homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

15 augustus 2012                               27˚C  

Vanochtend doen we op 't gemakje. Eerst een lekker ontbijt en dan voor de lodge aan de koffie en wat lezen en internetten:

 

 Lakedale Resort

 

 Lakedale Resort

 
  prettig verblijf bij Lakedale Resort  

 

Rond half elf gaan we op pad, eerst kijken we bij English Camp. Zelfde verhaal natuurlijk als gister bij American Camp, over het varken en liever onderhandelen dan oorlog. Daarna door naar Lime Kiln Park, opnieuw geen orka's. We zien wel een zeehond die uit het water komt en op een rots gaat zonnen.

 

 Lime Kiln Park

 

 zeehond kruipt uit water

 
  Lime Kiln Park  

 

Dan rijden we naar het meest zuidelijke puntje van het eiland, bij Cattle Point en Harbor Rock. Deze plek was zomers al eeuwen in gebruik bij de First Nations, vanwege de visvangst voor de rest van het jaar. Nu niet echt bijzonder meer, staan wel hele mooie huizen. De temperatuur loopt nu ook snel op, het is tegen twaalf uur. De zon schijnt ongenadig fel en er is geen wolkje aan de lucht. Een stukje wandelen is nu onmogelijk, gewoon te warm. We kijken nog even bij South Beach, dat is wel een ruig strand, niet echt een zandstrand zoals wij dat kennen...

 South Beach

South Beach

 

Het is dan al rond één uur, tijd om ons te melden bij San Juan Excursions in Friday Harbor. We gaan met een grote boot op pad, zo'n drie tot vier uur. De kapitein heet Pete, met verder twee marine-biologen aan boord en iets van twintig andere spotters. De afgelopen dagen zijn geen orka's gezien, dus blijven hopen. Zo'n grote boot vaart natuurlijk langzaam, we bestrijken het gebied rond de San Juan Islands. We varen eerst zuidelijk langs San Juan en Lopez, zien een zeearend en veel zeehonden. Het uitzicht op Mount Baker is geweldig, deze berg ligt in het Cascades Gebergte, waar we over een aantal dagen zijn.

 Mount Baker (3.286 m)

Mount Baker (3.286 m)

 

We varen naar een klein eilandje ten zuiden van Lopez met zeehonden en zeeleeuwen, die laatste beesten hebben we nog niet echt goed kunnen zien, nu mooi in beeld:

 zeeleeuwen

zeeleeuwen

 

Dan meldt Pete dat er orka's zijn gespot bij Orcas Island, we draaien direct om, dat is wel een half uur varen. En inderdaad, als we de orka's in zicht krijgen, cirkelen er al zo'n vijf andere boten omheen, op gepaste afstand. We krijgen ze ongeveer driekwartier in beeld, niet echt dichtbij, lastig op de foto te krijgen. We krijgen echt alles te zien, ze gaan helemaal los, zeker de laatste tien minuten: springende orka's helemaal los van het water, half omhoog komend uit het water en met de staart klappend op het water. De marine-biologe heeft absoluut de mooiste foto's gemaakt van deze tocht, twee ervan zijn hieronder ook geplaatst. De foto van een orka die half uit het water komt, heb ik (helaas) niet gekregen. 

 orka's

orka's

orka

 

 

orka's 

 

 orka's

 
  deze beide foto's zijn genomen door San Juan Excursions  

orka

klappen met de staart op het water

 

Zo, dat was een prachtige orka-tour. Het ging om een groep van acht orka's, de zgn. transients ('de trekkers'): één mannetje, vijf vrouwtjes en twee jongen. We hebben ze niet eerder zo mooi gezien, echt genieten. Om half zes zijn we terug in het haventje, we pakken een terrasje en gaan daarna wat eten in een leuk restaurant. Dan terug naar de lodge, alvast wat koffers inpakken, morgen verlaten we San Juan Island, op naar Seattle. Mooi geweest hier, leuk eilandje voor een dag of twee. Had gedacht dat het wat ruiger zou zijn, het is eigenlijk heel lieflijk. Geboft met het weer en de orka-tour.

      vorige pagina volgende pagina