homepage 

foto's op flickr

voorbereiding

tips 

gastenboek

 

 

begin Canada

vorige pagina

volgende pagina

 

18 juli 2005                                21°C

We zijn in Jasper en het weer is niet zo goed met veel buien. Niet voor het eerst trouwens (ook in 2002), maar ook niet verrassend, want je zit immers in de bergen en dat is altijd grillig. Toch maar de Maligne Valley in gereden, kijken of daar het weer wat beter is. Nee dus. Het is echt te slecht voor een wandeltocht of de gewilde boottocht over Maligne Lake naar het beroemde Spirit Island. Gelukkig is de weersverwachting voor morgen goed, dan morgen maar op pad. We brengen een bezoekje aan Pyramid Lake en Jasper zelf.

Jasper is rustiger dan Banff, zowel het stadje als het park. Wij vinden beide prachtig. Overnachten in een lodge of hotel is echt prijzig, vandaar dat we bij Banff kozen voor Canmore (prima keus) en in Jasper voor een B&B. Bijzonder is wel dat je de tweede B meestal kan schrappen, want ontbijten doe je buiten de deur.

 Jasper

de trein: symbool voor de ontwikkeling van Jasper

 

Jasper is prachtig gelegen, midden in een schitterende omgeving. Het ligt wat verder af van de omringende bergen dan Banff en ligt op 1.054m hoogte. Normaal gesproken wonen er zo'n 4.500 mensen, maar daar komen vele duizenden bij in het toeristenseizoen. Het is er rustiger dan in Banff (geen busladingen Japanners) en geeft meer een 'small-town' gevoel.

Hoogtepunten van Jasper zijn:
  • de Maligne Valley: met o.a. een boottocht op Maligne Lake naar Spirit Island; de vallei begint vlakbij Jasper en is zo'n 50 km lang, waarbij je eerst langs de Maligne Canyon komt (leuk wandeltochtje) op 11 km afstand van Jasper, dan na 32 km Medicine Lake (die soms leeg- en weer volloopt vanwege ondergrondse watergangen) en je eindigt bij Maligne Lake. Op Maligne Lake is een boottochtje naar Spirit Island verplichte kost, echt een aanrader (zie 19 juli). Rijd na het avondeten dit dal in, grote kans dat je beren ziet.
  • Mount Edith Cavell: deze prachtige berg ligt zo'n zeven km ten zuiden van Jasper aan Hwy 93A met de zijweg Mount Edith Cavell Road (niet geschikt voor campers). Breng een bezoekje aan Cavell Lake (zie ons reisverhaal 2008), een aanrader die vrijwel iedereen overslaat, het ligt aan de ene laatste parkeerplaats. Op het einde van de weg is een grote parkeerplaats, vanwaar je heerlijke wandelingen kunt doen doen naar Cavell Meadows en Path of the Glacier. Die laatste is vlak en ook erg geschikt voor kinderen.
  • de Jasper Tramway (kabelbaan naar The Whistlers); een kabelbaan 7 km ten zuiden van Jasper dat je snel naar The Whistlers brengt op 2.284m hoogte, met schitterende uitzichten op de omliggende bergen en dalen (zie 20 juli). 
  • Pyramid Lake; een mooi meertje iets ten noorden van Jasper;
  • volop wandelmogelijkheden in de wijde omgeving.
  • lekker slenteren door het overzichtelijke centrum, een bezoek brengen aan het mooie visitor center (check de status van wandelpaden, bekijk de weersvoorspelling), koffie drinken bij Café Mondo en een bezoek brengen aan de Jasper Park Lodge met winkeltjes en galeries onder het hoofdgebouw.
  • en natuurlijk weer heerlijk eten bij onze favoriet Earls.

 

 Maligne Lake

Maligne Lake

      vorige pagina volgende pagina