homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

6 augustus 2010                            20˚C bewolkt en buiiig 

Het mooiste dal van deze omgeving: het zijdal bij Loen. Het is zwaar bewolkt en we rijden het beruchte dal in: bij Nesdal en Bødal is in 1905 en 1936 een deel van de berg Ramnefjellet naar beneden gekomen in het meer Lovatnet, met een vloedgolf en tientallen doden tot gevolg. Na de ramp van 1936 zijn de bewoners vertrokken, een volgende lawine in 1950 had geen slachtoffers tot gevolg.

rotslawine vanaf Ramnefjellet

zichtbaar spoor van rotsverschuiving vanaf de berg Ramnefjellet

 

We doen hier twee korte wandelingen naar gletsjers, een kort stuk naar de Kjenndalsbreen en een wat langer stuk naar de Bødalsbreen (iets van 4 km heen en weer), bereikbaar via een smalle tolweg. Als we op de parkeerplaats aankomen bij de Kjenndalsbreen regent het. Na vertrek van een bus staan er zes auto's op de parkeerplaats, allemaal Nederlandse kentekens.

 Kjenndalsbreen

Kjenndalsbreen

 

Dan rijden we terug naar de splitsing bij Bødal. We hebben geen losse kronen voor de tolweg, het restaurantje is dicht, maar een stel Noren kan wat wisselen. We stoppen 40 kronen in het apparaat en rijden het stuk naar de parkeerplaats. Smalle weg zeg, goed opletten op tegenliggers. Op de parkeerplaats stappen we uit en trekken onze wandelschoenen aan. We vinden het nu al mooi, zo mooi ruig en allemaal gletsjers om ons heen. Het is een uurtje lopen naar de Bødalsbreen, onderweg komen we langs Bødalsseter (een paar hutten) en volgen we de gletsjerstroom.

 dal bij Bødalsseter

het dal bij Bødalsseter

 

Als we de hoek van de berg omgaan en de Bødalsbreen in zicht hebben, krijgen we een hele frisse wind in ons gezicht en voelen al de eerste druppels. Fris zeg. Als het pad stopt, voor de gletsjer, gaan we zitten en eten onze boterhammen. In de verte op de gletsjer zien we klimmers, even goed mikken met de camera en inzoomen en ik krijg ze in beeld. Daar bovenop zal het helemaal koud zijn.

 

 Bødalsbreen

 

op de gletsjer 

 
  de Bødalsbreen   gletsjerbeklimmers  

 

Het begint nu te regenen, we gaan terug. Na 10 minuten moet toch echt het regenpak aan, dat is voor 't eerst deze vakantie. Ook de regenhoes gaat om onze rugzak. Er komen ons nog wandelaars tegemoet, ook Nederlanders, ze zijn ook goed gekleed. Na een klein uurtje staan we weer op de parkeerplaats. Ondanks het slechte weer en de korte trip vonden we dit toch één van de mooiste dalen van deze omgeving, heerlijk ruig en echt Noors. We gaan terug, lekker om even de sauna in te duiken en dan te douchen en lekker te eten. We pakken daarna de spullen in, stofzuigen en dweilen, want morgen vertrekken we naar Geilo; om drie uur willen we daar op de trein stappen naar Finse.

      vorige pagina volgende pagina