homepage     

foto's op flickr  

voorbereiding

tips      

gastenboek

   

begin Zuid-Afrika

vorige pagina

volgende pagina

 

18 september 2004

Vandaag een tocht van 420 km naar de Drakensbergen. We kunnen via de kust en Durban naar de Drakensbergen rijden, of we rijden bovenlangs via Vrijheid. We overleggen wat met de eigenaar van de lodge en nemen op zijn aanraden de noordelijke route.

 Bloedrivier Monument

het Bloed Rivier Monument

 

Deze route brengt je na Vrijheid op de Slagveldenroute. Dit is het gebied dat bekend is om zijn tragische geschiedenis: hier heeft een aantal beslissende veldslagen plaatsgevonden, eerst tussen de Britten en Zoeloes (1879) en kort daarop door de Britten en de Boeren (1880-81). Vrijheid was ook korte tijd de hoofdstad van de onafhankelijke Nieuwe Boerenrepubliek (1884-88), een klein grondgebied dat door de zoeloes aan een groep van 500 Afrikaner Voortrekkers was gegeven. Het Bloed Rivier Monument is een grove replica van brons op ware grootte van 64 huifkarren van de Voortrekkers. Op deze plek wisten 168 Boeren een aanval van 10.000 Zoeloe-krijgers af te slaan. De zoeloes konden niet op tegen de vuurkracht van de Afrikaners; 3000 Zoeloes snuivelden. Hier wordt hero´sch het verhaal verteld vanuit Afrikaner perspectief...

 

Aan het eind van de middag arriveerden we in Winterton, bij de Drakensbergen Sun, een mooi gelegen hotel.

 de Drakensbergen

uitzicht van onze hotelkamer op de Drakensbergen (vlak voor een regenbui)

 

Bij aankomst in het hotel informeerden we naar de weersvoorspellingen, we hoorden dat een koudefront onderweg was. De altijd vriendelijke bediening vertelden ons dat we dat juist nu niet moesten vragen, er was slecht weer voorspeld de komende dagen: regen en koude. Maar het bleek allemaal reuze mee te vallen. De foto hierboven is de dreiging van regen, maar regen hebben we niet gehad. En de koude kwam ook niet: komende dagen zo'n 25 graden.

    vorige pagina volgende pagina