homepage

foto's op flickr

tips gastenboek

 

 

      De voorbereiding naar Noorwegen

 

 

 

 

 

De reis naar Noorwegen

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Noorwegen te reizen:

top

 

 

De hoogtepunten

Noorwegen trekt ons vanwege de natuur, rust en vele wandelmogelijkheden. Hieronder een overzicht van wat (tot nu) de hoogtepunten van Noorwegen vinden.

de mooiste natuur
1.       Hardangervidda
Hardangervidda Het grootste bergplateau van Europa, zo'n 8.000 m². De meest zuidelijke locatie van Europa met arctische natuur. Erg ruig ook, stenig, meren, rivieren, drassig en met een gemiddelde hoogte van 1.200 m geheel boomloos. Het is het meest populaire wandelgebeid van Noorwegen, met 47 overnachtingsplaatsen, 1.200 km aan gemarkeerde paden. Het is zo groots en weids dat je vooral ruimte en eenzaamheid ervaart. Een heerlijk wandelgebied, verre van eentonig en juist erg wisselende landschappen.
2.       Jotunheimen
Jotunheimen Hier vind je de hoogste toppen van Noorwegen en meer dan 60 gletsjers. Het berggebied beslaat zo'n 3.500 km² en bevat steile bergen, scherpe graten, bergmeren, wandelpaden en watervallen. Op 1.000 m hoogte vind je hier dezelfde natuur als in de Alpen op 2.000 m hoogte. Het gebied is zeer in trek, zeker in de zomer, je bent zelden alleen. Wij hebben hier niet veel gelopen, alleen nog maar de populairste wandeling gedaan over de Besseggengraat. Een volgende keer Noorwegen komen we hier zeker in Jotunheimen.
3.       Rondane
Rondane Hier ligt het oudste nationaal park van Noorwegen, uit 1962. Met een oppervlakte van 580 km² beslaat het het grootste deel van het Rondanegebergte. De toppen reiken hier tot boven de 2.000 m, meestal wat afgerond van vorm. De vegetatie is schaars als gevolg van een voedselarme samenstelling van de bodem. Je ziet nauwelijks bomen, wat berken, dennen en sparren, maar voor het merendeel dwergberken, kruipwilgen en heel veel rendiermos. Er lopen geen wegen door het park, Rondvassbu is de enige slaapgelegenheid voor wandelaars. Voor dagwandelaars zoals wij is het goed bereikbaar aan de randen.
4.        Jostedalsbreen
Jostedalsbreen Sinds 1991 is 1.310 km² beschermd en nationaal park. Het natuurgebied omvat o.a. de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen, met een oppervlakte van 500 km².  Van deze enorme ijsvlakte stromen ongeveer twee dozijn gletsjertongen naar het dal. De Noren noemen dit gebied dan ook Breheimen: de geboortestreek van gletsjers. Enkele bekende gletsjertongen zijn o.a. de Nigardsbreen in het zuiden, Briksdalsbreen in het westen, de Austerdalsbreen en de Bøyabreen. Er komen jaarlijks 600.000 bezoekers naar het park en er zijn drie bezoekerscentra, Breheimsenteret, Jostedalsbreen Nasjonalparksenter en het Norsk Bremuseum.
de mooiste (dag)wandelingen
de top bereikt
  • Jotunheimen: de Besseggengraat (13 km)
  • Rondane: Høvringen - Peer Gynt Hytte (19 km)
  • Hardangervidda: van Finse naar de top van Sankt Pål (13 km) en naar de Hardangerjøkulen (15 km)
  • Stavanger: de Preikestolen (6 km)
  • Jostedalsbreen: het zijdal bij Loen, met de Bødalsbreen (4 km)

Zie ook de Tips: een overzicht van al onze wandelingen, met het aantal km's, stijging en onze waardering.

staafkerken
staafkerk Over staafkerken is veel te vertellen. Ze zijn gebouwd in de Middeleeuwen, van hout. En daarbij ontwikkelde men een bijzondere bouwstijl: de staanderbouw. Aan de buitenkant is het verschil tussen wel of geen staafkerk niet te zien, daarvoor moet je naar binnen. Het principe schuilt in het geraamte: dwars door een vierhoekig fundament sloeg men ter extra versteviging een aantal palen in de grond. Eerst vier, één op iedere hoek, later wel 20 staven, die ook het dak droegen van de kerk. Van de ongeveer 1.300 kerken zijn er nog 32 over, verdeeld over twee typen eenvoudig en basiliek, met elk een drietal varianten.
de mooiste autoroutes (die wij tot nu hebben gereden)
mooie autoroute de drie mooiste
  • weg 51 tussen Vågåmo en Fagernes, langs Jotunheimen
  • weg 7 tussen Geilo en Eidfjord, over de Hardangervidda
  • de Peer Gyntweg, een zijweg van de 254 tussen Skeikampen en Vinstra

top

 

