homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

9 augustus 2010                           19˚C wisselend bewolkt 

Heerlijk geslapen. Na een stevig ontbijt en weer zelf onze lunch klaar gemaakt te hebben, gaan we op pad. We steken de spoorbaan over en gaan in noordelijke richting, we willen naar de top van Sankt Pål, een berg met een hoogte van 1.695 m van waar je een geweldig weids uitzicht hebt. Het is heen en terug 13 km met een kleine 500 m stijgen, goed te doen dus. Aan de start van de wandeling kun je meedoen aan een onderzoek van de DNT, er staat een informatiepaneel met een boekje erin: waar kom je vandaan? doe je een dagwandeling of meerdaagse tocht? waar heb je op de route behoefte aan? Ook wij vullen de vragen in, kan nuttig zijn.

Het eerste stuk is even stijgen, daarna gaan we wat meer geleidelijk omhoog. We volgen een druk belopen pad, goed te volgen, het is de route naar de onbemande DNT-hut Klemsbu en verder naar de Geiterygghytta. Ook minder ruig dan gister, de gletsjers zijn wat verder weg, minder rotsachtig terrein en wat groener met grassen en mos.

 

 DNT-steenmanetje

 
    DNT-steenmanetje  

 

Mooie wandeling zeg. We volgen een bergriviertje, even verderop steken we het over via een hangbrug. Nou, nou, die zit goed vast zeg. Het zal hier in het voorjaar wel flink tekeer gaan als de sneeuw begint te smelten en grote hoeveelheden water naar beneden komt.

 mooi stevige hangbrug

stevig verankerde hangbrug

 

We gaan verder. Het groen is nu wel aan het verdwijnen, het wordt ruiger, we zien meer stenen, rots, wat mos, watertjes en moeten af en toe over een sneeuwveld. Na anderhalf uur rusten we wat uit. Eerst een mooi plekkie uitzoeken en dan even plat. Lekker zo met het zonnetje en de schoenen uit. Er staat een fris windje, als we rusten moet wel even een extra kledinglaag aan. We liggen met ons gezicht naar waar we vandaan komen, met mooi uitzicht op Finse, het stuwmeertje bij Finse en daarachter de Hardangerjøkulen, waar we gister liepen. Mooi zeg.

 even een rustmoment

een rustmoment

 

We gaan verder, om één uur zijn we bij de onbemande hut Klemsbu, mooi liggend aan smeltwater met ijs. We zien ook wat andere wandelaars, komend van meerdaagse trektochten. En wandelaars die vanuit Finse zijn begonnen en dezelfde route lopen als wij. Vlak achter ons loopt een Duits stel met enorme rugzakken, poeh, die hebben het zwaar. Ze lopen door naar de volgende hut. Wij gaan straks linksaf om naar de top van Sankt Pål te lopen, daarna nemen we dezelfde route terug.

 DNT-hut Klemsbu

de onbemande hut Klemsbu

 

We zien de top al liggen en om twee uur staan we boven. Geweldig zeg, wat een uitzichten. Iets links van ons zien we waar we gister hebben gelopen: we kijken tegen de Hardangerjøkulen aan, met de twee gletsjertongen. Vaagjes zie je daaronder het Finsevatnet, het stuwmeer bij Finse, daar lopen we straks dus naar terug, zo'n 6½ km. En verder kijken we uit over het gehele gebied met sneeuw, ijs, meertjes en kale toppen. Ja, hier houden wij wel van: erg mooi en lekker weidse landschappen.

 uitzicht Sankt Pål

zicht vanaf Sankt Pål

 

We gaan maar 's terug, daar zijn we wel weer een kleine drie uur zoet mee, inclusief rustpauzes dan. Dit is een geweldige wandeling, minder inspannend dan gister, iets korter en minder heftig stijgen, zonder te hoeven klauteren. Deze wandeling is relatief eenvoudig en biedt heel veel, een echte aanrader dus, genieten. Beide wandelingen staan op het kaartje dat je kunt zien bij 7 augustus, met daarop vermeld de Nordre Kongsnuten en Sankt Pål (even goed kijken). De terugtocht gaat soepeltjes, we zien tijdens het dalen meer groen, met gras en bloemetjes. Om half elf zijn we vertrokken en om vijf uur staan we weer bij ons hotel, we bestellen wat fris en koffie, even bijkomen in de minibar. Daarna de reservering voor het diner, douchen en opfrissen. Lekker. Het avondeten is weer smullen. We slapen natuurlijk als roosjes na zo'n mooie en inspannende dag in de Noorse natuur.

      vorige pagina volgende pagina