homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

14 augustus 2010                            19˚C overwegend zonnig 

We staan op met strak blauwe lucht. Vandaag de lang verwachte wandeling naar de Preikestolen, de loodrechte klif die 604 meter boven het Lysefjord uitsteekt. Vroeger, 100 jaar geleden, lagen op de locatie waar wij nu verblijven twee boerderijen: één aan het meer Refsvatnet en één iets hoger waar nu het hostel staat. In 1900 werden al de eerste wandelingen gedaan naar de preekstoel en in 1920 waren er drie kamers op de boerderij geregeld door het Stavanger Toeristenbureau. Wandelaars konden hier nu ook overnachten. In 1949 werd de hut gebouwd, wat nu het DNT-hostel is.

De gemiddelde wandelaar doet er twee uur over, dat is alleen de heenweg. Wij hebben deze vakantie tot nu iets van 170 km gelopen en daarbij zo'n 5.500 hoogtemeters gestegen, deze trip van 7,6 km met 400 m stijgen kan er nog wel bij. Die 400 meter omhoog bereik je in drie of vier kortere klimmen, niet al te lastig dus. Jaarlijks lopen hier 100.000 wandelaars, het is daarmee de drukste wandeling van Noorwegen. De meeste wandelaars komen uit Noorwegen, Duitsland en Denemarken, maar je ziet en hoort eigenlijk de hele wereld.

 wandeling Preikestolen

de wandeling naar de Preikestolen

 

We ontbijten, trekken onze spullen aan en drinken nog een kop koffie op het terras, lekker in de zon. Even wat insmeren en dan op pad, het is dan rond half tien. Het pad is keurig aangelegd, elke steen ligt op z'n plek, je loopt gemakkelijk omhoog. Nadat de autoweg er in 1961 kwam, vertrapten de vele wandelaars meer en meer alle natuur, zodat er in de jaren 90 een compleet nieuw pad is gelegd, bestand tegen die jaarlijkse stroom van 100.000 wandelaars. Na de eerste klim krijg je een mooi uitzicht op het meertje bij de hut, de parkeerplaats en daarachter Stavanger:

 Preikestolen Fjellstue

uitzicht op het Refsvatnet, de Preikestolen hut en daarachter Stavanger

 

Tweemaal loop en klauter je over rotspartijen, die zijn hier 10.500 jaar geleden neergelegd door de Lysefjord gletsjer. Dan volgt weer een vlakker deel over een stuk moeras (Krogebekkmyra), waarover een pad is gelegd van houten planken tegen natte voeten van de drap. Dit is gedaan volgens een traditie dat al meer dan 100 jaar oud is.

 wandelpad naar Preikestolen

houten pad over het moeras

 

Dan volgt die tweede klim over rotsen, even goed opletten waar je je voeten zet. De wandeling is overal redelijk eenvoudig, kan ook niet anders met zo'n geprepareerd pad en vele duizenden wandelaars. We lopen vervolgens door wat bos en komen aan bij de Tjødnane lakes, omgeven door rotsvlaktes. Hier gaan we even zitten om te kijken naar wat lui die in het water staan. Er wordt nog niet gezwommen, dat zal later vast wel gebeuren met dit weer. Mooie plek hoor om hier even te genieten van de omgeving. We doen de schoenen en sokken uit. Na een klein half uurtje lopen we verder en komen bij de splitsing van het pad: linksaf volg je het oude pad (the cliff trail) en rechtsaf een nieuwer pad (the hill trail) en gaat bovenlangs op 645 m. Wij willen een rondje maken en gaan nu rechtsaf, het hogere pad met mooiere uitzichten op de Preikestolen. Vanaf de preekstoel gaan we via het andere pad terug. Iets voor half twaalf komen we aan: wat een schitterend uitzicht op de Preikestolen en het Lysefjord, mooi zeg!

 Preikestolen

Preikestolen

 

We vermaken ons wel een uur boven het rotsplateau: wandelaars komen en gaan, er wordt een liedje gezongen voor iemand die jarig is, kinderen met touwen om hun middel worden door pa in de gaten gehouden, sommigen vinden het eng en anderen laten gewoon hun voeten over de rand hangen. Leuk om allemaal te zien. Na een uur stappen we weer 's op, gaan nu naar beneden naar het rotsplateau.

 Preikestolen

Preikestolen: het rotsplateau van 25 x 25 meter

 

Dit schouwspel is met het warmer worden na de ijstijd ontstaan. De gletsjer van het Lysefjord verdween en daarmee de steun van de rotswanden aan weerszijden van de voormalige gletsjer. Hele brokken rots stortten naar beneden, zo ook aan drie zijden van de Preikestolen. In het rotsplateau zie je wel heel duidelijk de breuk lopen waarlangs de Preikestolen had kunnen afbreken (zie foto hierboven van links naar rechts schuin door het midden), maar de breuk zette niet door en de rotsformatie bleef hangen. De laatste jaren is vastgesteld dat het ook geen mm verder wijkt, het zit voorlopig nog wel even vast. Uiteindelijk zal ook deze rotsformatie naar beneden storten door verdere erosie.

 

 Preikestolen

 

 afgrond Preikestolen

 
  Preikestolen   het zicht naar beneden, 604 m omlaag  

 

Tegen één uur nemen we het andere pad terug. Bij de twee meertjes wordt nu druk gezwommen, ook hier gaan we weer lekker zitten en genieten van de zon. Op het pad is het nu erg druk, hele drommen wandelaars komen omhoog. Om half vier zijn we weer beneden, op het terras nemen we wat te drinken. Daarna lekker douchen en buiten wat lezen. We kunnen ook steeds goed wandelaars naar beneden zien komen, dat gaat tot in de avond door. Om half acht eten we weer in het restaurant, dat gaat dit keer moeizamer dan gister, de bediening en de keuken is minder. Na het eten pakken we onze spullen in en leggen alvast wat in de auto, morgen verlaten we Noorwegen en gaan we terug naar huis.

      vorige pagina volgende pagina