homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

7 augustus 2010                            19˚C overwegend bewolkt 

We staan om half zeven op, ontbijten, pakken de spullen en rijden weg. Mooie week geweest in Stryn, alleen het weer had wat beter gemogen, althans, wat meer zon, de temperaturen zijn ideaal om te wandelen, zo rond de 20 graden. De lange rit naar Geilo is een goed moment om na twee weken eens te vergelijken met Canada, welk land trekt ons meer? Zie hieronder:

   

Zuid Noorwegen

 

West Canada

natuurschoon

 

 

  +++

werkelijk prachtig; vanwege de noordelijke ligging en vroegere ijstijden lekker ruig. Gemiddeld genomen scoort de natuurschoon heel hoog.

  +++

prachtig, vooral de Rockies. Door zuidelijkere ligging minder ruig en meer bossen. Natuurschoon heeft meer pieken en dalen.

wandelpaden

 

 

  ++

inmiddels in meer begrijpelijke taal beschreven dan 10 jaar terug. Sommige paden lastig te volgen en minder onderhoud dan in Canada.

  +++

gewoon top. Voldoende boeken en kaarten met alle gegevens die je wilt weten. De paden zijn goed onderhouden en keurig gemarkeerd.

wildlife

 

 

-

een dikke min. Noren zijn jagers, beesten zijn bang, hardere omstandigheden, je ziet niet veel.

  +++

helemaal top, elke dag veel wild te zien, van beren tot eekhoorns, herten, elanden, arenden, etc etc

het weer

 

  ++

prima temperaturen; vanwege westelijke ligging veel invloed van zee: wolken en regelmatig regen

  ++

hogere temperaturen en meer zonuren. Toch ook in de Rockies wisselvallig, maar minder dan je verwacht

de reis

 

  ++

per boot heerlijk relaxt. Vanwege grote afstand met eigen auto wel een lange reis.

  -/+

vliegen en jetlag, getver. Het gaat wel snel, de volgende dag ben je al aan de wandel in de Rockies, dat is fijn.

wegen

 

  ++

over het algemeen goed onderhouden en veilig. Lage gemidd snelheid vanwege smalle wegen

  +++

over het algemeen goed onderhouden en zeer veilig. Rijden gaat gemidd sneller vanwege (zeer) brede wegen

uitgaven

 

 

  ++

zeer rijk land, hoge kosten van levensonderhoud. Maar in het totaalplaatje schelen het niet hoeven vliegen en eigen auto veel geld, dus per saldo goedkoper.

  +

prijspeil zelfde als in Nederland. Juist het vliegen + autohuur + elke dag uit eten hakken erin. Al met al is Canada daarmee stuk duurder dan Noorwegen.

 

Conclusie? Lastig te maken, die is afhankelijk van waar je het meeste nadruk op legt. Voor ons zijn alle ingrediënten qua bergwandelen natuurlijk van belang en dan slaat de wijzer meer uit naar West Canada. Twee dingen missen we hier in Noorwegen totaal niet: het vliegen en de jetlag. Aan de andere kant missen we twee dingen juist weer heel erg: het eten bij Earls en het wildlife, dat blijft in West Canada toch heel bijzonder, elke dag weer. 

 

Bij Utvik rijden we omhoog en komen opeens boven de mist. Achterom kijkend zien we het Nordfjord nog in de mist:

 Nordfjord in dikke mist

Nordfjord in de mist

 

Het traject na de bootovertocht Mannheller - Fodnes (bij Kaupanger) is er één van veel tunnels. We rijden zelfs door de langste tunnel ter wereld, de Lærdalstunnel van 24.5 km. Ongelooflijk, wat een werk zal dat zijn geweest. Maar de tunnel was zeer gewenst, een snelle en betrouwbare verbinding tussen Oslo en Bergen, zonder veerboten en sneeuwvrij in de winter. De tunnel is in 2000 opgeleverd, is tolvrij en voldoet aan alle veiligheidseisen. Er is een drietal brede, blauwverlichte keerpunten aangelegd, ook voor vrachtwagens, mooi om dat speciale licht tegemoet te rijden.

 Laerdalentunnel

de langste tunnel ter wereld

 

De reis gaat vrij vlot, het is zo'n 300 km en met vertrek om kwart voor acht zijn we om half twee in Geilo. We doen rustig aan, met af en toe eruit en kijken naar mooie uitzichten. Aankomend in Geilo parkeren we de auto bij het station, die kan hier drie dagen staan terwijl wij de trein nemen naar Finse. We kopen de treinkaartjes en hebben nog wat tijd om door het (kleine) centrum van Geilo te lopen. Het is druk, er is een soort van braderie. Leuk om even sfeer te proeven. 

 

 trein naar Finse

 

 Finse

 
  de trein naar Finse   Finse, aan het spoor, vlakbij de Hardangerjøkulen  

 

De trein komt eraan, de rit naar Finse duurt zo'n 50 minuten en gaat over de Hardangervidda. Mooie rit. Finse ligt op een hoogte van 1.222 m en op een schitterende locatie vlakbij de Hardangerjøkulen, de op vijf na grootste gletsjer van Noorwegen. Prachtig vertrekpunt voor bergwandelingen en fietstochten. Finse zelf stelt niet veel voor: hier loopt geen weg, Finse is alleen per trein, te voet en per fiets te bereiken en bestaat uit een station, het berghotel Finse 1222 (waar wij verblijven), wat appartementgebouwen plus een museum over de indrukwekkende aanleg van deze spoorlijn. Verderop staat nog de DNT-hut.

 

 hotel Finse 1222

 

Finse 

 
  hotel Finse 1222      

 

We checken in, prima kamer, hier houden we het wel een paar dagen uit. Het hotel bevat verder een goed restaurant met vanuit de eetzaal zicht op de gletsjer, een kleine bar met versnaperingen (drankjes, hapjes) en een aantal veranda's om te genieten van de buitenlucht. Om zeven uur gaan we aan tafel, een heerlijk driegangen diner, alles vers klaargemaakt, smullen. De eetzaal zit vol, allemaal wandelaars en fietsers. 's Avonds lezen we nog wat en gaan slapen. Op deze drukke zaterdagavond ook best gehorig, met muziek en veel geschuif met tafels en stoelen.

      vorige pagina volgende pagina