homepage

foto's op flickr

voorbereiding

tips

gastenboek

   

beginpagina Canada

vorige pagina volgende pagina

 

2 augustus 2006                          21C

Het is vandaag prachtig weer. En dat is maar goed ook, want vandaag gaan we orka's bewonderen bij Telegraph Cove. Dit is beroemdste plek aan The Pacific om orka's te bekijken; al in 1981 werd op deze plek begonnen met boottochten om naar ze op zoek te gaan. En tegelijkertijd werd begonnen met onderzoek naar deze beesten, want er was niet veel over bekend. Tot zo'n 30 jaar geleden werd er nog veel op ze gejaagd vanwege hun grote aantallen en het verjagen van de vis. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er lang niet zoveel exemplaren zijn als gedacht.

Vanuit Campbell River is het 200 km rijden naar Telegraph Cove, wat we in ruim twee uur rijden. We nemen om 8.00 uur de boot vanuit Quadra Island naar Vancouver Island, drinken bij Starbucks in Campbell River een kopje koffie, en zijn zo tegen 11.00 uur in Telegraph Cove. Dit is een heel mooi plaatsje: een typisch 'boardwalk'-dorp, gelegen aan een kleine baai. Er zijn nog maar weinig van dit soort plaatsjes.

 Telegraph Cove

het 'boardwalk'-dorp Telegraph Cove

 

We hebben twee dagen geleden een reservering gedaan voor deze orka-tour van 13.00 uur; dat is absoluut noodzakelijk in de zomer. De orka-tochten boek je hier bij Stubbs Island Whale Watching, op hun website kun je lezen hoe je reserveert. We zijn ruim op tijd, lopen wat rond en zitten bij een restaurant lekker op een terrasje wat te eten. Plots kwam iemand het terras oprennen: er zwemmen orka's in de baai, met blote oog goed te zien. Snel pak ik m'n camera en ren erheen. Mooi gezicht hoor, zo vlakbij de kust, en de tour moet nog beginnen!

 orka

een orka die langs Telegraph Cove zwemt

 

Om 12.45 uur staan we klaar om aan boord te gaan. We krijgen een introductiepraatje van de schipper: een voormalige politieman die de afgelopen 30 jaar deze wateren heeft bevaren. Aan boord ook een marine-biologe met veel passie voor orka's. Na een half uur krijgen we de eerste orka's in de Johnstone Straigt in beeld. Prachtig gezicht.

 orka's   foto links: we zien twee of drie families. De boot vaart de orka's voorbij, op een afstand van zo'n 100 meter. De boot moet afstand houden, anders storen we de orka's teveel. Op de foto links kan je ook nog goed de waterdamp zien die de orka vlak daarvoor heeft uitgeblazen.

foto hieronder: we halen de orka's in, en dan zet de schipper de motor af en laat een microfoon in het water zakken. We horen en zien ze dan naderen.

Dat hier zoveel orka's voorkomen, komt doordat de Johnstone Straigt zo nauw is, op sommige plekken niet meer dan een paar honderd meter. Hierdoor komt met eb en vloed al het voedsel samen, waardoor de orka's zich gemakkelijk kunnen voeden met de vissen.

eerst varen we langs de orka's

 
     
     
Uit onderzoek blijkt dat er drie genetisch verschillende groepen orka's zijn aan de westkust van Canada:
  • residents (de 'blijvers'): leven langs de kust, in grotere groepen (20 stuks of meer) en kennen een eigen territorium, waar ze in voorspelbare patronen zwemmen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis, met een voorkeur voor zalm.
  • transients (de 'trekkers'): trekken langs de kust zonder vaste verblijfplaats en leven in kleine groepen (drie tot zes stuks). Opvallend is dat ze geen geluiden maken. Reden daarvan is dat hun prooi die geluiden ook opvangt en er dus vandoor gaat; gedacht wordt dat de orka's juist zelf luisteren naar de geluiden van hun prooien. Een andere reden zou kunnen zijn dat ze dan niet ontdekt worden door de 'residents', die in grotere groepen leven en hen gemakkelijk kunnen aanvallen en verjagen. Hun voedsel bestaat uit zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen en andere walvissen. Er is ook wel waargenomen dat ze vogels of zelfs herten aanvallen die overzwemmen naar een eiland.
  • offshores: deze orka's leven in open zee in grote groepen van 30 tot 60 stuks. Er wordt tot nu vanuit gegaan dat zij ook voornamelijk vissen eten.
 

 orka's

   

de boot ligt stil; we horen en zien ze naderen...

     
     
     
     
 
De orka's komen steeds dichterbij en zwemmen voorbij de boot. Met hun staart klappen twee orka's op het water. Wij zien de groep met een vast territorium. Van die residents zijn  twee verschillende subgroepen: noord en zuid. Hier de noordelijke groep, met een gebied van Alaska tot aan het midden van Vancouver Island. De zuidelijke residents kom je tegen van Campbell River tot aan de Puget Sound bij Seattle.
 

 

We laten de orka's verder met rust en varen langs kleinere eilandjes. We zien visarenden en een grotere dolfijnsoort (Dall's porpoises), die een tijdje met de boot meezwemmen. Ook een fantastisch gezicht. En natuurlijk genieten we ook van de prachtige kust:

 coast Vancouver Island

de kust bij Vancouver Island is hier werkelijk prachtig

 

Om 16.30 uur staan we weer aan land. Wat een geweldige tocht! We stappen in de auto en rijden in twee uur terug naar Campbell River en met de boot van 19.30 uur komen we weer op Quadra Island. Na wat opfrissen gaan we aan tafel in het heerlijke restaurant van onze lodge.

    vorige pagina volgende pagina