homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

10 augustus 2010                            18˚C overwegend zonnig 

We staan op en zien dat het bewolkt is. We zullen vanochtend sowieso moeten uitchecken, met goed weer wilden we hier bij Finse nog een wandeling doen en pas laat in de middag op de trein naar Geilo stappen. Gezien de dikke bewolking pakken we straks toch maar de trein terug naar Geilo en doen daar in de buurt een wandeling. Eerst aan het lekkere, uitgebreide ontbijt. We maken ook weer ons eigen lunchpakket en pakken vervolgens onze spullen. Betalen lukt vandaag niet, de receptie heeft geen internetverbinding. We krijgen de rekening mee en zullen die thuis betalen.

Om kwart over tien vertrekt de trein. Na 50 minuten stappen we in Geilo weer uit en leggen onze spullen in de auto, die stond op de parkeerplaats bij het station. We nemen bij Café Mocca een kop koffie, zitten aan de bar bij het raam, en rijden daarna naar het startpunt van onze wandeling. Dat is ruim een half uur rijden richting het westen, bij de hut Fagerheim. Het is een gemakkelijke wandeling, bevat nauwelijks stijging en is 13 km lang waarbij je om het meer Storekrækkja loopt. 

We rijden naar Fagerheim en trekken onze wandelschoenen aan. We hebben zowel schoenen categorie B bij ons als wat lichtere wandelschoenen categorie A/B. Vandaag de lichtere schoen; da's toch makkelijk als je met de auto in plaats van het vliegtuig met vakantie bent, je kan wat meer meeslepen. De wandelroute loopt geheel om het meer Storekrækkja heen. Helemaal in de verte zie je zelfs de gletsjer liggen waar we vanochtend nog waren. En wat een mooie lucht zo met die wolken...

 uitzicht over het meer Storekrækkja

de wandelroute loopt om het meer Storekrækkja

 

Het eerste stuk is er geen wandelpad, maar we krijgen al snel iets in beeld wat lijkt op een wandelpad. Sommige stukken zijn drassig, het water kan natuurlijk op rotsige ondergrond niet weg. Zwarte drap wijst op hoogveen, dat zijn zeer oude plantenresten toen er hier nog wel berken en dennen groeiden, zo'n 5000 duizend jaar geleden. Met sommige stukken over planken en stenen houden we het aardig droog. We doen het rustig aan, genieten van het weer. Op een grote rots eten we ons brood uit Finse, lekker. Tegen half drie steken we het bruggetje over richting de DNT Krækkjahytta, het wordt hier ruiger en mooier.

 brug bij Krækkjahytta

het bruggetje naar de Krækkjahytta

 

Het is hier drukker, het aantal wandelaars neemt toe. Je merkt goed dat hier een grote DNT-hut in de buurt is. We krijgen de hut in zicht en lopen erlangs. We zitten hier ook precies op de helft van onze wandeling, met 6½ km. Vanaf de hut volgen we de route terug naar de Fagerheim Fjellstue.

 Krækkjahytta

de DNT Krækkjahytta

 

We volgen het pad dat nu licht omhoog loopt naar de Svonuten (1.233 m). Het is heerlijk weer, in het zonnetje rusten we even lekker uit. Goed om zo ongeveer elk uur even te stoppen, ook al hebben we geen vermoeide voeten. Maar als je veel dagen achter elkaar loopt, met stijgen en dalen, is het goed om die rust te pakken. We merken dat we dan zelfs na een inspannende tocht van tussen de 15 - 20 km toch niet heel moe zijn. Een goede conditie vormt natuurlijk wel de basis, niets zo vervelend om chagrijnig door te bergen te sjokken met vermoeide benen en voeten. We gaan verder en komen bovenop de Svonuten met prachtig zicht op het meer Ørteren en daarachter de bergrug Hallingskarvet.

 uitzicht over het meer Ørteren

het meer Ørteren

 

We zien nog wat andere wandelaars. Zo'n half uurtje voor de Fagerheim Fjellstue een stel echt oudere wandelaars, we schatten ze ruim over de 70 jaar. Heel voorzichtig steken ze saampies een bergstroompje over via een aantal loopplanken, elkaar met de hand vasthoudend. Prachtig toch als je zo samen kan genieten van mooie natuur? Zo wil ik ook wel oud worden, nog steeds de ruige natuur intrekkend. Om vijf uur staan we bij de auto, we rijden terug naar Geilo. We checken in bij ons hotel, het Bardøla Høyfjellshotel. We merken al dat je je niet al te veel moet aantrekken van termen als fjellstue (eenvoudig berghotel) of høyfjellshotel (luxe berghotel); in Finse zaten we in een fjellstue, maar dat was echt top, dit hotel is wat gedateerd, wel met veel voorzieningen, maar geen bijzonder verblijf.

Na het douchen krijg ik een smsje van m'n moeder en Gerard, die zijn ook in Noorwegen, komen helemaal van de Noordkaap en zijn nu ook gearriveerd in Geilo. Na het eten gaan we naar ze toe, ze staan op Geilo Camping vlak aan het water, 5 minuten van ons vandaan. Even gezellig op de koffie en bijkletsen over de afgelopen weken. Erg leuk.

      vorige pagina volgende pagina