homepage 

foto's op flickr

voorbereiding

tips 

gastenboek

 

 

begin Canada

vorige pagina volgende pagina

 

30 juli                                         29C

Vandaag rijden we op het gemakje terug naar Calgary. De stad ligt op 1.100 m hoogte in de prairies, op zo'n 90 minuten rijden van de Rockies. De stad heeft het zwaar: het grote geld van de olie- en gasindustrie is voorbij, en dat kun je ook wel zien. Het is niet echt een toeristenstad, maar meer een werkstad (het agrarisch centrum van de streek) dat z'n best doet om te blijven bestaan. Wij zijn niet echt onder de indruk...Maar aan de andere kant: Calgary zit weer in de lift; het gaat steeds beter met de werkgelegenheid, en dat komt vooral door de toeristensector en de winning van 'zandolie'. De bevolking neemt toe en is nu gegroeid tot zo'n 850.000. Je vindt hier wel een aantal leuke dingen om te bekijken, dat gaat we komende dagen dan ook doen.

Calgary heeft een echt landklimaat, met droge en warme zomers en koude winters vanwege de noordelijke poollucht (-20˚C tot -30˚C). Echt noordelijk ligt Calgary niet, zelfs Amsterdam ligt noordelijker met 52,20 graden noorderbreedte (Calgary ligt op 51,10˚ N.B. en Edmonton op 53,20˚ N.B.). Met name de grote afstand van zee, de Rockies die de (warme) westenwinden blokkeren en de koude, noordelijke poolluchten die hier snel over land aan komen waaien, hebben z'n invloed op de stad, want veel speelt zich binnen af. Winkels zijn op elkaar gepakt in allerlei 'malls' die onderling zijn verbonden door bovengrondse wandelpaden: de Plus 15 Skywalks, het wandelpadennet van 5 km lang en op 4.50 m van de grond. Bij koud weer in de winter hoef je nauwelijks buiten te zijn.

 Calgary

de bovengrondse wandelpaden (de skywalks)

 

We parkeren onze auto in de stad en brengen een bezoek aan de Eau Claire Market. Het is prachtig weer, met veel mensen buiten op straat en bij speelplekken en fonteinen. Maar binnen is het erg rustig. We lopen verder van de Bow River af, internetten even met het thuisfront en lopen naar Stephen Avenue, het voetgangersdeel in het centrum. Leuk om hier te lopen, we gaan naar de Devonian Gardens, mooie binnentuinen. Bijzonder. We eten natuurlijk bij Earls, de vestiging Bankers Hall. Erg lekker. We hebben een hotel vlakbij het vliegveld, zodat ik onderstaande foto kon maken vanaf ons balkon. Je ziet het centrum van Calgary, met de Rockies op de achtergrond. Links op de foto zie je de Calgary Tower, dat echt een heel mooi uitzicht biedt op de stad, de prairies en de bergen. Daar gaan we morgenochtend naar toe. Nu lekker slapen.

 skyline Calgary

zicht vanuit ons hotel op Calgary en de Rockies

    vorige pagina volgende pagina