homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

10 augustus 2009                           24˚C wisselend bewolkt 

Vandaag gaan we terug naar Canada. In een uurtje zitten we alweer bij St. Mary en gaan aan de koffie bij onze favoriet. En ook nog even langs Many Glacier, je weet nooit of daar nog ergens een beer rondstruint. En jawel, op de mooie plek vlak voor de afslag naar het Many Glacier Hotel loopt een grizzly langs ťn in het water. Wat is dat toch altijd een machtig gezicht. De grizzly loopt best ver weg, met de verrekijker zien we 'm goed lopen en met de camera (18x zoom) krijg ik 'm nog redelijk in beeld.

grizzly 

grizzly bij Many Glacier

 

Dan verlaten we Glacier en rijden naar Chief Mountain Customs. Deze kleine grensovergang is alleen van juni t/m oktober geopend en dan ook nog op wisselende tijden, in het hoogseizoen van 7:00 - 22:00. Het is rustig bij de douane, na het verwijderen van de groene kaart uit onze paspoorten verlaten we de USA. Feitelijk rijden we direct Waterton National Park in, alleen zit de officiŽle entree van het park een aantal kilometer voor Waterton town. Maar eerst doen we nog een rondje 'Bison Paddock', dat ligt iets voor de entree van het park.

 

American badger

  Van de 60 miljoen bizons die vroeger over de prairies zwierven, resteren er nu nog maar enkele duizenden, o.a. op dit stukje grond. Maar we zien niet alleen bizons, ook een das (de zgn. American badger) steekt de weg over, een ontzettend beweeglijk beest.  

bison 

 
  Amerikaanse das       bizon  

 

Tegen half drie rijden we Waterton in, naar onze lodge, mooi gelegen aan Upper Waterton Lake. Daarna een bezoek aan het 'visitor centre' (we bekijken het weer en de status van de wandelpaden) en doen een ritje over de Akamina Parkway naar Cameron Lake. Terug in het dorp lopen we naar de ticketverkoop van boottochten over Waterton Lake. We hadden bedacht om de wandeling langs Waterton Lake te doen: eerst met de boot naar het einde van het meer (in de USA) en vandaar teruglopen naar Waterton. Maar dat mag niet, vertelt de verkoper ons. Alleen Amerikanen en Canadezen mogen dat zo doen, alle andere nationaliteiten moeten lopend de USA in en terug per boot naar Canada. En dan moet je een groene kaart in je paspoort hebben en van tevoren dus toestemming hebben, ter plekke is dat niet te regelen, want het is geen volwaardige A-grensovergang. Maar ja, die kaart hebben we vanochtend uit onze paspoort laten verwijderen. Het is dus een risico dat we nemen: lopend de USA in en bij de controlepost van de Amerikaanse douane melden dat we direct terugvaren naar Canada. We informeren ook naar de wandeling van Carthew - Alderson, de verkoper is een ervaren hiker. Hij vertelt dat het mooier is om naar Carthew Summit te lopen en dan weer terug naar Cameron Lake; dat scheelt je een saaie wandeling van 7 km door het bos. Goede tip.

 Waterton

uitzicht vanaf onze kamer

 

We eten in het beste restaurant van Waterton, het Bel Lago Ristorante. Wel wat duurder dan gemiddeld, maar absoluut de moeite waard. Daarna halen we koffie op de voor ons bekende plek, op de hoek bij Waterton Bagel & Coffee Co. Heerlijk. Daarna lopen we nog even door het dorp, lezen in de lodge en dan slapen.

 koffietent in Waterton

onze favoriete koffietent

      vorige pagina volgende pagina