homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

   

begin Zuid-Afrika

vorige pagina volgende pagina

 

9 september 2004

Vandaag doen we onze eerste safari: we rijden met onze huurauto naar de hoofdingang van het Krugerpark, de Paul Kruger Gate. In deze tijd van het jaar gaat het park om 6.00 uur 's ochtends open en sluit ook weer om 18.00 uur. We staan om 5.00 uur op om optimaal te genieten van de gehele dag, want het is ook nog wel een eindje rijden naar de gate (iets van 80 km). Het is bewolkt weer, wat gunstig kan zijn: de beesten hoeven niet te schuilen tegen de zonnestralen en dus mogelijk goed zichtbaar. De streek met het Krugerpark heeft een subtropisch klimaat: in de lente kan het dan al flink warm zijn en er valt dan geen of weinig regen (en ook geen kans op malaria, er zijn geen muggen). Dat betekent ook dat er niet veel vers groen is in het park, zodat je de beesten goed kan spotten in het struikgewas. De beste tijd is zoals altijd in de vroege uurtjes en bij zonsondergang. Met de digitale camera met 10x optische zoom haal ik het wild sowieso lekker dichtbij.

Het Kruger Nationaal Park

Het park ligt tegen de grens met Mozambique, is 352 km lang en gemiddeld 60 km breed. Het is het grootste en mooiste park van Zuid-Afrika. Er lopen asfaltwegen en onverharde wegen, op de zogenaamde restcamps kun je de auto uit voor een hapje en een drankje en kun je overnachten, er zijn er totaal iets van 18. Daarnaast zijn er bushveld camps, zonder restaurant of winkel. Omdat het park zo groot is, beïnvloedt deze infrastructuur de natuur nauwelijks. Het noordelijk deel is droog en dor, het centrale deel bevat ook niet veel water. Hier zitten grote kudden antilopen en de helft van de leeuwenpopulatie. Wij verblijven 12 en 13 september in het centrale deel. Nu doen we nu het zuidelijk deel aan: dit deel trekt de meeste bezoekers en is dus het drukst bezocht. Vanwege de Sabie-rivier heb je hier ook de meeste kans om veel wild te zien. Wij reden van de hoofdingang naar Skukuza, het grootste rest camp dat plaats biedt aan 1000 bezoekers. Vandaar reden we langs de Sabie-rivier naar Lower Sabie en Crocodile Bridge en weer terug. Totaal iets van 160 km, gereden in zo'n kleine 12 uur (van 6.00 uur - 18.00 uur).

 

Op pad: van andere automobilisten hoorden we dat verderop een aantal leeuwinnen een giraffe te pakken hadden gekregen. Nou, dat wilden we natuurlijk graag zien. Mooi schouwspel hoor: drie leeuwinnen die naast en vlakbij een aangevreten giraffe lagen, en als ze een stukje verderop gingen liggen kwamen er direct gieren en hyena's op af. Zie de foto's hieronder...

 leeuwin naast giraffe (Kruger Park)

 

 gier lust ook een hapje

een leeuwin met dikke buik...

 

maar gieren lusten ook wel een hapje...

 

 hyena (Kruger Park)

deze hyena houdt de leeuwinnen rond de giraffe in de gaten

 

Deze hyena was vlakbij de giraffe; zo te zien heeft ie er ook van gevreten, te zien aan het bloed op z'n rechterpoot. Hij bleef wel heel alert of de leeuwinnen het niet op hem zouden voorzien. Dit tafereel was wel het hoogtepunt van deze dag, hieronder nog een kleine selectie van alle andere beesten die je tegenkomt: buffels, olifanten, neushoorns, gnoe's, zebra's, impala's, bavianen, vervetapen, nijlpaarden, cheetah's, kudu's, nyala's, zwijnen en heel veel verschillende vogels. Op de pagina's van onze andere safari's zie je nog veel meer gefotografeerd wild. Hieronder nog een tweetal foto's:

 Kruger Park

 

 twee cheetahs (Kruger Park)

groen langs een klein stroompje

 

twee jachtluipaarden, speurend naar een prooi

 

Je kunt prima zelf rijden in het Krugerpark. Je krijgt bij de ingang een kaartje/plattegrond met de locaties van rest camps (hier mag je de auto uit en kan je eten en drinken kopen) met de onderlinge afstanden. Vervolgens rijd je met een vaartje van gemiddeld zo'n 25 km per uur door het park (maximum snelheid is 40 km per uur). Let erop dat je op tijd aan het eind van de dag het park op tijd weer verlaat, want om 18.00 uur sluit de poort en daarna betaal je een boete.

    vorige pagina volgende pagina