 

Wandelen in Noorwegen

1.     Waarom een wandelvakantie?

Actief ontspannen door te (berg)wandelen in prachtige natuur, is waar wij voor gaan. Onze wandelvakanties begonnen we in de Alpen. Vervolgens viel de keus een aantal jaar op Noorwegen en de laatste jaren op West Canada en de Rocky Mountains. In 2010 gaan we dus weer naar Noorwegen. Wij gaan met vakantie voor de rust en natuur, willen de frisse lucht en het weer en de wind voelen, genieten van mooie uitzichten en landschappen. En dat gaat het beste door lekker te wandelen. Onze keus is om niet veel in de auto te zitten en alles te willen zien, maar rustig te concentreren op de mooiste wandelingen in de omgeving. Dat kan ook heel goed vanwege de vele wandelmogelijkheden, die vormen dan ook de basis van onze route. En het is een belevenis hoor, ontspanning door fysieke inspanning, dat werkt echt, heerlijk genietend van de prachtige omgeving, met zwaarte en afstand van de wandelingen aangepast aan je persoonlijke mogelijkheden.

Om te kunnen genieten van bergwandelingen is een goede conditie noodzakelijk. Niets zo vervelend om vermoeid, chagrijnig en met pijn in je benen, voeten of rug door de bergen te sjokken. Zorg dat je een goede (basis)conditie hebt: door te bewegen en sporten versterk je je been- en rugspieren en je uithoudingsvermogen. Met wandelen kun je dan langere afstanden doen, hoger de bergen intrekken en zo mooiere tochten maken.

 

2.     Waar kun je bergwandelen?

Jotunheimen: Jotunheimen betekent in het Noors 'huis van de reuzen'. Het is het meest alpiene gebied van Noorwegen. Hier vind je de hoogste bergen van het land met op 2.469 m de Galdhøppigen en met 2.452 m de top van Glittertind. Het nationale park maakt de kern uit van de bergregio. Dit is het populairste wandelgebied van de Noren. Het beschikt over uitstekende wandelroutes en veel berghutten. In de zomermaanden juli en augustus kan het hier dus druk zijn. Aan de oostkant is een aantal mooie vertrekplaatsen, ook de bootverbindingen over de meren Gjende en Bygdin zijn prima opstapplekken.

Hardangervidda: Met 9.000 km² is dit de grootste hoogvlakte van Europa. Het plateau is gemiddeld 1.200 tot 1.400 m hoog. Het bestaat uit uitgestrekte vlakten, telbare meren wat zacht glooiende bergtoppen. Het grootste deel bevindt zich boven de boomgrens. Sinds 1981 is een derde deel (3.422 km²) beschermd als nationaal park. Wandelen is hier erg populair met de vele uitgezette wandelpaden en berghutten van DNT. Reken op alle weertypen, ook in de zomer kan het hier winters zijn.

Rondane: Dit is het oudste nationale park van Noorwegen (1962). Het landschap bevat diep ingesneden dalen, het is droog en alpien, overal vind je sporen van de laatste ijstijd, zoals moreneheuvels en zandvlakten. Het hele gebied is goed bereikbaar, met veel mogelijkheden voor dagtochten naar o.a. talloze berghutten. Hiervan is de Rondvassbu de grootste wandeltrekpleister, in ongeveer twee uur loop je hiernaar toe vanuit Mysuseter. De steile stoppen trekken dan ook veel wandelaars.

Jostedalsbreen: Het gebied omvat o.a. de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen, met een oppervlakte van 500 km².  Van deze enorme ijsvlakte stromen ongeveer twee dozijn gletsjertongen naar het dal. De Noren noemen dit gebied dan ook Breheimen: de geboortestreek van gletsjers. Enkele bekende gletsjertongen zijn o.a. de Nigardsbreen in het zuiden, Briksdalsbreen in het westen, de Austerdalsbreen en de Bøyabreen. Er komen jaarlijks 600.000 bezoekers naar het park en er zijn drie bezoekerscentra, Breheimsenteret, Jostedalsbreen Nasjonalparksenter en het Norsk Bremuseum.

