homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

22 augustus 2012                               27˚C  

En we zijn fan van Mazama. Die komt in het rijtje Canmore, Field, Banff, Jasper, Whistler, Cooke City, Waterton, Many Glacier, Canyon Village en Jackson Lake/Signal Mountain. Allemaal plekken die aan een aantal van onze voorwaarden voldoen: goede uitvalsbasis voor bergwandelingen, leuke lodges om te verblijven, prima eetmogelijkheden en goede koffie in de buurt. Van Mazama had ik dat niet verwacht, wel gehoopt natuurlijk bij het uitpluizen (meestal in december), maar het is hier goed vertoeven. En een aanrader om nog 's terug te komen.

Vandaag de laatste hike, morgen weer naar huis. We rijden de onverharde weg met 1.400 m stijgen, tot aan Harts Pass en dan een stukje naar links. Hier is de parkeerplaats en het trailhead van Grasshopper Pass, op 1.951 m hoogte. Het is om elf uur frisjes met negen graden, we zijn dik aangekleed, drie lagen. Al na een half uur lopen we alleen nog maar in een shirtje, door de inspanning en de zon is het gewoon warm. Op onze eerste rustpunt waait het stevig, we zitten dan vlak onder Tatie Peak.

hike Grasshopper Pass 

eerste rustpunt van de hike naar Grasshopper Pass

 

We kunnen dan al een tijdje de hele wandeling overzien: 8 km naar een uitzichtpunt, vrijwel vlak (nou ja, 300 m stijgen en dalen, beetje glooiend). In het eerste stuk heeft aan n kant van het dal een forse bosbrand gewoed. Wel een aantal jaar terug, want er komt al wat groen omhoog tussen de verbrande bomen. Die bomen kunnen na een bosbrand makkelijk nog tientallen jaren blijven staan voordat ze uiteindelijk omvallen en vergaan. Door de koude winters duurt dat veel langer dan bij ons. Op de foto hieronder zie je die verbrande bomen in het achterste deel van het dal, met de brandgrens duidelijk zo'n beetje halverwege.  

 hike Grasshopper Pass

de achterste helft van het dal is verbrand

 

We zien ook pika's, altijd leuk om die te zoeken tussen rotshellingen. Pas als ze bewegen zie je ze, ze zijn klein en snel, erg leuke beestjes. Er wandelen nog wat mensen, het is zeker niet druk. Voor ons een Amerikaans stel, wij lopen sneller, maar zij rusten niet, dus we komen elkaar een aantal keer tegen. Hier lopen ze net voor ons:

 hike Grasshopper Pass

over smalle paden

 

Na twee uur looptijd arriveren we bij Grasshopper Pass. Je kunt nog iets verder, een berg op, maar wij vinden het wel prima zo met dit uitzicht. En en al ongerepte natuur, dat is en blijft toch bijzonder om te zien en te ervaren. De mooie wandelingen van afgelopen dagen komen van onze favoriete schrijvers, Kathy en Craig Copeland. Ze hebben hier meer dan 3.000 km gewandeld en de mooiste 50 wandelingen beschreven in hun boek 'Hiking from Here to WOW, North Cascades.' Op de pagina 'Voorbereiding' vind je de link naar hun website, erg inspirerend. Wij lopen in twee uur de 8 km terug naar de parkeerplaats, onze laatste km's deze vakantie.       

 Grasshopper Pass

Mount Ballard, van Grasshopper Pass

 

Het bergwandelen zit erop. In een uur rijden we terug naar de lodge. Vanavond pakken we de koffers. Als we langs de Mazama Store rijden, is het een drukte van jewelste. Het hele terras zit stampvol, het is "Mazama Pizza Night," dat is elke woensdag in het zomerseizoen. En vandaag ook nog 's de zevende en tevens de laatste. Maandag gaan hier de scholen weer beginnen, de zomer zit erop. Wij schuiven ook aan, lekker makkelijk om de hoek. Hoeven dan niet op pad naar een restaurantje, zitten morgen alweer genoeg in de auto en dat is nooit leuk. 's Avonds pakken we de koffers in en lezen nog wat, morgen staat de wekker rond zeven uur, willen acht uur vertrekken.

      vorige pagina volgende pagina