homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

25 juli 2010                                    20˚C wisselend bewolkt

Heerlijk geslapen op onze boerderij. We staan na achten op, lekker op het gemakje aan het ontbijt en pakken dan onze wandelspullen. We rijden naar Høvringen, zo'n 15 km boven Otta (bij Sel) een zijweg de bergen in. Het berghotel- en hyttedorp is een goede uitvalsbasis voor wandelingen, wij gaan een stevige dagtrip doen van totaal 19 km met 280 m stijgen en beginnen vrij laat, pas om elf uur. We parkeren de auto bij Brekkeseter en drinken eerst nog koffie uit de thermoskan. Nog even insmeren met zonnebrand en muggenspul en we gaan op pad:

 start eerste wandeling

klaar voor de eerste wandeling

 

Tsjongejonge, wat is hier mooi zeg. We starten op 1.000 m hoogte. Hier houden we wel van: boven de boomgrens, weidse uitzichten, ruige omgeving en lekker frisse luchten. We lopen het eerste uur geleidelijk omhoog en volgen het riviertje Høvringsåe. Dan zien we het meertje Høvringsvatnet met verderop het fjellhotel (ofwel berghotel) Smukksjøseter. Hier rusten we even uit, onze eerste km's in Noorwegen zitten erop. We rusten wat en gaan verder via een omweg (om de berg Solsidevassberget) naar de DNT-hut Peer Gynt.

 dwars door Rondane NP

op pad door Rondane NP

 

Om twee uur pakken we onze broodtrommeltjes om te eten. Wat een rust, we komen nauwelijks andere wandelaars tegen. Dit is geen druk belopen route. We hebben ook totaal geen last van muggen, dat is een meevaller. Het zonnetje schijnt, met een windje en daar houden muggen niet zo van. Eigenlijk lopen we hier in totale eenzaamheid, heerlijk.

 de bergen van Rondane NP

de bergen van Rondane NP

 

De foto hierboven toont ook typisch het landschap van Rondane: schaarse vegetatie vanwege de voedselarme bodem, merendeel zien we alleen kruipwilgen en rendiermos (dat lichtgroene spul). Zo rond half vier naderen we de Peer Gynt-hytta, we zien meer wandelaars. De hutten liggen prachtig in het landschap. Hier draaien we ook terug naar het beginpunt en volgen een DNT route. We zijn nu zo'n vijf uur onderweg en hebben 10 km gelopen. Terug gaat sneller, in drie uur, de laatste 4 km is terug over hetzelfde pad.

   Peer Gynt-hytte   DNT steenmannetje   
  Peer Gynt-hytta   DNT steenmannetje  

 

Halverwege de weg terug, we rusten weer even uit, denken we in de verte een eland te zien, beetje lichtbruin van kleur en boven de struiken uitkomend. Maar als we naderen is het toch weer een schaap, jammer, dachten even ons eerste wild in Noorwegen te zien. Om zeven uur zijn we terug bij de auto, vermoeid van een prachtige wandeling. In ruim een uur rijden we terug naar Vågåmo. Dan douchen, koken, foto's op de laptop bekijken en nog even lezen. 

      vorige pagina volgende pagina