homepage

foto's op flickr

voorbereiding

tips

gastenboek

   

beginpagina Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

26 juli 2006                                 29C

Vandaag is het feest: Annabelle is 40 jaar. Nou, met mooi weer, een prachtige wandeling in Joffre Lakes Provincial Park voor de boeg en vanavond lekker eten bij Earls maakt het ook echt een feestdag.

We rijden eerst zo'n 70 km naar het begin van de wandeling: vanuit Whistler de Highway 99 volgend in noordoostelijke richting. De drie meertjes van Joffre PP liggen aan de Duffey Lake Road, een sectie van de Highway 99. Het wandelpad begint al gelijk fantastisch, want na 500 meter zien we Lower Loffre Lake, de eerste van drie turkooizen meren. En hier is het dan ook best druk, zo vlakbij de weg. De typische kleur ontstaat door smeltwater van een gletsjer, wat 'rock flour' bevat: kleine deeltjes blijven in het water zweven en absorberen alle kleuren licht behalve die in het blauwe gebied, en wij zien dan die typische kleur.

 Lower Joffre Lake

Lower Joffre Lake

 

We lopen verder en volgen rechtsom het meertje. Het is hier ook direct rustig, we maken vervolgens een flinke klim in 4 km van 1.240m naar 1.535m door de bossen naar Middle Joffre Lake. In dit gedeelte van de wandeling bevindt zich ook het meest vermoeiende deel van de wandeling: een stuk van zo'n 1 km over rotsen, met nauwelijks een pad te zien. En met deze warmte van boven de 25 graden laten we aardig wat zweetdruppels achter, maar het zicht op het tweede meertje vergoedt alles:

 Middle Joffre Lake

Middle Joffre Lake

 

Boven het middelste meertje heb je al zicht op de Joffre Glacier Group, gletsjers die nu prachtig afsteken tegen de blauwe lucht en het water van het meer. Vervolgens lopen we door naar Upper Joffre Lake, een klim van 1.535m naar 1.600m. Als we uitkomen bij het derde meer is het uitzicht werkelijk fantastisch: het meer, de hangende Matier gletsjer, Mount Matier en Mount Joffre.

 Upper Joffre Lake

Upper Joffre Lake

 

Moe van al het klauteren gaan we uitrusten en eten. Heerlijk hoor, even bijkomen. We krijgen al snel bezoek van grondeekhoorns, die vliegensvlug over de rotsen zoeven op zoek naar eten. Van ons krijgen ze een paar broodkruimels. Na een half uurtje rusten lopen we nog even naar het water en maken ons op voor de terugweg: weer 5 km terug waar we zo'n 2 uur over doen. Deze wandeling is echt een aanrader voor degenen die van meren en gletsjers houden, maar is zeker niet gemakkelijk (ook al staat deze in de wandelboeken omschreven als 'easy').

We lopen terug, even bijkomen en rijden weer naar Whistler. Eerst heerlijk douchen en dan een feestelijke maaltijd bij Earls, smullen. Weer een heerlijke dag.

    vorige pagina volgende pagina