homepage foto's op flickr gastenboek terug naar reisverslag

Verslag van de 4Daagse van Nijmegen: 4 x 50 km

De Voorbereiding

Juli 2011. Vorig jaar keek ik eigenlijk voor het eerst op tv naar rapportages over de 4Daagse. Leuk om al die verhalen, belevenissen en ervaringen te zien van al die wandelaars. Wat bezielt een mens om in colonne vier dagen te gaan wandelen? Dat is toch niet het genieten van de rust en natuur waarover ik het in mijn reisverslagen altijd heb. Wij wandelen graag, maar dan wel zoveel mogelijk op rustige wandelpaden, liefst in de bergen. Toch trok het me wel, juist ook vanwege het sportieve element: je wilt iets bereiken, de uitdaging van het overwinnen van pijn en vermoeidheid. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Stilletjes nam ik mezelf voor om toch ooit nog 's de Vierdaagse te gaan lopen...

Februari 2012. Ik schrik, want ik lees op de intranetpagina van de gemeente Rotterdam een oproep om deel te nemen aan de 4Daagse. Zo'n 25 collega's van Stadsbeheer kunnen zich aanmelden voor de tocht der tochten, het gaat om de langste afstand: 4 x 50 km. Dat is ook wat, wat een kans. Wil ik ervoor gaan of niet? Na een paar dagen nadenken en overleg thuis (de trainingen vragen echt veel tijd), besloten om ervoor te gaan. Lijkt me een hele prestatie om vier dagen achter elkaar 50 km te wandelen. Op vrijdag 2 maart hadden we een voorlichtingsavond: er waren inmiddels 24 aanmeldingen. Drie van Gemeentewerken (waar ik werk) en alle andere deelnemers van Stadstoezicht. Ook de organisatoren werken bij Stadstoezicht, ze hebben vorig jaar ook meegedaan. We kregen van alles te horen over de voorbereidingen, inschrijven, trainingen, onze overnachtingen en de tip om ook veel op de website van de 4Daagse te lezen. Volgende week starten de gezamenlijke trainingen, te beginnen met 16 km, da's natuurlijk nog een makkie.

Maart - juni. Het wandelen van een meerdaagse wandelprestatietocht vereist een goede voorbereiding. Je moet dit systematisch opbouwen zodat je lichaam kan wennen aan de inspanning. Dan loop je makkelijker en voorkom je blessures. Vrijwel elk weekend staat er vanaf nu op zaterdag of zondag een trainingswandeling gepland. Je kunt er echt niet altijd bij zijn, dan is het zeer aan te raden om een andere dag in je uppie te lopen. Juist regelmatig lopen is heel belangrijk. Onze eerste rondjes doen we vanaf IJsselmonde over de Van Brienenoord langs de IJsseldijk tot aan de Algerabrug en weer terug: 16 km. We lopen dan gemiddeld met z'n tienen, van de 25 aanmelders zijn we nog met 20.

 

 op de Van Brienenoordbrug

 

 ook in de regen

 
  op de Van Brienenoordbrug   trainen in de regen  

 

 

 En ik leer veel van die trainingen:

