homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

17 augustus 2012                               33˚C  

Gister tot laat bezig geweest met de website. We hebben gelukkig wel een snelle verbinding (geen uur wachten om vijf foto's te uploaden naar flickr), maar het schrijven en foto's uitzoeken kost altijd wat tijd. Rond negen uur zitten we aan het ontbijt. We hebben aan de receptie gevraagd hoe we het beste in Downtown Seattle komen, dat is met de bus: lijn 550 Express, paar blokken verder opstappen, kost vijf dollar voor z'n tweetjes en in 30 minuten sta je op Pike Place. En inderdaad, we zoeven via Mercer Island en de bus-tunnels (die ook in gebruik zijn door de metro's) naar het centrum. We staan iets voor elf uur op Pike Place Market, het is al best druk en nog niet zo warm. Leuk om hier rond te kijken. Tijd voor koffie. Nu zit hier de allereerste Starbucks, geopend in 1971, maar er staat een lange rij om binnen te komen, daar gaan we niet naar binnen. Genoeg anderen wel, minstens een uur wachten. ("Starbuck fans, the mothership is calling you home.") Om de hoek genoeg andere koffie-mogelijkheden.

 

 Pike Market Place

 

 Pike Market Place

 
  Pike Place Market  

 

 

Na de koffie lopen we naar beneden, onder de Alaskan Way Viaduct naar het Waterfront. Ook hier is de sfeer los en levendig. Je kunt met een reuzenrad omhoog, vast en zeker met een prachtig uitzicht. Het is druk langs de kade, met veel auto's en treinen die richting de haven gaan. Ter hoogte van Pier 53 gaan we weer bovenlangs het verkeer naar 1st Avenue, dan rechts de hoek om richting Pioneer Square.

Hier zit geen hoogbouw, dit is het oudste deel van Seattle en beschermd als National Historic District. We lopen verder 1st Avenue af, met veel galeries, boekwinkeltjes, bomen en open plekken. Beetje Europees. De buurt heeft het zwaar sinds de crisis: er staat veel leeg, zelfs Elliott Bay Book Company is weg na hier 40 jaar te hebben gezeten. We lopen tot aan King Street en dan terug. Bij Grand Central Bakery and Cafe gaan we aan de lunch, mooi gelegen aan Occidental park.

We lopen langs de start van de Underground Tour, dat gaan we maar 's doen, heb erover gelezen op het AllesAmerika Forum. Het is kwart over twee, de volgende toer start om drie uur. We kopen tickets en drinken om de hoek nog maar 's een koffie, we zijn immers in de koffiehoofdstad van Amerika. De kleine koffiezaken hebben ook allemaal wifi, leuke zitplekken en heerlijke koffie, lekker stevig.

 

 Pioneer Square

 
     

Pioneer Square

 

 

 Occidental Park

Occidental Park

 

Om drie uur krijgen we een zeer humorvolle introductie over het ontstaan van Seattle, het gevecht tegen het water (grote verschillen tussen eb en vloed), het samenleven met de First Nations en de explosieve groei van drank, prostitutie en gokken. Om kwart over drie gaan we Seattle van onder bekijken en krijgen we uitleg over het ontstaan. Op 6 juni 1889 brak er een verwoestende brand uit, dat vrijwel de hele stad in puin achter liet. Er werd besloten om de stad opnieuw op te bouwen, maar dan wel een paar meter hoger (gemiddeld 10 feet), zodat de panden en straten niet meer zouden onderlopen. Alles moest hoger: gebouwen, ingangen, straten en trottoirs. De eerste jaren werden gebouwen hoger gebouwd en waar de straat liep werden muren gemetseld en de ruimte ertussen volgegooid met puin van de brand. De trottoirs volgden later, ze werden gestut met bielzen, alleen de ruimte eronder werd niet meer opgevuld. En daar loopt de Underground Tour doorheen: de holle ruimten onder de huidige trottoirs die nooit meer zijn opgevuld. Jarenlang waren ze in gebruik voor activiteiten die het daglicht niet konden verdragen, maar na uitbraken van allerlei ziekten (o.a. door ratten) werden de ruimten afgesloten. Erg leuk om hier nu rondleidingen te verzorgen.

 

 Underground Tour

 

 Underground Tour

 
  Dave leidt ons in en weer uit de ondergrondse gangen  

 

 Underground Tour

de ondergrondse gangen

 

Om kwart over vier is de toer afgelopen, erg leuk geweest. Ze doen dit al 47 jaar, zijn ruim ervaren. Wij lopen terug richting Pike Place en pakken daar de bus terug. Af en toe een winkel induikend, met name boeken en outdoor-zaken. In Bellevue gaan we direct door naar Earls, het is vrijdag en straks zit de tent weer afgeladen vol. Het is nu wel bloedheet, tot een uur of vier ging het nog wel, nu de wind ook nog gaat liggen gaat de temperatuur stevig over de 30 graden heen. In Earls helaas geen airco. Het eten is weer heerlijk. Hieronder mijn favoriete gerechten bij Earls, ben nogal fan van curry-gerechten en pittig. Het lijstje van Annabelle is iets anders, meer met pasta's. Mijn top drie: 1. Jeera Chicken Curry (met een salade erbij), op 2. Tandoori Roast Chicken en 3. Alaskan Halibut. Na Earls lopen we nog rondje door Bellevue Square, een grote mall.

Na ruim 12 dagen water en stad, gaan we morgen de bergen weer in. Lekker bergwandelen in de North Cascades. We rijden morgenochtend via Interstate 5 en Hwy 20 naar Mazama, aan de oostelijke kant van de bergen. Daar is het droger en zonniger dan de westkant. Maar dat maakt nu niet zoveel uit, de vooruitzichten zijn overal droog en warm.

      vorige pagina volgende pagina