homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

11 augustus 2011                           20˚C overwegend zonnig  

Na het ontbijt rijden we naar Old Faithful. Eerst maar 's de Old Faithful Inn van binnen en buiten bekijken, werkelijk een prachtig gebouw. Van dit soort overnachtingsplekken houden wij wel. We kijken in het visitor center naar de tijden waarop de belangrijkste geisers spuiten: we kunnen komende uren maar twee of drie geisers zien. Dat vinden we eigenlijk wel prima zo. We lopen het gehele rondje over de boardwalk tot aan Beauty Pool, dat we geeneens zo heel mooi vinden. De kleur is zichtbaar veranderd door alle rotzooi dat erin is gegooid, jammer hoor. Hieronder een selectie van mooie geisers en springs die te zien zijn bij Old Faithful:

 

 USA (165)

wachten op Old Faithful

 

 Old Faithful

Old Faithful

 
         
   Heart Spring

Heart Spring

   Grotto Geyser

Grotto Geyser

 
         
  Castle Geyser

Castle Geyser

   Giant Geyser

Giant Geyser

 
         

 

Na hier zo'n uur of vier te hebben rondgelopen, zijn we het ook wel een beetje zat. Tijd voor wat anders. We lunchen bij één van de vele eettenten en besluiten terug te rijden naar Grant, daar is bij het visitor center een expositie over de bosbranden van 1988. Nou, het is niet groot opgezet, maar echt reuze interessant.

    Droogte. Elke 250 - 400 jaar zorgen grote droogte, harde wind en onweer voor een zomer met veel bosbranden. En 1988 was zo'n jaar. In de winter was al weinig sneeuw gevallen, het vroege voorjaar bracht veel regen, maar de maanden juni, juli en augustus waren uitzonderlijk droog, de droogste zomer in 112 jaar.

Zo'n 3.200 km², dat is 36% van het oppervlak van Yellowstone, heeft gebrand. Meer dan 25.000 brandweermannen zijn ingezet bij het blussen. Ze kwamen vanuit Alaska, Hawaii, Florida en Maine, plus alles ertussen, om te helpen.

Er leefden zo'n 35.000 beesten in het park, daarvan zijn er minder dan 300 omgekomen: 246 elks, 9 bizons, 4 herten en 2 elanden. De meesten zijn omgekomen door verstikking door de rook. Geen enkele beer is dood aangetroffen (wolven leefden toen niet in het park).

Het parkmanagement heeft zelf in latere jaren ook veel geleerd over bosbranden: de mens kan niet alles controleren en moet dat ook niet willen. Branden zijn juist heel goed voor de natuur, zorgen voor opschoning van oud en dood materiaal. De kale, lege plekken bieden vervolgens kansen aan nieuw groen en bomen, waar de gehele natuur met vele dieren van profiteren.

 USA (172)

brandweerman in Yellowstone 1988

 

 

Terug naar Lake willen we ook West Thumb bekijken. Als we aankomen start net om vier uur een tour met een park ranger. Kijk, daar hadden we nou net zin in, zelf loop je eigenlijk vrij gemakkelijk en snel langs al het moois, een park ranger maakt het gewoon interessanter, je hoort meer. De tour duurt iets van anderhalf uur, prima. En we zitten nogal in de tours, morgenochtend om tien uur willen we eigenlijk ook Storm Point Nature Trail met een ranger lopen. Die trail is eigenlijk te kort om een echte wandeling te noemen, juist een ranger maakt zo'n tochtje interessant. Eerst maar 's kijken hoe dit bevalt...

 tour met een parkranger

met een park ranger wandelen we door West Thumb Geyser Basin

 

We zijn met een groep van zo'n 20 personen, veel Amerikanen en nog een stel uit Nederland. De park ranger vertelt waarom het hier West Thumb heet, hoe het er 50 jaar geleden uitzag (ze houden nu veel meer rekening met alle thermische verschijnselen) en dat het enige constante van dit park is dat je weet dat het continu verandert. De aarde is hier zo actief, dat het er elk jaar anders uitziet. Nu ook weer met de vele sneeuw tot diep in juni: dat heeft invloed op de waterstand van Yellowstone Lake. En het bijzondere van West Thumb is juist dat het aan de oever van dit grote meer ligt. Dat maakt dit ook wel een bijzondere plek voor geisers en springs. Fishing Cone ligt nog steeds helemaal onder water; Big Cone is hoger en steekt nog wel uit het water; Black Pool is door het hoge water schoongespoeld, de rotzooi die erin lag is ook weg en de kleur wordt mooier en mooier. Hieronder de foto's van Big Cone en Black Pool, wij vonden het hier prachtig, leuk rondje. En we zien ook een zeearend voorbij vliegen, mooi.

 

 Big Cone

 

 Black Pool

 
  Big Cone   Black Pool  

 

Dan terug naar onze cabin, met douchen en eten. We hebben zin in lekkere koffie, niet die slappe 'regular coffee' en bij Fishing Bridge is een 'coffee bar.' Lekker hoor. Daarna rijden we tot aan Mary Bay, zien twee herten (mule deer) en een groep elks en een mooie zonsondergang; prachtig met die zon tegen de wolken. Dan de koffers pakken, morgen gaan we naar Cooke City.

 Yellowstone Lake

zonsondergang bij Mary Bay

      vorige pagina volgende pagina