homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

5 augustus 2010                            22˚C overwegend zonnig 

Inderdaad, stralend weer. We doen de kortste weg naar Geiranger: we rijden 50 km naar Hellesylt en varen vervolgens met de veerpont door het wonderschone Geirangerfjord. De pont vertrekt elke 1 uur en het is al goed druk om tien uur. Je hoeft dus niet per se een toeristische vaartocht te nemen, dit gaat ook prima. De veerpont vaart weliswaar niet vlak langs de steile wanden, maar je hebt toch goed zicht op het fjord.

 Geirangerfjord

vanuit Hellesylt draaien we het Geirangerfjord in

 

De veerpont doet er een uur over en kost 411 NOK (rond de 50 euro). In drie talen krijg je uitleg van wat je links en rechts allemaal ziet. Ook is er een keukentje aan boord, met drankjes, hapjes en eenvoudige maaltijden. Met het mooie weer van vandaag staat en zit iedereen op het bovenste dek. We zien links en rechts op hoge bergweiden inmiddels verlaten boerderijen: tot de jaren 70 werden hier fruitbomen geteeld. Vanwege de slechte bereikbaarheid bleken ze toch niet rendabel.

 Geirangerwaterval De Zeven Zusters

waterval Zeven Zusters, Geirangerfjord

 

Na zo'n driekwartier nemen we de scherpe bocht en krijgen we het dorpje Geiranger in beeld (een paar honderd inwoners), in de zomer aangedaan door 140 tot 180 cruiseschepen en zo'n 700.000 toeristen die het plaatsje jaarlijks bezoeken. Het ligt natuurlijk ook prachtig aan het fjord. Dit cruiseschip zagen we bij Hellesylt het fjord invaren, de kleine bootjes varen nu heen en weer naar de aanlegsteiger om de bezoekers aan land te zetten. Bussen staan klaar voor o.a. een bezoek aan de Trollstigen.

 Geirangerfjord

cruiseschip bij Geiranger

 

Voordat we de wandelschoenen aantrekken, gaan we eerst even omhoog naar het uitzichtspunt:

 Geirangerfjord

uitkijkpunt Geirangerfjord

 

Tijd om de benen te strekken. In Geiranger rijden we voorbij de camping en zo'n 2 km via de weg langs de oever naar Homlong. We parkeren de auto vlak voor camping Fjelltunet, daar begint het drukke pad omhoog. De wandeling is niet lang, heen en terug zo'n 6 km, maar je moet wel 560 m stijgen. Het eerste stuk is al erg steil, poeh, daarna weer wat minder, maar je kunt nauwelijks bijkomen. Jammer is dat je het hele stuk door de bossen loopt, we hebben tussendoor nauwelijks zicht op het fjord. Na twee uur bereiken we, na wat zoeken, de uitstekende rots met mooi uitzicht. Hier eten we onze lunch en komen we bij, naast een stel Nederlanders.

 uitkijkpunt Geirangerfjord

en lopend naar dit uitzichtspunt

 

We lopen terug naar beneden, dat gaat vlotter dan omhoog, in anderhalf uur. Beneden aangekomen hebben we de keus: terug via de Strynefjellet (dat is wel iets om) of, net als heen, via de veerboot. We doen de boot, dat is relaxter, die gaat om half zeven. We hebben nog even de tijd om ergens wat te drinken. Dan is het tijd voor de veerboot, we bestellen ook wat te eten, lekker makkelijk. Vanaf Hellesylt rijden we de mooie route over weg 60 terug naar Stryn. Mooie dag geweest. De wandeling vonden we iets tegenvallen: het uitzicht is wel mooi, maar het is toch wel erg veel inspanning wat je ervoor terug krijgt.

      vorige pagina volgende pagina