homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

3 augustus 2010                            16˚C bewolkt 

We willen een dal noordelijker lopen dan gister: in het Sunndalen. We hebben zoals gebruikelijk een goed ontbijt, met yoghurt, muesli, boterhammen, koffie en thee. Vroeg zijn we zelden, tegen elf uur rijden we weg. Het is niet zo heel lang rijden en we doen ook niet een lange wandeling. Tegen twaalf uur rijden we bij Hjelle de tunnel in en zoeken naar de eerste afslag rechts, die zien we in eerste instantie niet. We draaien om en kijken nogmaals, ja, een onverharde weg gaat het dal in. Het is een tolweg ('bomveg' in het Noors) en je betaalt meestal zo'n 40 NOK, handig dus om altijd losgeld bij je te hebben. We schrijven de gegevens op de enveloppe en stoppen het geld erin, een afschrift leggen we bij de voorruit.

 tolweg Sunndalen

tolweg bij begin van het Sunndalen

 

De hele wandeling is, net als gister, het volgen van het dal tot je niet verder kunt. We lopen eerst over een breed pad dat al snel heel smal wordt. Zo smal dat we nauwelijks nog andere voetafdrukken zien, alleen van schapen. Een schapenpad dus, en die beesten kunnen klimmen, we redden het maar nauwelijks omhoog, over en onder dode bomen, blubber en dan weer heel steil klauteren. Eigenlijk geen doen meer, we denken aan teruggaan, maar dan staan we opeens weer op het officiële wandelpad. Nou, afslagje gemist laten we maar zeggen. (En jawel, op de terugweg zagen we dat we veel eerder rechts een pad omhoog moesten nemen, terwijl de pijl ons rechtdoor wees, vreemd.) We krijgen een enorme waterval in beeld, die stort zich zeker trapsgewijs zo'n 400 m naar beneden. Hier eten we onze lunch, het is inmiddels twee uur.

 

 Sunndalen waterval

 

 Sunndalen waterval

 
  enorme waterval in het Sunndalen   inzoomen op een groot rotsblok  

 

We gaan door, tegen drie uur zijn we bij Sunndalsætra, een aantal zomerhutten van Noren. Ook dit is voor ons weer het eindpunt, hier gaat een DNT-pad verder de bergen in. We zien een jong Noors stel hard aan het werk bij hun hut, we zien iets verderop een waterval en vragen of we daarbij kunnen komen. Dat kan en we lopen er nog even heen. Denk dat we in dit dal wel meer dan 15 watervallen hebben gezien, een mooi dal voor liefhebbers van watervallen. Even goed opletten bij die afslag die wij hebben gemist, verder een prima wandeling, geen andere wandelaars gezien en iets ruiger dan gisteren.

 Sunndalsætra

het gehucht Sunndalsætra aan het einde van het Sunndalen

 

We gaan terug, om vijf uur staan we weer bij de auto en wisselen onze bergschoenen voor de normale schoenen. Dan de rit naar het huisje, sauna, eten, foto's kijken en de website wat bewerken en dan lezen. Op het nieuws (niets van te volgen) zien we komende dagen meer zon, morgen willen we wat hoger gaan lopen.

      vorige pagina volgende pagina