Wandelboeken waar wij ons door hebben laten inspireren:

  • Bergtochten in Noorwegen, Jolanda Linschooten, beschreven zijn 11 berggebieden met zowel dagtochten als meerdaagse tochten. Een aanrader.
  • ANWB Wandelgids Noorwegen, met 35 (dag)wandeltochten van Hardangervidda tot Trollheimen. Leuk wandelboekje met alle benodigde informatie.
  • ANWB Noorwegen Actief, reisgids(je) met 30 dagtochten aan wandelingen, fietstochten en autoroutes.

 

3.     Hoe bereid je je voor op een bergwandelvakantie?

Als je wilt genieten van de rust en natuur door lekker te (berg)wandelen, dan vraagt dat voorbereiding. Denk aan je conditie en training, gebiedskennis, de wandeluitrusting en kennis van het klimaat. Op deze website vind je op al deze vragen voldoende informatie, zie bijvoorbeeld de Tips over het weer en de beste reistijd. Om van bergwandelingen te genieten, is een goede conditie noodzakelijk; en des te fitter je bent, des te mooier de wandelingen die je kunt doen. Want dat betekent dat je langere afstanden en meer stijging aankunt en dus meer wandelingen in je opties kunt meenemen. Voor bergwandelingen is zowel het trainen van uithoudingsvermogen (minimaal 30 minuten, hartslag rond de 65% van maximaal) als het trainen op kracht van belang (weerstand op de been- en rugspieren). Wij voelen ons lekker fit en lopen regelmatig tussen de 10 - 15 km in Nederland en houden onze basisconditie goed bij door fitness, sport en krachttraining. Met een goede basisconditie kun je alle wandelingen van zo'n 16 km met 700 m stijging prima aan. Zwaarder kan ook, maar we variëren dan wel met de wandeling de dag ervoor of erna. En voor bergwandelingen geldt: des te mooier het weer, des te hoger je loopt, want met mooi weer geniet je juist optimaal boven de boomgrens met alle weidse uitzichten.

Andere punten om even goed bij stil te staan:

  • Muggen: in de beste tijd om te wandelen, juli en augustus, zijn ze er volop. Goede, muggenbestendige kleding is aan te bevelen. Er zijn fijngeweven overhemden, shirts en broeken waar geen mug doorheen komt (van Fjäll Räven of Royal Robbins). En natuurlijk anti-muggenspul voor de blote huid of op de kleding of je haren.
  • Bereikbaarheid: met een gewone auto kun je bij alle wandelingen prima komen. Soms heb je daarnaast een ander vervoermiddel nodig, bijv. een extra busrit, boottocht of met de trein. Lees altijd goed de informatie in een wandelboek of op een website.
  • Eenzaamheid: in de bergen ben je vaak op jezelf aangewezen, hulp is niet snel voorhanden. Vertrek daarom nooit zonder voorzorgsmaatregelen als extra eten en drinken, een EHBO-set en kleding voor koude en natte omstandigheden en laat een bericht achter waar je heen gaat.
  • Eten: voor een bergwandeling is een stevig ontbijt noodzakelijk. De lunch nemen we altijd mee en daarnaast is het lekker om wat gezonde repen tussendoor mee op pad te nemen of een snickers of zo. Dat levert extra energie en is lekker bij een rustpauze.
  • Water: wij zorgen ervoor dat we zelf altijd voldoende water bij ons hebben. Dat is het makkelijkst met een waterzak, die zijn er van 2 tot 3 liter en kun je kwijt in je rugzak. De meeste nieuwe rugzakken hebben een opening voor het slangetje naar je mond, zodat je tijdens het lopen makkelijk een slok kunt nemen.
  • Markering: Noorwegen heeft een dicht netwerk van gemarkeerde routes. De bekende wandelorganisatie DNT (Den Norske Turistforening) onderhoudt de met een rode T gemarkeerde paden. Langs veel routes staan ook hutten van DNT, waar leden voorrang en korting hebben.
  • Kaartmateriaal: wij lopen graag met een Turkart, die laten helder en duidelijk de wandelpaden zien (hoogtelijnen, te volgen route). Wij hebben ze van Lyseford, Jostedalsbreen, Finse en de Hardangervidda en maken er dankbaar gebruik van.
  • Afstanden: zoals hierboven vermeld, kun je met een goede basisconditie een wandeling van 16 km en 700 hoogtemeters prima aan. Hoe lang je daar vervolgens over doet, verschilt per persoon. Gemiddeld loop je zo'n 4 km/uur, en tel daarbij een uur extra voor elke 300 - 400 m verticale stijging. Met een wandeling van 16 km en 700 m stijging ben je dus zo'n 6 uur zoet, zonder pauzes.
  • Sneeuw: in de bergen ligt op grotere hoogte de eeuwige sneeuw. In juni zijn veel wandelpaden nog onbereikbaar vanwege sneeuw, pas in juli raken alle wandelpaden goed begaanbaar. Maar dit verschilt elk jaar, let dus goed op de actuele wandelstatus van het pad: sneeuw, modder.
  • Uitrusting: hele boeken zijn hierover geschreven, essentieel zijn bergwandelschoenen (categorie B), een rugzak, waterzak, wandelbroek en -overhemd, regenkleding, wandelstokken, zonnebril, pet, zonnebrand, muggenspul, kompas, kaart, lunchpakket, extra kleding en een EHBO-set. Zie voor een uitgebreider overzicht hieronder.
4.     Welke uitrusting heb je nodig?

