homepage foto's op flickr voorbereiding tips gastenboek
    begin reisverhaal vorige pagina volgende pagina

 

11 juli 2007                                 28°C zonnig

Vanaf nu is het warm: de rest van onze vakantie alleen maar temperaturen vanaf 28 graden. Ook daar raak je aan gewend; we zullen wat vroeger op pad moeten en zoveel mogelijk de hoogte in, want hoe hoger des te koeler. En natuurlijk veel water in de rugzak, tijdens het bergwandelen zullen we veel moeten drinken. Vandaag doen we de wandeling naar Iceberg Lake, één van de toppers. Heen en terug is het 16 km, met een stijging van 372 m naar een hoogte van 1.857 m. Een populaire wandeling, want het is vrij gemakkelijk met weinig stijging. En het eindpunt schijnt bijzonder mooi te zijn. Om half tien trekken we onze wandelschoenen aan en gaat de rugzak weer op.

 

 op weg naar Iceberg Lake

 

 op weg naar Iceberg Lake

 
  een groepje wandelaars haalt ons in   Ptarmigan Wall ligt recht voor ons  

 

Het is een prachtige wandeling, we genieten van de natuur om ons heen. Het weer zit natuurlijk ook mee, de zon schijnt alleen wat fel, goed insmeren dus. De wandeling is niet zwaar, goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie. We naderen nu snel het eindpunt:

 Iceberg Lake

we naderen Iceberg Lake

 

Om twaalf uur arriveren we bij Iceberg Lake. We kijken onze ogen uit: wat is dit mooi zeg! Geweldig: steile rotswanden, ijsschotsen op het water, het groen dat prachtig afsteekt, echt genieten. En we hebben ook nog eens geluk, blijkt achteraf, want morgenmiddag sluiten de parkrangers deze wandeling vanwege de vele grizzly beren die in dit dal voedsel zoeken. Wij zien in ieder geval geen beren. Een grizzly beer heeft per dag 40.000 calorieën nodig om vetreserve op te bouwen om de winter door te komen. En juist in dit dal vinden ze veel gras, bloemen en bessen om hun dagelijkse behoefte te bevredigen. En dat geldt temeer voor de grizzly wijfjes met jongen.

 Iceberg Lake

Iceberg Lake

 

Op deze prachtige plek, aan het meer, gaan we aan de lunch. Links en rechts van ons zitten nog meer wandelaars uit te rusten van de wandeltocht. Maar de drukte valt nogal mee. Al eerder hoorden we dat verreweg de meeste bezoekers aan Glacier National Park (dat zijn er jaarlijks totaal twee miljoen) niet echt het park intrekken met bijvoorbeeld een wandeling of een boottochtje, maar hierheen komen per bus of auto en alleen de Going-to-the-Sun Road rijden. Wat zonde, dan mis je echt al dit moois...En gelukkig maar, dat houdt alle wandelpaden en mooie plekjes lekker rustig voor ons.

 

 Indian paintbrush

 

 Iceberg Lake

 
  Indian paintbrush  

ijsschotsen op Iceberg Lake

 

 

's Avonds volgen we opnieuw een presentatie in het hotel, dit keer over de opwarming van de aarde en de gevolgen voor Glacier National Park. Heftig hoor, de zomers van 2003, 2004, 2005, 2006 en waarschijnlijk ook 2007 zijn de warmste ooit. Met name 2003 was bloedheet, met heel veel bosbranden. Een ander gevolg is het smelten van de gletsjers: in 2003 waren er nog 37 gletsjers en op dit moment nog maar 27. En hoe moeten we dit park noemen als er over 15 jaar geen gletsjers meer zijn? De gevolgen voor flora en fauna worden onderzocht. Feit is dat de boomgrens (timberline) steeds hoger komt te liggen, en beesten als de mountain goat en de hoary marmot dan zullen verdwijnen, want die gedijen niet in bossen. Met name hertensoorten (elks, white-tailed deer, mule deer) zullen het juist goed doen, en ook roofdieren die op hen jagen (de mountain lion, ofwel poema). De gevolgen voor de beren zijn lastig in te schatten, dat zal een afweging van plussen en minnen zijn. Ander feit is, dat de Amerikanen de grootste kooldioxide vervuilers zijn. Juist in dit land zullen forse maatregelen nodig zijn om die uitstoot per inwoner drastisch te verminderen.

      vorige pagina volgende pagina