homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

   

begin Zuid-Afrika

vorige pagina

volgende pagina

 

16 september 2004

Vandaag weer een warm dagje met 33įC. We gaan op safari in het Hluhluwe en Umfolozi Park. Beide parken zijn opgericht in 1897, slechts 15 jaar na het allereerste natuurreservaat ter wereld (het Yellowstone Park in de Verenigde Staten). De reservaten zijn ingesteld ter bescherming van een toen al bedreigde diersoort: de witte neushoorns in Natal. Het succes van deze parken overtrof alle verwachtingen: er waren toen in heel Afrika nog ongeveer 600 witte (breedlip-) neushoorns en door een strikte bescherming en goede methoden van vangen en vervoeren, bestaat de wilde populatie in Zuid-Afrika nu uit 4000 dieren. In dit park leven nu ongeveer 1200 witte en 400 zwarte neushoorns. Verder zijn zo'n 3500 witte neushoorns overgebracht naar reservaten in Zimbabwe, NamibiŽ en Zambia en enkele honderden naar dierentuinen en wildparken over de hele wereld. In het Krugerpark leven er zo'n 900, zij stammen allemaal af van dit deze relatief kleine park in KwaZulu Natal. Een witte neushoorn is een graseter en houdt z'n kop laag bij de grond om met zijn brede lippen het gras te plukken. De zwarte neushoorn voedt zicht met twijgjes, en houdt z'n kop omhoog om bij de blaadjes te komen; ze zijn ook kleiner dan de witte en leven solitair of in kleine groepen. In deze parken, onderling verbonden met een weg, komen nu zo'n beetje alle grote dieren voor die je ook in Kruger tegenkomt: olifanten, leeuwen, nyala's, impala's, gnoes, kudu's, zebra's, buffels, giraffen, leeuwen en jachtluipaarden

Vandaag worden we niet gereden, maar gaan we zelf met onze huurauto op pad. Ook weer heel veel beesten te zien hier. Hieronder een kleine compilatie:

 

 giraffe (Hluhluwe Umfolozi Park)  

 neushoorns

een giraffe komt met moeite bij het groen...

 

mama gevolgd door een jong (witte neushoorns)

 

 

nyala's (Hluhluwe Umfolozi Park)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nyala's die een droge rivierbedding oversteken

 

 olifant (Hluhluwe Umfolozi Park)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de enige olifant die we zagen in Hluhluwe park

 

Verder hebben we nog de volgende beesten gezien: zebra's, waterbokken, nijlpaarden, gnoe's, zwijnen, nyala's, buffels en veel bavianen. Op Hilltop Camp, op 450 m hoogte, kun je lekker lunchen en genieten van het uitzicht.

    vorige pagina volgende pagina