  • over m'n schoenen: mijn lage Meindels categorie A, bevallen prima. Helaas ontstaan ook bij ingelopen schoenen bij langere afstanden blaren. Het helpt om bij elke rustpauze m'n schoenen en sokken even uit te doen, doe er dan wat talkpoeder op, dat verlicht. En ik koop een 2e paar schoenen, van Salomon. Die loop ik ook in en gebruik ik als reserveschoenen, om te wisselen bij zware buien.
  • over m'n sokken: m'n trouwe wandelsokken van Falke bevallen niet; toch net iets te dik en daardoor teveel kans op blaren en rode enkels. Ik stap over op enkelsokken: van die korte, witte sportsokken. Die bevallen me heel goed.
  • over eten en drinken: gewoon ontbijt en lunch met bruine boterhammen, verder nog een banaan, een mars of snickers en een evergreen. In de rugzak altijd een waterzak gevuld met zo'n 2 ltr, een EHBO-setje en een pet, zonnebril, zonnebrand en een poncho.
  • over de groep: langzaam aan ontstaat een vaste, trouwe groep van een stuk of 12 lopers. Er volgen afvallers; we blijven uiteindelijk met zo'n 9 - 10 lopers over. We hebben echter minimaal 11 lopers nodig om als groep te mogen starten. Dat gaat goed, een aantal gaat mee om in ieder geval met 11 te starten.
  • over mezelf: ik krijg buitengewoon veel energie en plezier van het wandelen met deze club collega's. In een groep wandelen vond ik nooit zo prettig, loop het liefst met Annabelle lekker door mooie berggebieden, te genieten van de rust en natuur. Maar km's maken met deze gasten is ook gewoon erg leuk. En we zien veel van Rotterdam en omgeving, hebben veel lol onderweg en willen allemaal graag "de 50" lopen op de Vierdaagse.
   

wanneer

afstand

 

maart

april

mei

juni

eind juni

juli

 

wekelijks 16 - 20 km

wekelijks 25 - 30 km

wekelijks 40 km

wekelijks 40 - 50 km

twee dagen achter elkaar 45 km

eerste weekend 25 km, daarna rusten

 trainingsschema voor de Vierdaagse

 

 

 

De trainingen verlopen op zich allemaal soepeltjes. Kost wel heel veel tijd om elke week op zaterdag of zondag te wandelen. Zeker als we vanaf mei 40 km gaan wandelen. We starten dan om 6:00 of 7:00 en zijn dan pas einde van de middag weer thuis. Op m'n iPhone heb ik de app HikeMatePro, daarmee zie ik hoeveel km's we lopen, wat onze gemiddelde snelheid is, een kaartje toont onze route en andere info over bijv het aantal verbrande calorien (zo'n 3.000 bij 45 km).

Als ik alleen ben, loop ik voornamelijk vanaf huis naar Zwijndrecht, Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet. Mooie tochten langs de grienden. Ook een stevige ronde van 45 km met rondje Oud-Beijerland - Goudswaard - Numansdorp en terug naar Oud-Beijerland. Met de groep lopen we regelmatig het rondje Prins Alexander - Gouda - Stolwijk - Berkenwoude - Krimpen a/d IJssel - Prins Alexander, een mooie ronde van ruim 45 km. Die kan ik nu ook wel dromen. Het is vooral km's maken, soms met regen en buien, dan weer bewolkt en fris en dan weer heel erg warm. Ook dat hoort erbij: trainen in alle weersomstandigheden. Mijn grootste vrees tijdens de Vierdaagse zijn zware buien en grote warmte (boven de 25 graden). Mooiste wandelweer is een graad of 20 - 22, droog en een windje. Dus duimen voor goed weer.

 

 door het Groene Hart

 
      door het Groene Hart  

16 juli. Het gaat beginnen! De dag van vertrek naar Nijmegen. Om 9:00 verzamelen we in de Piekstraat, met busjes gaan we naar Nijmegen, lopers en verzorgers. Zie de foto hieronder, met van links naar rechts Saf, Martin, Karsje, John, Loek, Bryan, Patrick, Deng, Marcel, ikzelf, Patricia, Steef en Peter. Wat een stel! We kunnen tijdens de 4Daagse gebruik maken van de rustplaatsen van de RET, die staan er om de 10 - 12 km, even lekker op een stoel zitten, aan de koffie, soep, koeken, water, etc. Dat heb je ook echt nodig, echt top geregeld. Vlotjes rijden we naar Nijmegen, op de Wedren is de administratie en krijgen we onze veterchip. Die chip bevestig je aan je veters en deze registreert en controleert op minimaal drie punten op het parcours je doorkomst door over een mat te lopen.

