homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

1 juli 2007                                    24C zonnig

Het is stralend weer met 24 graden. Het is vandaag ook een feestdag, want het is Canada Day. De Canadezen vieren dan de oprichting van Canada als zelfstandig land op 1 juli 1867. Maar in Waterton merken we daar weinig van: geen optochten of concerten. En op deze mooie dag ligt het beroemdste hotel van Waterton er prachtig bij:

 Prince of Wales Hotel

The Prince of Wales

 

Vandaag lopen we naar Upper Rowe Lake en ook weer dwars door berengebied. Waterton en Glacier National Park kennen de hoogste dichtheid aan beren, zowel grizzlies als zwarte beren. Vandaar dat we altijd een bus berenspray bij ons hebben (soort pepperspray). Een spuitbus kost weliswaar zo'n 45 dollar, maar je kunt echt niet zonder. De pepperspray is je laatste redmiddel mocht je toch ondanks alle voorzorgsmaatregelen een beer verrassen. Belangrijkste is: je aanwezigheid kenbaar maken door hardop te praten en regelmatig te roepen. De beren moeten je horen aankomen, dan trekken ze vanzelf ook weg.

We hebben bij het opstaan nog wat last van onze benen; we zijn wel gewend om te lopen, maar nog niet aan het stijgen en dalen. Komende dagen zal dat wel minder worden, is onze ervaring. De start van de wandeling ligt aan de Akamina Parkway, op 10.6 km van de plaats Waterton. Waterton National Park kent geen doorlopende wegen: van de ingang naar het park tot aan Waterton Townsite zijn er twee zijwegen die beide evenwijdig westwaarts de bergen in gaan: de Akamina Parkway (lengte 15.2 km) en de Red Rock Parkway (lengte 14 km). Vooral de laatste staat erom bekend dat er regelmatig beren worden gespot; wij rijden de komende dagen voor het donker, zo tussen 20.00 uur en 21.00 uur, deze route om wild te spotten (met veel succes, zie verderop en volgende dagen). Aan beide wegen ligt de start van veel wandelingen.

 

 Lower Rowe Lake
 

Lower Rowe Lake

Om 11.00 uur hebben we onze bergschoenen aan en rugzak op en gaan we op pad. We doen er vijf uur over en stijgen 570 m naar 2.170 m (en dat is best hoog). Het pad stijgt geleidelijk, en op 3.9 km is er een splitsing naar Lower Rowe Lake (zie foto hierboven). De meeste wandelaars haken hier af, want hierna begint het pad pas echt te stijgen. Bij Lower Rowe Lake rusten we wat uit en kijken we naar marmotten die links en rechts opduiken uit de rotsen. Dan lopen we verder, eerst een stukje door het dal en dan recht omhoog langs de bergwand. We kijken na drie kwartier stijgen schuin achterom en zien de Rowe Creek basin er prachtig bijliggen:

 Rowe Creek basin

Rowe Creek basin

 

Vanaf deze plek zien we beneden ons het pad dat we net hebben gelopen (zie foto met de wandelpaden in de bergweide). Dit is een mooie wandeling hoor! We genieten volop en lopen nog een stukje verder omhoog naar Upper Rowe Lake waar we bijkomen, ons brood opeten, de voeten laten afkoelen en lekker in het zonnetje uitrusten. In 2 uur lopen we weer terug naar de auto en nemen nog even een kijkje bij Cameron Lake.

's Avonds doen we een rondje wildlife spotten, we rijden de Red Rock Parkway. En jawel, we zien onze eerste eland (moose), maar wel erg laat, zo tegen 22.00 uur. Met de camera kan ik 'm weliswaar goed dichtbij halen (de optische zoom gaat helemaal op max met 555 mm), maar de foto is erg donker. In Flicr.com kan ik de foto verlichten:

 moose

een eland

      vorige pagina volgende pagina