homepage 

foto's op flickr

voorbereiding

tips 

gastenboek

 

 

begin Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

16 juli 2005                                17°C

Inderdaad, vrijwel de hele dag regen. Ook dan kun je je wel vermaken in Banff town en omgeving, zie hieronder onze tips. En ook met slecht weer is het nationale park van Banff mooi, maar het moet geen dagen duren. Gelukkig is dat ook niet zo, het regent hier in de zomer gemiddeld één op de drie dagen. Hieronder het Banff Springs Hotel, de mooiste foto's van dit indrukwekkende hotel maak je vanaf de Tunnel Mountain Drive:

 Banff Springs Hotel

Banff Springs Hotel

 

Het Banff Springs Hotel is nauw verbonden met het ontstaan van het plaatsje Banff en de ontwikkeling van het spoorwegnet. In 1884 had de Canadian Pacific Railway (CPR) de aanleg van het spoor door de Rockies gereed: er was nu een treinverbinding door geheel Canada van oost naar west. Maar de aanleg was kostbaar geweest en de CPR zocht naar inkomsten. De toenmalige vice-president van CPR, W.H. Van Horne, kwam met een briljant idee: "since we can't export the scenery, we'll have to import the tourists." In die tijd stond toerisme en alpinisme nog in de kinderschoenen (begon net te komen in Zwitserland), maar Van Horne zag hier al de mogelijkheden. Het hotel begon in 1887 met 250 kamers, voor 3 dollar 50 per overnachting. De afgelopen jaren is voor 175 miljoen dollar gerestaureerd en geïnvesteerd in het Banff Springs hotel, dat nu 770 kamers telt. Met de link hierboven kun je bekijken wat het kost om hier te verblijven (al snel zo'n 400 euro per nacht). Wij drinken in het restaurant een kop koffie met wat lekkers. Er zijn in het hotel ook winkels en je kan er op je gemak rondkijken.

Banff Springs Hotel 

 Whyte Museum of the Rockies

zicht vanaf het terras van Banff Springs Hotel Whyte Museum of the Rockies

 

Hieronder onze tips in en om Banff town, een aantal daarvan is prima geschikt bij wat slechter weer:

  • Banff Springs Hotel: het beste zicht op dit hotel vind je vanaf de Tunnel Mountain Drive. Mooi, oud, historisch hotel. Je mag ook naar binnen, je kunt er wat eten of drinken en beneden in de kelder zijn winkeltjes, leuk bij slecht weer.
  • Bow Falls en de Bow River: te bereiken via een korte wandeling van 2,1 km vanaf het centrum van Banff. Even genieten van rust en de mooie omgeving.  
  • Sulphur Mountain Gondola: in 8 minuten zoef je met een kabelbaan naar Sulphur Mountain op een hoogte van 2.285m. Je ziet het plaatsje Banff, de Bow Valley, Lake Minnewanka en prachtige uitzichten op de breed uitgeslepen dalen. Zie hoe ongerept die dalen zijn zonder bebouwing en wegen, je ziet alleen maar aaneengesloten bossen. En zie ook hoe mooi breed de dalen zijn (echte U-dalen), dit is echt anders dan we gewend zijn in De Alpen. Hier hebben lange, zeer brede gletsjers gestroomd die de dalen prachtig hebben uitgesleten. En neem een verrekijker mee, want dit is ook de vliegroute van adelaars in hun jaarlijkse trek.
  • Tunnel Mountain Drive: leuke weg om te rijden, grote kans om herten en wapiti's ('elks') te zien en met mooi uitzicht op het Banff Springs Hotel en de hoodoos. 
  • Hoodoos: de Tunnel Mountain Hoodoos liggen op 6 km ten oosten van Banff aan de Tunnel Mountain Drive. Er loopt een pad heen van ongeveer zo'n 500m lengte.
  • lekker slenteren door het centrum, een bezoek brengen aan het visitor center (kijk een natuurfilm, check de status van wandelpaden, bekijk de weersvoorspelling) en het Whyte Museum. Dit museum biedt een prachtige collectie kunstwerken van Peter en Catharine Whyte, twee uitgesproken bewonderaars van de Canadese Rockies.
  • Vermilion Lakes: met prachtig zicht op Mount Rundle, een absolute aanrader. Het zijn drie wat kleinere meren met omliggende moerassen, ontstaan uit een uitgestrekt meer. De afwatering van de Bow wordt belemmerd door morenen. Het eerste meertje wordt steeds kleiner door toename van vegetatie aan de randen, het tweede en derde meertje zijn ontstaan door beverdammen. Het laatste meertje wordt gedeeltelijk gevoed door een warmwater bron, waardoor het water hier niet bevriest en er wild op afkomt, en dus ook wolven. Vooral in de namiddag met lage zon heel mooi. Het kan druk zijn met veel auto's, ga zo vlak na etenstijd. Er kunnen ook veel muggen zijn, smeer je even in.
  • eten bij Earls: onze favoriet, lekker eten, goede sfeer, prettige bediening.
  • een mooie, vlakke wandeling langs Lake Minnewanka. Als je iets verder doorloopt over het wandelpad langs het meer (de meeste bezoekers blijven hangen), ben je in de echte natuur. Je kunt lopen zolang en ver je wilt. Loop je 10 km door, dan barst het van de beren. En vrij aan het begin van het wandelpad filmden bezoekers op een rondvaartbootje een geslaagde aanval van een poema op een hert. En goed in bomen en de lucht kijken, hier vliegen ook visarenden rond ('bald eagles').

 

 hoodoos (Banff)

hoodoos in de regen

 

Gelukkig is de weersvoorspelling voor morgen weer prima. Moet ook wel, want de Icefields Parkway staat op het programma...

       vorige pagina volgende pagina