 

vertrek naar Nijmegen 

 

 de inschrijving

 
  team Stadsbeheer vertrekt naar Nijmegen   regelen van de inschrijving  

Na de registratie is het tijd om ons te installeren in de jeugdherberg, die ligt net over de grens in Kleve, een half uurtje rijden van Nijmegen. Krappe kamers met stapelbedden, wel met prima badkamertje erbij. We leggen onze spullen op de kamer en gaan nog 's terug naar Nijmegen, even sfeer proeven. Het is druk en het regent. Hopelijk morgen iets beter weer. De voorspellingen zijn redelijk gunstig: dinsdag beetje regen en 19 graden, woensdag droog en 22 graden, donderdag de slechtste dag met flinke buien en vrijdag weer droog met 20 graden. We drinken een paar biertjes en kijken even bij het grote podium. Rond 17:00 gaan we terug, om 18:00 eten we in de jeugdherberg en 's avonds nog wat kletsen met een biertje erbij. Om 22:30 liggen we plat, morgenochtend staat de wekker om 2:45, echt niet normaal. Ben reuze benieuwd hoe de eerste dag dag verloopt, er staat 52.7 km op het programma.

 

 jeugdherberg Kleve

 

 even een biertje

 
  aankomst bij de jeugdherberg in Kleve   even een biertje  

 

De dag van Elst    -   dinsdag 17 juli   -  52.7 km   -  19C    

Om 2:45 gaat de wekker af. Poeh, dit is wel heel vroeg zeg. En buiten horen we het ook nog regenen, dat is geen goed begin. Maar niet getreurd, we springen uit bed, opfrissen en wandelspullen pakken. Gisteravond hebben we ons ontbijt en lunch klaar gemaakt, beneden eten we ons zuurdesembrood, drinken een bakkie koffie en vertrekken vervolgens om 3:45 naar Nijmegen. De eerste dag lopen de 50-km wandelaars de route Nijmegen - Bemmel - Arnhem - Elst - Valburg - Oosterhout - Lent - Nijmegen. Op het kaartje hieronder is dat de langste route, in rood.

 routekaart 1e dag

We gaan met 11 wandelaars van start, het is dan 4:30, donker en een drukte van jewelste. Overal langs de kant staan studenten en ander stapvolk die deze nacht nog geen bed hebben gezien. Ze wensen ons allemaal heel veel succes de komende dagen. Denk dat we wel wat steun kunnen gebruiken. Er wordt ook volop gezongen: "we zijn er bijna..."

 

 start om half 5

 

 om half 6 al vermaak

 
  start om 4:30   ook om 5:30 al vermaak met muziek  

Jammer dat het regent, maar echt heel nat worden we hier niet van. Gewoon een regenjack of een poncho en doorstappen. Schoenen blijven redelijk droog, dus we stappen vrolijk verder. Na ruim een uur komt de zon op en zie je waarom wandelen zo mooi is:

 de eerste km's

prachtige zonsopgang

We hebben elke dag vier rustmomenten, vandaag is dat op 9.9 km - 27.4 km - 38.4 km - 46 km. Hier kunnen we lekker even uitrusten, de voeten en benen verzorgen en wat eten en drinken. Allemaal keurig verzorgd door RET, helemaal top. Het lopen gaat dan natuurlijk nog probleemloos, na tweede rust voel ik de eerste vermoeidheid. Hier krijgen we ook weer wat lichte regen. Het voelt klam, we hebben een hoge luchtvochtigheid.

 

 langs de A325

 

 2e rustpunt Elden

 
  langs de A325, met een zonnetje   rustpunt Elden, op 27.4 km  

We zakken weer af richting Nijmegen, blij als we het 3e rustpunt bereiken na 46 km. Boven de 40 km is altijd zwaar, dat maakt het vandaag met ruim 52 km echt een stevige trip. Dan volgt het laatste, beruchte stuk over de dijk naar Lent. In Nijmegen volgt een warm onthaal; ook de sms-jes en twitterberichten doet ons allemaal goed. Blij dat we binnen zijn.

