homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

23 juli 2008                                   21˚C overwegend zonnig

Na weer een lekker ontbijt en afgerekend te hebben bij Mair, stappen we in de auto en verlaten Jasper. Mooi geweest hier. We hebben een aardige rit voor de boeg, 365 km naar Edmonton. En het is één (vrijwel) rechte weg, de Yellowhead Highway (Hwy 16). Het deel door Jasper NP is nog prachtig, langs de Athabasca River. Een kilometer of twintig voorbij Jasper rijd je een breed dal in, met links Jasper Lake en rechts Talbot Lake. Jasper Lake is een overblijfsel van een oud meer, de waterstand fluctueert jaarlijks en in de winter staat het droog. Het achtergebleven zand wordt door de wind meegevoerd en zo ontstaat hier een (begroeid) duinlandschap, heel bijzonder.

 Jasper NP

laatste blik op Jasper NP

 

Dan verlaten we Jasper NP en rijden zo'n 300 km over een vrijwel kaarsrechte snelweg (dubbelbaans). Links en rechts bossen, af en toe zien we een hert. Vlak voorbij Evansburg stoppen we om te lunchen, we zijn dan al over de helft (gelukkig). Na nog eens 100 km komt Edmonton in beeld, er volgt meer leven langs de weg: boerderijen, gebouwen en meren met kolencentrales en recreatie.

 

 Yellowhead Highway
  Yellowhead Highway (Hwy 16)

 

Edmonton: bekend vanwege de bitterkoude winters, ijshockey (Wayne Greztky) en natuurlijk West Ed. Voor ons gevoel zijn we nu heel noordelijk, maar geografisch gezien valt dat reuze mee, want Amsterdam ligt tussen Calgary en Edmonton in, dus dat valt wel mee. Door het landklimaat zijn de temperatuurverschillen tussen zomer en winter groot, met relatief droge lucht en weinig neerslag (regen/sneeuw). In de zomer is het 17 uur licht per dag, met een gemiddelde temperatuur van 20 - 22 graden. In de winter kan het, afhankelijk van de windrichting, rond het vriespunt zijn, maar ook - 30 graden. De zon schijnt er gemiddeld 2.300 uur in een jaar (in Nederland 1.500 uur), de neerslag is per jaar maar 365 mm (in Nederland 800 mm, in Prince Rupert gemiddeld 2.468 mm). Van die 365 mm neerslag valt ongeveer 27% als sneeuw, dat is omgerekend 123 cm sneeuw per jaar (valt mee; in de Coast Mountains valt meer dan 9 m sneeuw). De kans op een witte Kerst is hier 88%, een 'perfecte' Kerst met een sneeuwbui en zo'n 2 cm op de grond is 20%. Kerst op 25 december 1997 was bijzonder, met +7 graden de eerste niet-witte Kerst in 100 jaar. Vrijdag, 31 juli 1987 staat bekend als Zwarte Vrijdag: die dag werd Edmonton getroffen door een F4 tornado, de verwoesting in het noordoosten was compleet: 27 doden, 600 gewonden, honderden woningen vernield, 1700 dakloos geworden en $300 mln schade. Deze dag is nog altijd de grootste natuurramp die ooit in Alberta heeft plaatsgevonden.

Economisch gezien ligt Edmonton uiterst strategisch en vormt ze de poort naar het noorden: de grootste industrie is de olie-, gas- en zandolie-industrie (zo'n 6 á 7 maal meer olie dan in Saoedi-Arabië). Daarnaast leveren landbouw, petrochemie, houtindustrie, toerisme en de bestuursstad (hoofdstad van de provincie Alberta) veel banen en inkomsten op. De luchthaven is 99% van de tijd mistvrij, en de afgelopen 10 jaar maar drie uur gesloten geweest vanwege slecht weer. Het spoor tussen Edmonton en Calgary is één van de drukste van Noord-Amerika. En Edmonton ligt op het kruispunt van twee snelwegen (Yellowhead Highway en Queen Elizabeth II); tezamen maakt dit een aantrekkelijk vestigingsgebied. Gecombineerd met een rijk cultureel aanbod maakt het dat Edmonton zo gewild is om er te wonen en werken.

Ons hotel ligt aan de westkant van Edmonton. We checken in bij het Sandman Hotel. De stad ligt op een hoogte van 668 m aan de North Saskatchewan River en heeft ongeveer 700.000 inwoners (in de Greater Metro Area meer dan één miljoen). Het ligt even noordelijk als Liverpool, maar kent vanwege het landklimaat veel extremere temperaturen. Edmonton ligt verder van de Rockies dan Calgary. Dat heeft zo z'n invloed op de stad, met bewoners die meer dan in Calgary gericht zijn op vermaak ín de stad dan erbuiten. Het is ook nog meer een werkstad dan Calgary. In die andere stad staan de hoofdkantoren van veel bedrijven (olie). Het maakt wel dat Alberta een rijke provincie is.

 West Edmonton Mall

West Ed

   

Na het inchecken gaan we naar de vlakbij gelegen West Edmonton Mall (ook wel 'the Mall' of 'West Ed'). Dit  winkelcentrum is gebouwd in 1981 en is het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika (en op drie na grootste ter wereld). Er komen 22 miljoen bezoekers per jaar, het bevat 800 winkels, twee casino's, drie radiostations, twee bioscoopcomplexen met 21 zalen (waaronder een IMAX), een tropisch zwembad, een ijsbaan, een indoor skatebaan, een klimwand, een waterpark, een pretpark, twee hotels, meer dan 100 restaurants, een Chinatown met Aziatische winkels, een 'Apple Store', 20.000 parkeerplaatsen, 58 ingangen etc, etc.

Wel leuk om hier wat rond te kijken, maar na twee uur hebben we het wel gezien. We eten op Bourbon Street (ook in de West Ed). En jawel, onze laatste avondmaaltijd hebben we terecht bij Earls! Lekker. Mooie zaak ook.

's Avonds doen we nog een rondje door de stad, maar morgen hebben we daar meer tijd voor.

 

 

 West Ed

West Edmonton Mall

   West Ed

 West Edmonton Mall

 
 

 West Edmonton Mall

 

 Earls

 
      vorige pagina volgende pagina