homepage 

foto's op flickr

voorbereiding

tips 

gastenboek

 

 

begin Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

13 juli 2005                                22C

Weer vroeg wakker, je lichaam moet echt wennen aan dat tijdsverschil. Het wordt vandaag weer lekker weer. We hoorden gister dat nu pas eigenlijk de zomer is begonnen (lente kennen ze hier nauwelijks). Het wordt vandaag net boven de 20 graden, zonnig met wat wolken. We douchen, pakken onze spullen en stappen in de auto voor een ontbijt in Banff. De lodges en hotels doen hier niet aan ontbijt, voor alle maaltijden moeten we de deur uit. Dus gaan we eten bij Evelyn's (heerlijke toast met koffie) en vragen daar een paar flinke extra boterhammen voor de lunch (health sandwich). We nemen koffie mee (in het hotel kan je wel altijd koffie zetten) in de thermoskan en flink wat flesjes water. In ieder geval voldoende eten en drinken voor onderweg, want dat is de eerste voorwaarde voor een stevige wandeling. We gaan vandaag lopen naar de Stanley Glacier.

Het beginpunt van het pad naar Stanley Glacier ligt aan de Hwy 93, op 13,4 km ten westen van Castle Junction. Het ligt nog net in Kootenay NP. De tocht is ruim 11 km (andere info klopt niet), we doen er totaal 4 uur over en lopen van 1.593m naar 1.921m. Mooie tocht hoor, juist door de tastbare blik op de processen die de Rockies hebben gevormd:

 

 bosbrand

 

 Stanley Glacier

 
  een bosbrand van 1968...   de Stanley Glacier  

 

Als je vanaf de parkeerplaats gaat stijgen, zie je al snel waar de bosbrand heeft gewoed. Het lijkt net of dat recent is geweest, maar dat is toch al zo'n kleine 40 jaar geleden! Dat komt omdat het verdere verval van het bos (het rotten van het hout) nauwelijks kans krijgt met 9 maanden sneeuw en ijs per jaar. We vonden deze tocht echt een aanrader. Op de weg terug zie je de Hwy 93 goed liggen:

 Highway 93

zicht op Hwy 93

 

Dit is met zicht richting Lake Louise. Ook goed te zien is het effect van een bepaalde tor die de bomen aantast: op die plekken sterven de bomen af. Afijn, we waren net terug bij de auto toen een regenbui losbarstte. We rijden terug via Lake Louise, wat later op de middag is dat niet zo druk.

 Lake Louise

Lake Louise

 

Donkere wolken boven Mount Victoria, maar het blijft een mooi plaatje. Morgen is het prima weer en is Lake Louise het vertrekpunt voor een wandeling naar Lake Agnes, de Big Beehive en verder naar Plain Of Six Glaciers. Nu weer lekker eten bij Earls en terug naar Canmore.

    vorige pagina volgende pagina