 

 4e rust Oosterhout

 

 over de dijk naar Lent

 
  4e rust op 46 km, nog een kleine 7 km   de beruchte dijk naar Lent  

Iets over 16:30 zijn we binnen, moe. We lopen naar ons busje op de parkeerplaats achter de Wedren. Het duurt even voor we Nijmegen uit zijn en arriveren bij de jeugdherberg in Kleve. Daar is het eten, douchen, voeten verzorgen (getver, heb toch 2 blaren opgelopen) en vroeg naar bed. Om 21:00 liggen we plat, morgen gaat de wekker om 2:45 weer af.

 

De dag van Wijchen    -  woensdag 18 juli   -  47,5 km   -  22C    

De wekker gaat weer om 2:45, heb redelijk geslapen, in ieder geval langer en beter dan de nacht ervoor. Ik verzorg m'n blaren, opfrissen, wandelspullen pakken en dan naar beneden voor een paar boterhammen en koffie. We starten met z'n negenen, de twee afvallers van gister zijn ingecalculeerd. En is naar huis, Patricia helpt mee bij de RET-verzorging, wat Saf vanaf de eerste dag doet. Om 4:30 staan we weer bij de start, nog wat stijfjes van gister.

 routekaart 2e dag

We lopen nu al steeds meer van rustpunt naar rustpunt, mentaal helpt dat ontzettend: de dag is dan geen 50 km, maar bestaat uit etappes van zo'n 11 km. Vandaag rusten we op 12.0 km, 24.8 km, 31.4 km en 40.2 km. Op twee na (Martin en Bryan) heeft iedereen wel minimaal n blaar. Dat gaat komende dagen erger worden.

 

 uitpuffende Amerikanen

 

 2012_07200058

 
  6:30, uitpuffende Amerikanen   bijna bij Alverna, eerste rust  

Ik merk dat m'n loophouding door de pijn van die blaren verandert. Dat gaat niet goed, dwing mezelf om in normale houding te blijven lopen en de pijn te verbijten. Dat lukt redelijk. Na het 2e rustpunt, voorbij Niftrik en precies voor Wijchen waar "de 40" er weer bij komt, staan m'n moeder en Gerard. Leuk om even te praten, ze zijn er straks bij het 4e rustpunt ook. We lopen nu in 'bloemkoolformatie,' niet meer als groep bij elkaar, maar in kleinere groepjes met hetzelfde tempo. Zo rond de 35 km gaan de voeten echt pijn doen en voel je vermoeidheid. Net voorbij het 4e rustpunt staat Annabelle, zo rond de 41ste km. Ze loopt een stukje mee, goede support. Om 16:15 zijn we weer binnen, allemaal goed kapot. De korte nachten en 2x 50 km ga je nu echt voelen. Het gaat stroever, vandaag was weer zwaarder dan gister.

 

 roze woensdag

 

 roze woensdag

 
  roze woensdag  

Iets voor 18:00 zijn we bij de jeugdherberg, we strompelen uit het busje. We gaan direct aan tafel, daarna eerst een koud voetenbad (zoooo lekker), dan douchen en voeten verzorgen. Om 20:30 is het op alle kamers alweer rustig. Om 21:00 liggen we allemaal op bed. Op naar dag 3...

 

De dag van Groesbeek    -   donderdag 19 juli   -   49,1 km   -    19C    

De wekker gaat af, we horen het buiten regenen. Vandaag is slecht weer voorspeld. We lopen de zuidoost hoek van Nijmegen, met de zeven heuvelen. Heb geen trek in ontbijt, maar "het motortje moet natuurlijk wel draaien," zegt Peter. We verbruiken genoeg energie (ruim 3.000 calorien per dag), prop dus toch maar een boterham naar binnen en een kop koffie.

 routekaart 3e dag

Vandaag natuurlijk weer vier rustpunten: op 11.1 km, 20.7 km, 31.4 en 39.7 km. Da's mooi, op goede afstanden van elkaar. De eerste na ruim 2 uur lopen, het is dan nog droog. We komen druppelsgewijs binnen, zitten onder een viaduct net buiten Malden. Na een kwartiertje gaan we verder.

