homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

9 augustus 2012                                 25˚C  

Gisterochtend heb ik naar Campbell River Whale Watching gebeld, ook wel Hurricane Jack Adventures genaamd. Heb toen een reservering voor vandaag gemaakt, was namelijk een hele goede weersverwachting: lekker zonnig, 25 graden en niet al te veel wind. Vanochtend om half negen hebben we ons gemeld bij Discovery Marina, E-Dock, de boot vertrekt om negen uur. We gaan met drie vaartuigen op pad: twee zodiacs (van die snelle boten) en een wat grotere boot, waar wij op mogen. Dat is wel lekker, je kunt dan soms wat staan, binnen of buiten zitten en er is een toiletje aan boord.

 

 Hurricane Jack

 

 kaartje vaargebied

 
  op pad met Hurricane Jack   tussen Vancouver Island en het vasteland  

 

Jack gaat vandaag niet mee, Jen is onze schipper. De orka's zijn hier ruwweg van juli t/m september, als de zalmen er zijn. Deze 'residents' (de blijvers) zwemmen al die maanden in de Johnstone Straigt, de smalle strook water tussen het vasteland en Vancouver Island, het loopt van Campbell River tot aan Telegraph Cove en Port McNeill. Er zijn er zo'n 200, in verschillende groepen. Daarnaast kun je ook 'transients' (de trekkers) tegenkomen, hun leefgebied is tot aan Alaska. Ze eten geen zalm, maar zeehonden, walvissen, dolfijnen en zeeleeuwen. Ergens tussen die twee genoemde punten van de Johnstone Straigt gaan we op zoek naar orka's. We varen noordelijk, langs Quadra Island. Annabelle en ik zitten buiten, frisjes, maar wel met het mooiste zicht. We zien zeearenden en een eenzame orka, die we een tijd volgen.   

 

 zeearend

 

 eenzame orka

 
  een zeearend   een eenzame orka  

 

Het is elf uur, we varen dan een uur stevig door bovenlangs Sonora Island. Dan zien we een grote groep dolfijnen voorbij komen, zo'n tweehonderd. Lastig op de foto te krijgen met al dat gespring van die beesten en geschud van de boot. Werkelijk prachtig om zoveel dolfijnen bij elkaar te zien.

 

 dolfijnen

 

 dolfijnen

 

groep dolfijnen komt voorbij

 

Dan is het tijd voor de lunch, we gaan op Stuart Island van boord en eten en drinken wat, prima verzorgd. Er liggen meer boten in dit kleine haventje, vroeger was het hier dringen om een plekkie, maar dat is nu niet meer, plek zat. Jen legt uit dat we hierna een stukje Bute Inlet doen op zoek naar zwarte beren en dan tussen Sonora en Quadra Island weer terug, hier is zojuist een groep orka's gespot.

 lunch Stuart Island

lunch op Stuart Island

 

We pakken de boel weer in en stappen aan boord. Een kwartiertje later zien we de eerste zwarte beer, verderop zien we er nog twee, struinend langs de kust en etend van dat kroos. Grote beren zeg, die wil je niet tegen komen op een wandelpad.

 

 zwarte beer 1

 

 zwarte beer 2

 
  1e zwarte beer   2e zwarte beer  

 

De zodiacs hebben op een andere plek geluncht, we komen nu weer bij elkaar. Onze boot kan ook best snel, maar niet zo snel als een zodiac. Ze zwaaien even naar ons en gaan voorop, varen meer langs de kust. Zo wisselen de boten van plek, de ene dichter langs de kust of net een tikkie harder. Ook met andere boten is er contact, zo kun je samen natuurlijk veel wildlife spotten. 

 zodiac langszij

zodiac komt langszij

 

Het is na drien als we een groep van vijf orka's in zicht krijgen. In ieder geval met n mannetje, te zien aan de grote vin. Wat is dat toch een machtig gezicht om orka's te zien, we genieten volop. We volgen ze een kwartiertje of zo.

 

 groep orka's

 

orka 

 
  we volgen een groep orka's  

 

Dan is het tijd om terug te gaan naar Campbell River. Toch nog ruim een half uur varen, tegen vier uur zijn we terug. Heerlijke tocht geweest, veel gezien, zo'n zeven uur op pad geweest. Terug in de lodge eerst lekker douchen, lezen en de site bijwerken. 's Avonds eten we opnieuw aan de overkant. Een echte aanrader: leuke trip heen en terug, prima eten (wilde zalm!) en goede sfeer.

      vorige pagina volgende pagina