. De wandeling is 16 km en bijna vlak. Je moet hier wel heel voorzichtig zijn: er zijn zowel bizons als grizzlies. De meeste ongelukken gebeuren met bizons: als ze bij het wandelpad staan, ga er dan ruim omheen, ze kunnen nogal humeurig zijn. En wat de grizzlies betreft, alert zijn zoals altijd.

 start Hayden Valley Trail

start van de wandeling door Hayden Valley

 

Voor ons lopen drie andere wandelaars, dat is op zich wel een fijn gevoel. We kunnen ze goed zien en houden zo mooi zicht op de beesten. Soms staan ze stil en halen we ze in, we praten even wat, dan lopen wij weer voorop. Ze werken alledrie in het park, als park ranger en onderzoekers. Een aantal keer ligt er een bizon mannetje vlakbij het wandelpad. Voorzichtig, in een brede boog, gaan we er omheen. Goed het beest in de gaten houden, ze zijn snel en heel erg sterk.

 

 bizon op het pad

 

 bizons Hayden Valley

 
  bizon vlakbij het wandelpad   kudde bizons in de Hayden Valley  

 

Zoals gewoonlijk rusten we na een uur, kijken om ons heen en genieten van de buitengewoon mooie natuur. Van de valleien in Yellowstone blijft Pelican Valley de mooiste om te wandelen, dan deze op twee en op drie Lamar Valley. De vele bizons zijn nu niet echt prettig; soms staat de kudde bij de weg verderop, dan staan ze tijdens de wandeling niet in de weg. Maar nu is het echt opletten geblazen. Af en toe rennen de bulls als gekken achter elkaar aan, en die wil je niet bij je in de buurt hebben. Ze zijn in deze paringstijd ook agressief. Gelukkig is de vallei bomenvrij, goed zicht om ons heen. Iets verderop zien we de botten van een elk, helemaal afgekloven. Dat duidt op wolven. Dan steken we Alum Creek over, mooi zeg.

 Hayden Valley

Alum Creek in Hayden Valley

 

We zien de drie andere wandelaars een stukje voor ons rechtdoor lopen, maar wij zien toch echt een rode paal rechts (de markering van het pad in de winter). Vreemd, toch maar het pad rechts volgen, we zijn in de buurt van het eindpunt van onze wandeling (8 km op een uitzichtspunt) en het kan dat het pad eerst de heuvel rechts opgaat en dan verder. We komen in een soort van zijdal, het ruikt al een beetje vreemd. Ik zie een zeearend in de boom zitten, maar nog hebben we niks door. We lopen een stukje verder en zien iets links van ons een bizon liggen. Goh, die meurt zeg, we denken allebei dat die gewoon ligt te rusten, zoals we deze wandeling vaker hebben gezien. Plots komt er een grizzly vanachter de bizon, hij staat op z'n achterpoten en kijkt ons aan. WE SCHRIKKEN ons rot. De beer hoorde ons aankomen, kijkt ons aan, draait zich om en rent weg. Nou, even bijkomen. Ik maak een foto van de wegrennende beer, poeh, die was vlakbij zeg, schat op iets van 25 meter. Wat als het een grizzly-vrouwtje was met kleintjes? We hadden in ieder geval de bearspray paraat.

 

 karkas

 

 grizzly

 
  de grizzly zat van deze dode bizon te eten   grizzly schrikt van ons, rent hard weg  

 

We lopen weg van het karkas, te gevaarlijk hier. Net over de heuvel eten we onze lunch, we zien de drie andere wandelaars ook eten, we lopen erheen om te melden dat iets verderop een karkas ligt, uitkijken dus. Ze werken bij nps, weten wat er speelt. Op hun weg terug willen ze vanaf de heuvel ook kijken naar het karkas. Wij staan op het uitzichtspunt over Hayden Valley, mooi hoor. We gaan terug, 8 km naar de parkeerplaats.

 Hayden Valley

Hayden Valley Viewpoint

 

In 2 uur zijn we terug bij de parkeerplaats. Vlak na ons komen ook de drie andere wandelaars, ze vertellen dat ze nog twee grizzlies bij het karkas hebben gezien. Een paar dagen later lezen we dat deze wandeling op 28 augustus is gesloten, er is rond de 25ste of 26ste een slachtoffer gevallen door een grizzly. Deze hiker was aan het kamperen, was alleen en had geen bearspray bij zich. Waar het fatale ongeluk precies plaats vond is me niet bekend. In deze tijd, met kans op karkassen van dode bizons, moet je extra voorzichtig en alert zijn op grizzlies. Of het dezelfde grizzly is geweest als van het dodelijk ongeluk van een andere wandelaar, in juli, wordt onderzocht.

Wij gaan naar onze cabin, douchen, eten in het restaurant en kijken weer even bij Grizzly Overlook: er zit een grizzly op het karkas.

