homepage

foto's op flickr

voorbereiding

tips

gastenboek

   

beginpagina Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

6 augustus 2006                         16°C

De mist heeft doorgezet en aan het strand bij de lodge kan je nauwelijks een hand voor ogen zien: hoe toepasselijk om nu lekker te gaan lopen op Long Beach. Het is vandaag in de mist 16ºC, zo fris hebben we het nog niet meegemaakt. Maar als je bedenkt dat we in het gebied van een regenwoud zijn, met heel veel regen en vocht, is dit een normaler weertype dan strak blauw met zon. Onze wandeling start bij de parkeerplaats van Schooner Beach (op het kaartje bij nummer 9) en is totaal 12 km: we lopen tot aan Green Point Parking (op 6 km) en nemen dezelfde weg terug over het strand.

Bij Schooner Beach loop je eerst één kilometer door het regenwoud, bestaande uit een cedar-hemlock bos dat vervolgens geleidelijk overgaat in de Sitka spruce. Deze boom is volhard tegen de wind met zand en zout. Het pad loopt over een 'boardwalk', want het is zo drassig dat een normaal pad niet echt veel zin heeft. Overal zie je varens ('ferns') en mos, hangend aan takken en op boomstronken. De meeste regen valt hier van november tot en met maart, in een onafzienbare stroom van depressies en stormen vanuit de oceaan. Gemiddeld valt hier meer dan 2.500 mm per jaar, maar op sommige locaties kan dat oplopen tot 5.000 mm. De bomen kunnen hier het hele jaar doorgroeien vanwege de milde temperaturen. En omdat bosbranden hier vanwege al dat vocht nauwelijks voorkomen, worden de bomen erg oud en groot. Dan is 100 meter hoog en 1.000 jaar oud geen uitzondering. In wat noordelijker gebied of wat hoger gelegen tegen de bergen aan, wordt aangenomen dat er 'yellow cedars' staan van 2.000 jaar oud, in een bos dat nog enkele honderden jaren ouder is. Als een boom hier afsterft, kan het gemakkelijk nog zo'n 50 jaar staan, dan omvallen en er nog zo'n 100 jaar herkenbaar als boom bijliggen. Het vormt dan een belangrijke voedingsbron voor het bos, maar ook als onderkomen voor talloze dieren.

boardwalk door het regenwoud

 

sitka spruce

     

de boardwalk door het regenwoud (bij Schooner Beach)

 

Sitka spruce

 

We bereiken na één kilometer het strand. Mooi hoor, vanuit het bos zo het strand oplopen, en dat met dichte mist. Hier is het nog rustig op het strand, en dat verwachten we eigenlijk de gehele wandeling. En tot het begin van Long Beach is het ook rustig, maar op Long Beach zelf wordt fanatiek gesurft. Alhoewel het windstil is, zijn de golven gemiddeld (en dat is hier vrij hoog). We vinden het strand met die dikke mist erg mooi.

mist

vanaf deze plek hebben surfers goed overzicht

 

We lopen langs het drukke gedeelte van Long Beach, waar je het strand gemakkelijk kan bereiken vanaf de parkeerplaats. Daarna wordt het weer rustiger, tot aan de volgende parkeerplaats, bij Green Point Parking, waar we ons brood eten en wat uitrusten. De mist lijkt wel steeds dikker te worden, en mist, bos en strand levert mooie plaatjes:

 Long Beach

mistig op Long Beach

 

We lopen weer terug langs het strand en zien dat af en toe de mist wat optrekt. Rond de parkeerplaats van Long Beach zitten mensen zelfs een beetje in het zonnetje, het is druk met surfers en we gaan er ook effe lekker bij zitten. We eten een snickers en drinken wat. Een stukje verderop lijkt het wel of we een bekende zien, en jawel hoor! Ook onze camper-vrienden liggen op het strand, ze stappen net op. Snel lopen we erheen om elkaar nog even te zien en nogmaals een goede vakantie toe te wensen. We lopen verder en zien de zon doorbreken...

 Long Beach

de zon breekt door op Long Beach

 

We lopen door het regenwoud weer terug naar onze auto en rijden naar de lodge. Daar kunnen we nog heerlijk op het terras in de zon een boek lezen.

    vorige pagina volgende pagina