homepage | foto's op flickr | voorbereiding | tips | gastenboek |
begin reisverhaal | vorige pagina | volgende pagina |
14 augustus 2012 25˚C
Het weer is en blijft fantastisch. We staan vandaag op met wat lichte mist en bewolking, maar dat verdwijnt en dan is het alleen maar zonnig. De mevrouw die ons uitgebreide ontbijt verzorgt, vertelt dat de temperaturen later deze week 'in the eighties' komen. En dertig graden is hier op de eilanden zeldzaam. Nu verschillen de temperaturen ook hier op het eiland behoorlijk: aan de westkant met windje van zee is het zo'n 20 graden, aan de oostkant en hier bij de lodge een stuk warmer.
Vandaag gaan we het eiland maar 's verkennen. Het is 142 km² en daarmee best klein. Er zijn ook geen verkeerslichten of zo, wel een soort van rondweg op het eiland. Er wonen 8.000 mensen op dit eiland, we zien ook heel veel 2e huisjes, populair in het weekend. Wij zijn hier om te proberen of we orka's vanaf land kunnen zien, gaan anders sowieso weer een orka-tocht doen. En natuurlijk ook even de benen strekken, alhoewel de wandelmogelijkheden klein zijn (allemaal korte wandelingen). Op het kaartje hieronder, zitten wij iets boven nr 16.
San Juan Island
Eerst rijden we 10 km noordelijk, naar Roche Harbor, een hele kleine plaats met een grote haven en veel drukte. We lopen wat rond het haventje en kopen hier alvast onze lunch, dan naar de volgende stop: Lime Kiln Point State Park. Dit is het enige park ter wereld dat geheel gewijd is aan orka's: het doen van onderzoek en het vanaf land bestuderen van hun gedragingen. We horen dat er afgelopen vrijdag en zaterdag veel orka's langs de kust te zien waren, nu is het helaas rustig. Nou ja, dan boeken we straks in Friday Harbor voor morgen opnieuw een orka-toer, ook geen straf. In het park maken we een rondwandeling van 2.5 km langs de kust en oude kalksteenfabrieken (limestone).
vuurtoren van Lime Kiln Park
Dan door langs West Side Rd en Cattle Point Rd naar American Camp. Er is ook nog een English Camp op het eiland, dat zijn overblijfselen van historische betekenis. Toen midden 19e eeuw de 49ste breedtegraad als grens werd vastgesteld (het Verdrag van Oregon) tussen de Verenigde Staten en Brits Noord-Amerika, bleven de San Juan Islands hier een beetje tussen hangen. Van 1860 tot 1872 hadden zowel het Britse als Amerikaanse leger San Juan Island bezet, om hun aanspraak nog eens te benadrukken. Het feit wil, dat het ombrengen van een varken van een Britse bewoner door een Amerikaan bijna leidde tot de 'Pig War' van 1859. Gelukkig hielden velen hun hoofd koel, zodat in deze oorlog maar één slachtoffer is gevallen: het varken. Jaja, mensen, hier is geschiedenis geschreven. Uiteindelijk is het gebied toegewezen aan de Verenigde Staten en trokken de Britten zich in 1872 terug. Beide kampen zijn nu National Historical Parks, met de bekende folders en plattegronden die bij nationale parken in de USA horen. Wij praten even met een medewerkster en ze toont ons wat wandelmogelijkheden. Wij doen het rondje van 3.2 km langs de kust en via South Beach Trail weer terug.
|
|||
grensdispuut San Juan Islands |
kust bij Grandmas Cove
Het is hier droog en dor, lijkt wel wat op een prairie. Komt nu natuurlijk ook door de droge winden en de vele zonneschijn. Na een uurtje zijn we weer bij het American Camp Visitor Center, en zien een mooi plaatje achter ons, het zuidelijke puntje van het eiland. Morgen gaan we dat zuidelijk puntje nog 's goed bekijken, nu is het tijd om naar Friday Harbor te gaan, we gaan een orka-tour boeken.
zicht op zuidelijk punt San Juan Island
In een kwartiertje zijn we in Friday Harbor en boeken voor morgenmiddag half twee een vier uur durende orkatocht. We zijn benieuwd. Daarna terug naar de lodge, douchen en wat lezen en eten in Roche Harbor, aan de 'burger with fries.' Ook nog even langs Lime Kiln Park voor orka's, die we helaas niet zien. We geven twee Engelsen een lift, ze vertellen dat ze vrijdag en zaterdag orka's bij Lime Kiln hebben gezien (vanaf de kust), daarna niet meer. Nou, hopelijk morgen meer succes op onze whale watch tour. Terug naar de lodge zien we opnieuw veel herten en een vosje, leuk! Het is een gewone 'red fox,' maar heeft een donkere vacht, net als de vos van gister. Een prachtig beestje:
een vosje, donker van kleur
vorige pagina | volgende pagina |