homepage

foto's op flickr

voorbereiding

tips

gastenboek

   

beginpagina Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

21 juli 2006                                30C

We zijn vanwege de jetlag vroeg wakker: om 6.30 uur. Het wordt vandaag een warm dagje. Op The Weather Network kunnen we mooi de weersvoorspellingen volgen en vandaag wordt het in de stad ruim 30 graden; aan de kust iets meer verkoeling. Nou, dat komt mooi uit, want we willen vandaag de Seawall Promenade gaan fietsen: een fietspad dat rond Stanley Park ligt en de kustlijn volgt.

Vlak bij het begin van Stanley Park, op Denman Street, huren we fietsen voor 20 dollar per dag (dat is 14 euro). Je moet de fietstocht tegen de klok in fietsen en je maakt zo een mooi tochtje langs de kust. Stanley Park is een 400 ha groot stadspark en met elk weertype prachtig om te bekijken. In tegenstelling tot andere grotere stadsparken (Central Park in New York, London's Royal Park) is Stanley Park niet aangelegd, maar bewaard gebleven wildernis in het hart van de stad. Het bevat stranden, tuinen, halfwild bos, wandel- en fietspaden en n van de grootste attracties van West-Canada: het Vancouver Aquarium.

 zicht op de skyline van Vancouver

uitzicht vanaf Stanley Park op Vancouver

 

Om 10.00 uur zitten we al op de fiets en bovenstaande foto's heb ik zo rond 11.00 uur gemaakt net voorbij de locatie van de totempalen (twee foto's met een 'stitch-programma' aan elkaar geplakt). Links op de foto zie je Canada Place, de aanlegplek van cruiseboten. We fietsen langs Brockton Point en komen op het fietspad langs de Stanley Park Drive.

Een stukje verderop zien we een beeldwerk op een rots in het water: 'Girl in a Wetsuit', een bronzen beeld uit 1972.

De oostzijde van de Seawall Promenade volgt dan verder de kustlijn met mooi zicht op de Noord-Vancouver: zicht op Burrard Inlet, de woningen en flats van Noord-Vancouver, de bergen achter de stad en de haven met de gele zwavelbergen.

  Girl in a Wetsuit
   

  'Girl in a Wetsuit'

Lion's Gate Bridge  

Je hebt dan ook al mooi zicht op de lange Lions Gate Bridge, dat bij plaatsing in 1938 zorgde voor de verdere ontwikkeling van Noord-Vancouver. Onder de brug sta je op de helft van de Seawall Promenade en wijzigt het uitzicht: dat richt zich nu op het westen, met de Strait of Georgia: het water dat ligt tussen Vancouver Island en het vasteland en dat uiteindelijk uitmondt in de Grote Oceaan (the Pacific).

de Lions Gate Bridge verbindt Noord-Vancouver met het centrum

   
Het windje vanuit zee is heerlijk verkoelend. Is het in de stad en de oostkant van Stanley Park nu meer dan 30 graden, hier kijken we even op de thermometer en is het rond de 24C. We fietsen verder en het fietspad volgt slingerend de kustlijn en we zien in de verte de bergen van Vancouver Island.

Hier voor de kust liggen zeeschepen te wachten tot ze de haven in mogen varen. We komen bij Siwash Rock, een vulkanisch stuk rots dat 15 meter uit het water rijst en het begin markeert van English Bay. Nu volgen een aantal strandjes: Third Beach, Second Beach en English Bay Beach en nog meer verderop Sunset Beach. Met dit prachtige weer is het er druk: mensen genieten van het lekkere weer.

  Siwash Rock
   

Siwash Rock

 English Bay Beach   Hier links een foto van English Bay Beach (ook wel First Beach): het strand dat het dichtste bij Downtown ligt. Het ligt vlakbij het drukke Denman Street waar we onze fietsen hebben gehuurd. We hebben nog ruim de tijd, het is nog maar 13.30 uur, dus we gaan nu echt het park in. Het wordt al snel benauwend warm, we fietsen nog een uurtje in het park, kijken even bij Beaver Lake (hier is het veel te warm) en zoeken een mooie plek op bij Second Beach om te genieten van het zonnetje en een goed boek. Zo rond zes uur leveren we de fietsen in, lopen langs Denman Street en eten in het Boathouse Restaurant aan Beach Avenue.

English Bay Beach

   
    vorige pagina volgende pagina