homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

13 augustus 2010                            18˚C bewolkt en buiiig 

Tegen tien uur staan we bij de receptie om uit te checken. We nemen nog even een kop koffie en zien de plaatselijke jeugdselectie van de biathlon (langlaufwedstrijd en geweerschieten) het hotel verlaten voor een training, in de stromende regen. Ze hebben er zin in. We stappen in de auto voor de rit naar de Preikestolen Fjellstue, dat is ruim 350 km en zo'n 6 uur rijden. In de auto vinden we nooit zo leuk, de bestemming vaak wel. Het zit potdicht, pas bij de Vøringfossen knapt het weer een beetje op en is het ook een stuk warmer dan op de Hardangervidda.

 Hardangervidda in de regen

regen onderweg op de Hardangervidda

 

Bij de Vøringfossen zitten we in bekend gebied, hier hebben we al eens een paar dagen gezeten. Dat was eind jaren 90, ook met wandelingen op de Hardangervidda. We gaan er effe uit en bekijken de waterval, kijken wat rond in de toeristenwinkeltjes (we zoeken een stel mooie mokken) en nemen wat te drinken. Dan de mooie daling naar Eidfjord. We zien het gebouw van het Hardangervidda Natursenter links van ons, maar omdat we nog zo'n eind moeten, stoppen we hier maar niet, dat is dan voor de volgende keer.

We volgen weg 13 en rijden langs het Eidfjord en vervolgens het Sørfjord naar Odda. Wat zijn de fjorden toch mooi. Een stukje verderop de indrukwekkende Låtefoss, ook die hebben we al eerder uitgebreid bewonderd. We krijgen wat zin om te eten en doen dat in een mooi gelegen restaurant langs de weg over de Røldalsfjell, lekker een broodje zalm met ei. We kunnen helaas niet buiten zitten, het spettert nog een beetje, knapt gelukkig wel op.

 

 mooie lunchgelegenheid

 

 mooie lunchgelegenheid

 
lunch bij de Røldalsterrassen

 

We gaan verder, mogen nog zo'n 160 km inclusief een overtocht. Voorbij Sand krijgen we zicht op het prachtige Lovrafjord. Het zonnetje breekt door, we zien al wat blauwe luchten. Regelmatig stappen we even uit om te genieten van de mooie uitzichten. Een stukje verderop een klein eilandje in het fjord, heel mooi:

 eilandje in het Lovrafjord

eilandje in het Lovrafjord (Sand)

 

We missen net de boot en wachten iets van driekwartier. Hier vaart de boot langs drie punten over het Grasundfjord, vandaar dat het wat langer duurt als je van Nesvik naar Hjelmelandsvågen wilt, nog steeds weg 13 volgend. Het is inmiddels al tegen vijf uur, het is nog een klein stukje. We rijden voorbij Tau en Jørpeland en slaan dan linksaf naar de Preikestolen. Vlak voor de grote parkeerplaats gaan we naar links, daar is de kleine parkeerplaats voor gasten van de DNT-hostel (Preikestolhytta) en de lodge (Preikestolen fjellstue). Wij zitten in de lodge, op de foto hieronder het gebouw rechts boven de parkeerplaats, de gebouwen links vormen het hostel van de DNT.

 

Preikestolen Fjellstue

 

 mok Preikestolen

 
  Preikestolen Fjellstue (rechts)   souvenirs: mokken van de Preikestolen  

 

Mooie lodge zeg, met veel hout en vloeren van Noors leisteen. Onder de vloer in de badkamer (ook natuursteen) ligt vloerverwarming, lekker. We reserveren voor het diner, de lodge zit helemaal vol en reserveren is nodig. Onze spullen gaan naar de kamer: een kleine koffer en twee rugzakken. We douchen en gaan aan tafel. Lekker zeg. We lopen daarna naar de souvenirshop bij de parkeerplaats en kopen nog een Turkart van het Lysefjord, een paar t-shirts en twee mooie mokken met een strakke afbeelding van de preekstoel, toch geslaagd. Morgen is het mooi weer, dan gaan we eindelijk de wandeling doen die al meer dan 10 jaar op ons lijstje staat. We hebben de hele dag de tijd, gaan het er goed van nemen, lekker genieten van mooie uitzichten en het (hopelijk) goede weer.

      vorige pagina volgende pagina