homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

4 augustus 2010                            20˚C wisselend bewolkt 

Hèhè, na vijf dagen zien we weer 's de zon, dat is toch altijd wel lekker. We zijn bijtijds wakker en willen gaan lopen in het fjellgebied iets ten zuiden van Utvik, ruim een uur en een kwartier rijden vanuit Stryn. Met de zon erbij vinden we op grotere hoogte lopen het beste, dan kun je optimaal genieten van mooie, weidse uitzichten boven de boomgrens.

Rond half tien verlaten we ons huis en om kwart voor elf zijn we op pad; op de Turkart Jostedalsbreen ziet dit er wel uit als een mooie wandeling (met start op 600 m hoogte, niet teveel stijgen, uitzichten op gletsjers). Het startpunt ligt net iets voorbij de P van Breimsbygda Skisenter. Op de parkeerplaats bij de start van de wandeling zien we alleen Noorse nummerborden, voor Nederlanders dus een onbekende tocht. Mooi hoor, eerst een stuk omhoog en dan redelijk gelijkmatig op pad. En mooie uitzichten op het dal rechts van ons, waar weg 60 (en de E39) loopt van Byrkjelo en Skei.

 het dal bij Byrkjelo

zicht op het dal bij Byrkjelo

 

Regelmatig stoppen we even om wat te rusten en om ons heen te kijken. Bij Støyvastølen, na 2.2 km, is het wat drukker, een aantal Noren heeft hier een hut. Wij lopen verder richting Svartebotnen (heen en terug 20 km), maar dat is te ver, iets onder de top van de Skavegga is wel genoeg voor vandaag. Even op de kaart kijken waar we precies zitten:

 even zitten

even de kaart checken

 

We eten onze boterhammen met een prachtig zicht op de Myklebustbreen, een enorme gletsjer die deel uitmaakt van de Josdedalsbreen. Wat een mooi uitzicht zeg,

 uitzicht over de Myklebustbreen

uitzicht op Myklebustbreen

 

Na zo'n drie uur draaien we om en lopen hetzelfde stuk terug. Erg rustige wandeling, alleen bij Støyvastølen is het opnieuw wat drukker. Hier rusten we weer even wat uit, ik zie een typisch Noors plaatje: een stenen hut met gras op het dak, lucht met wat wolken en bergachtig terrein:

 Støyvastølen

gebouwtje van het gehucht Støyvastølen

 

Om kwart over vier zijn we bij de auto. De bewolking neemt toe en onderweg mooie plaatjes van een bui boven het Nordfjord.

 Nordfjord

een bui boven het Nordfjord

 

Tegen zessen zijn we in Stryn. Weer even wat boodschappen, tanken (benzine is 12,70 NOK, rond de € 1,60) en lekker koken en de sauna in. Morgen gaan we naar Geiranger, het belooft goed weer te zijn.

      vorige pagina volgende pagina