 

Voor iedereen die meer interesse heeft in de wolven van Yellowstone, hieronder het laatste deel van de wolvenspecial.

Yellowstone wolves    DEEL 3    De wolven in 2011

Mooi citaat uit Decade of the Wolf: "For the past many years, key to a lot of people's wolf watching experience has been Rick McIntyre who is unlikely to miss even a single day in the field. Rick adds important structure to wolf watching events, controlling in largely unseen ways crowds of well-meaning people who can get totally caught up in the frenzy-forgetting that wolves are wild animals, oblivious even to traffic on the northeast entrance road."

Een aanrader hoor, ben je in de buurt van Lamar Valley, sta dan vroeg op en ga wolven spotten. Grote kans dat Rick er ook is, die je alles kan vertellen over de wolven; met veel geduld en wat geluk zie je ook daadwerkelijk een wolf.

Levensverwachting van wolven. De gemiddelde levensduur van een wolf in Yellowstone is zes maanden. Dat is erg kort en komt door de hoge sterfte van de pups: beren, coyotes, poema's, elks en haviken plus arenden kunnen pups doden. Daarnaast zorgen ziektes, honger en overstromingen voor hoge sterfte. Zo'n 20% van de wolven haalt de twee jaar. En de wolven die dat halen, worden gemiddeld vijf jaar oud. De oudste wolven van Yellowstone zijn tussen de acht en negen jaar oud geworden. Sterfte van volwassen wolven is vanwege 'management control' (ze hebben buiten het park vee gedood), gevechten met andere wolven, aangereden door auto's, illegaal doodgeschoten, gedood tijdens de jacht en ten slotte door verdrinking en ouderdom. 

De impact van wolven. Duidelijk is dat de wolven een grote invloed hebben op de natuur, op het gehele ecosysteem. Denk aan de beesten die profiteren als wolven een prooi pakken. Dat begint bij grizzlies, met name in de herfst. De winterslaap komt er aan, beren willen graag vlees eten, maar de prooidieren zijn dan topfit. Juist dan is het afpakken van een prooi van de wolven meer dan welkom. Het aantal grizzlies is sterk toegenomen. Andersom, het aantal coyotes is sterk gedaald, wolven doden de coyotes (hun aantal is gehalveerd). Voordat de wolven kwamen, zag je heel veel coyotes. Er waren er zoveel, dat pasgeboren pronghorns grote kans hadden gepakt te worden door een coyote. Maar dat is nu niet meer, ook de pronghorns doen het goed. Verder is de relatie tussen raven en wolven bijzonder. Raven volgen wolven in hun zoektocht naar voedsel; andersom volgen de wolven ook de raven, die hen leiden naar een karkas. Ecologen noemen de relatie tussen wolven en hun prooidieren het "landscape of fear." Elks en herten gedragen zich anders met wolven, ze zijn meer in beweging en hebben niet meer de tijd om 's lekker uitgebreid jonge wilgen en espen te eten. Die doen het daarom beter dan vroeger, waardoor bevers het beter doen, en wellicht ook insecten en insecteneters. Meer onderzoek is daarvoor nodig.

Het effect van wolf watching. De meeste wolf watchers staan bij Lamar Valley, zie dit reisverslag. Daar heb je 's ochtends de meeste kans om een wolf te zien. De wolf watchers delen hun kennis graag, je mag ook door hun spotting scopes kijken; weliswaar niet bij allemaal, maar vraag en loop wat rond. En juist mensen die een wolf zien, dragen de wolven een warmer hart toe. Dat is natuurlijk heel belangrijk, het vergroot het draagvlak in de samenleving voor wolven. De (politieke) discussie over de terugkeer van wolven was moeizaam, intens en vol emoties. Een beest waar park rangers nog maar tientallen jaren geleden zelf fanatiek op jaagden, is nu het symbool van wildernis. Onder de boeren en bewoners in de omgeving van Yellowstone was felle weerstand. En ook begrijpelijk, het zal jouw kudde maar zijn waar een wolf binnenstapt (en dat is ook inderdaad wel gebeurd). Goede compensatieregelingen zijn dan ook nodig. Heel belangrijk in die maatschappelijke discussie is dat draagvlak voor wolven: de overgrote meerderheid in Amerika is voorstander van wolven en juist door wolven te zien en daarvan te genieten, vergroot je dat draagvlak enorm. Dat is goed voor de wolf en goed voor Yellowstone.

 wolf chart 2011

 wolf chart 2011

 

Wolf Chart 2011: elk jaar maakt het Wolf Project een overzichtskaart van de wolven. Het kost $ 5 en is verkrijgbaar bij alle visitor centers. Je ziet de huidige packs, de wolven, hun namen en een aantal foto's. Zo ook de witte wolf die wij zagen, het alfavrouwtje van de Canyon Pack (zie hierboven).

 

 

      vorige pagina volgende pagina