homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

1 augustus 2009                           28˚C overwegend zonnig 

Vandaag verlaten we Canada en rijden we naar de USA, Glacier National Park. Na het ontbijt in de lodge stappen we in de auto. We besluiten om niet de snelste route te nemen, maar de mooiste. En dat is dwars door Kananaskis Country. Zo'n 55 km voorbij Canmore verlaten we Hwy 1 en pakken Hwy 40 naar het zuiden. Bij Barrier Lake, zo tegen half elf, houden we even een rustmoment met koffie uit onze thermoskan en een koek. We zien een typisch Kananaskis landschap: de grens van foothills en Front Ranges (wat lagere bergen). Mooi hoor. Er staat wel een stevige, maar warme wind. Het is hier veel droger dan in Yoho NP, waar we de afgelopen dagen hebben gewandeld. Dit is ook wel mooi, een favoriet wandelgebied vanuit Calgary. Een stukje verderop ligt Kananaskis Village, maar dat trekt ons niet voor een verblijf om hier te wandelen. Het bestaat uit één lodge en is ons te laag gelegen (en dus te warm) om te bergwandelen. Canmore is dan een betere uitvalsbasis.  

The Three Sisters

   

The Three Sisters (Canmore)

 

 Barrier Lake

Barrier Lake (Kananaskis Country)

 

We rijden verder en komen uit op Hwy 22. We willen tanken in Longview, maar daar is de benzine op. Nou ja! Waar we heen moeten, naar het zuiden, is sowieso de eerste 100 km geen tankstation, dus we moeten even omrijden. Maar ook in Black Diamond, 18 km noordelijker, hebben geen van de tankstations nog benzine. Ik vraag waar we de meeste kans hebben, en dat is richting de snelweg, Hwy 2. We rijden naar Okotoks, een plaatsje onder Calgary waar het wel lukt. Bij Starbucks gaan we daar ook aan de koffie met wat lekkers, kopen daar twee leuke mokken (onze jaarlijkse souvenirs: mokken van de parken of Starbucks). We hebben nog steeds geen zin in de grote snelweg en rijden dezelfde omweg terug en vervolgen onze weg. Zo'n 130 km verderop, bij Pincher Creek, eten we een broodje bij Subway met wat fris.

   grizzly   Om 16:00 rijden komen we aan bij Waterton National Park. We rijden door en willen de grens over bij Chief Mountain Customs. Maar we worden gestopt, de weg is afgesloten vanwege een dodelijk ongeval vlak voor de grens. We hebben geen zin om in de rij auto's te staan, de parkranger schat dat de weg over een uur weer vrij is. We draaien om en rijden Waterton NP in. We zien direct al auto's stilstaan en een grizzly. Leuk zeg. En even verderop weer een grizzly, nou, nou, het kan niet op vandaag.    grizzly  
  grizzly 1 (Waterton NP)       grizzly 2 (Waterton NP)  

 

  de grens     

Op de Red Rock Parkway zien we geen beesten meer, tijd om de grens over te gaan. De lange file is weg, maar voor de grensovergang staan nog wel auto's. Het duurt ongeveer een uur voordat we aan de beurt zijn. We moeten de auto parkeren om de formaliteiten af te handelen: formulier invullen, foto maken en de vingerafdrukken. Na betaling van 12 dollar mogen we de USA in. De grens op de 49ste breedtegraad is trouwens heel goed te zien: een grenspaal en een kaarsrechte, kale  strook (zie foto hiernaast).

 

   zwarte beer  
  de 49ste breedtegraad: de fysieke grens       zwarte beer (Glacier NP)  

 

Zo, op naar Glacier NP. Eerst twee overnachtingen in Many Glacier, dan vier in St. Mary en tot slot drie overnachtingen in East Glacier. We rijden over Chief Mountain International Highway naar Many Glacier. Om kwart over zeven rijden we het park in en zien een zwarte beer, altijd leuk. Aangekomen bij het Many Glacier Hotel checken we in. We hebben een kamer met 'lake view', zitten op de begane grond helemaal links in de hoek. Prima kamer. We eten in het grote restaurant van het hotel, niet bijzonder, maar dat wisten we nog van twee jaar geleden. Morgen weer lekker aan de wandel, nu al zin in.

Hieronder nog even een foto van Chief Mountain. Een bijzondere berg, want deze bestaat uit gesteente van 600 miljoen jaar oud dat over veel jonger gesteente van 100 miljoen jaar oud is geschoven (The Lewis Overthrust). Wat je hier ziet, is de voorste grens van die oude rotsblok die 100 km oostwaarts over de prairies is geschoven. En deze berg vormt precies de grens van de Rocky Mountains met de foothills en prairie. Heel bijzonder.

 Chief Mountain (2.767 m)

Chief Mountain

      vorige pagina volgende pagina