Hieronder zie je een overzicht van wat we aan wandeluitrusting meenemen.

  • bergwandelschoenen
  • broeken (lichtgewicht, sneldrogend, afritsbaar, muggenbestendig)
  • doek of bandana (tegen koude of hitte)
  • EHBO-set inclusief een tekenpincet
  • fototoestellen (twee digitale exemplaren)
  • fleecejack (winddicht)
  • kompas
  • muggenspul (met DEET + een spuitbus ter plekke)
  • overhemden (muggenbestendig)
  • pet
  • regenkleding
  • rugzakken
  • shirts (lichtgewicht, sneldrogend, geen katoen)
  • thermosfles (van een halve liter) voor koffie / thee
  • verrekijker
  • wandelboek (kopie van de beschreven wandeling)
  • wandelkaart
  • wandelsokken
  • wandelstokken (passen goed in de koffer)
  • waterzakken (van 2½ of 3 liter)
  • zakmes
  • zonnebrand
  • zonnebril

 

5.     Meer tips

Hierboven, in het overzicht van hoogtepunten, vind je de mooiste wandelingen die we hebben gedaan. Een totaaloverzicht van onze wandelingen, met gegevens over de afstand, stijging en waardering vind je op de pagina met Tips. Daarbij ook tips over het klimaat en digitale fotografie.

top

 

 

De ideale reistijd

Om te wandelen is de periode van midden juni t/m midden september het meest aan te raden. Je hebt dan lekkere temperaturen, meeste kans op goed weer, het is lekker lang licht en op de meeste plekken is het dan sneeuwvrij, dus goed begaanbare wandelpaden. In de tips vind je meer informatie over het klimaat. Wanneer je ook gaat, wees voorbereid op alle weertypen: mist, kou, sneeuw, regen, storm en onweer. Trek je echt de bergen in, dan zijn juli en augustus de aan te raden maanden. Midden juli tot midden augustus is ook de zomerperiode dat de Noren vakantie vieren, alsook van de cruiseschepen, de campers en de bussen. Maar net zoals we dat kennen van Canada, is het nergens massaal. Vergeleken met de Alpen is het dan nog steeds rustig.

top

 

 

De ideale route

De route waarvoor je kiest is natuurlijk persoonlijk. Wij laten ons inspireren door mooie bergwandelingen en zoeken in de nabije omgeving een centrale locatie van waaruit we dagwandelingen kunnen maken. Voor 2010 is die route als volgt:

Noorwegen verblijf en route

 
Grotere kaart weergeven

In 2010: zuidelijk Noorwegen

A. aankomst met de boot in Oslo

B. eerste week vakantiewoning in Vågå:

C. tweede week vakantiewoning in Stryn:

D. derde week in Finse (hotel Finse 1222) en Geilo (Bardøla Høyfjellshotell) en vervolgens

E. twee overnachtingen nabij Preikestolen: Preikestolen Fjellstue

F. en tot slot de boot vanuit Kristiansand naar Denemarken

 

   

top