homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

   

begin Zuid-Afrika

vorige pagina volgende pagina

 

10 september 2004

Vandaag staat de Panoramaroute op het programma: n van de hoogtepunten van het noordoosten van Zuid-Afrika. We reden eerst naar het plaatsje Sabie, en zoals bij elke plaats ook hier een grote township waar de zwarten en kleurlingen wonen. Echte krotten, maar ook steeds meer opgeknapte woningen. Vervolgens reden we naar Pilgrim's Rest, het eerste gouddelverstadje van Zuid-Afrika: erg toeristisch en weinig bijzonder.

Dit deel van Zuid-Afrika bestaat uit een immens hoogland, dat plots stopt met een afdaling naar het laagland. Die rand vormt zich over een lengte van 320 km: de Drakensbergen. Hier heerst een ander klimaat dan in het laagland (met het Krugerpark). Langs de Panoramaroute, op de scheidslijn tussen het hoog- en laagland, vind je dan ook veel watervallen, verre uitzichten over dat subtropische laagland en de Blyde River Canyon.

Bourke's Luck Potholes

 

Links:

Vanuit Pilgrim's Rest reden we naar de Bourke's Luck Potholes, op 66 km van Sabie. Via paden en bruggen kom je op een uitzichtspunt met mooie, door riviererosie vormgegeven rotsbedding. Door schuring van het water zijn deze cilindervormige holtes ontstaan.

Rechts:

En van de vele watervallen: dit zijn de MacMac Falls: stort zich 70 m naar beneden.

 

MacMac Falls

de Bourke's Luck Potholes

     

de MacMac Falls

 

Zo'n 85 km van Sabie ligt de Blyde River Canyon met een aantal hoogtepunten: Pinnacle Rock, God's Window en de Drie Rondavels. God's Window is het prachtige uitzichtpunt van de rand van de hoogvlakte op het laagland; de Drie Rondavels liggen prachtig in de canyon van de Blyde-rivier.

 God's Window    De Drie Rondavels

God's Window (ietsje hoger genomen vanwege de mist)

 

de Drie Rondavels

 

Op de terugweg moesten we weer naar beneden naar het laagland, en een stukje door die dichte mist. Voorzichtig rijden geblazen, we zagen echt geen hand voor ogen. Vooral ook omdat veel tegemoet komend verkeer zonder licht rijdt en vaak zwaar beladen met heel veel personen.

    vorige pagina volgende pagina