 

 1e RET rustpunt

 

 mooi plaatje

 
  1e rustpunt, Oosterkanaaldijk   erg mooi om te lopen  

Rond 8:30 begint het te regenen: eerst normaal, maar daarna komt het met bakken uit de lucht, niet normaal. Iedereen is zeiknat, ook schoenen en sokken zijn nat. Ik schuil even achter een hoge haag, maar dat helpt allemaal niet. Het is nu doorlopen naar het 2e rustpunt en dan m'n 2e paar schoenen aantrekken en droge sokken, die heb ik gelukkig altijd bij me.

 zware bui

het komt met bakken naar beneden

De droge sokken en schoenen zitten geweldig. Ook gewoon lekker om andere schoenen aan te hebben, ik voel de blaren niet meer en loop als een kievit. Lekker zeg. In Mook gingen de 30-km lopers eraf, in Milsbeek gaat "de 40" eraf, lopen nu de lus die alleen voor de 50-km lopers is. Dat is in ieder geval een stuk rustiger lopen, maar die 10 km extra maakt de langste afstand echt zwaar. Vandaag halverwege, zo rond 10:30 weet ik zeker dat ik de 4Daagse haal, van binnen juich ik al een beetje.

 

 alleen 50 km

 

 nog 23 km

 
  de borden: alleen de route voor de 50 km   over de helft...  

Via Ottersum komen we weer weer bij Milsbeek, vlak ervoor onze 3e rustpunt. Hier staan m'n moeder en Gerard, lekker met bruine broodjes en gekookte eitjes. Ik neem een lange pauze, loop goed en kan de rest verderop weer bijhalen. Op 40 km het 4e rustpunt, zie nog net Karsje en Loek, vlak voordat zij verder gaan. Ik heb gewoon zin in de Zevenheuvelenweg, zo zwaar zijn die hobbels toch niet? En inderdaad, het valt wel mee. Maar halverwege de heuvels krijgen we weer bakken water over ons heen, de laatste 4 km doe ik m'n enigszins opgedroogde schoenen van vanochtend weer aan. Zeer moe en zeer voldaan kom ik bij de finish; vandaag was zonder twijfel m'n beste dag, ondanks de regen.

 

 zevenheuvelenweg

 

 zware bui

 
  de Zevenheuvelenweg   en opnieuw zware buien  

Het is weer razend druk in Nijmegen, het duurt een uur voordat we met het busje de stad uit zijn. Deze dag heeft een harde klap uitgedeeld, iedereen is nu zeer vermoeid en heeft pijn van blaren, pezen en schurende huid. Weer strompelen we van busje naar jeugdherberg, het is maar 10 meter, maar de benen willen rust. Vandaag wel smakelijk gegeten, lekker aan de spaghetti. Steef eet niet, is misselijk. Na het eten weer het gebruikelijke ritueel met koud voetenbad, douchen, verzorgen van de voeten en vroeg slapen. Op naar de laatste dag, we zullen het halen!

 

De dag van Cuijck    -   vrijdag 20 juli   -   50,1 km   -    21C    

Hh, wat er ook gebeurt, vandaag staan we voor het laatst midden in de nacht op en slapen we in stapelbedden. Lijkt me heerlijk om weer in m'n eigen bed te slapen. Goed mensen, nog n dag lopen, dan zit het erop. Heb nog nooit zulke vermoeide voeten gevoeld, ze zullen nog n dag moeten volhouden.

 routekaart 4e dag

Het eerste stuk gaat zwaar worden, met rustpunten op 13.6 km, 28.6 km, 38.4 km en 46.1 km. Dat betekent met name de eerste helft veel lopen en weinig rust en dat ga je merken. Sta weer op zonder spierpijn, wel stram. De blaren ga ik nu ook echt voelen, goed verzorgen en intapen. Het duurt zeker 10 km voordat ik warm draai, blij dat snel daarna een ruspunt is.

 lange wegen

15 km naar volgende rustpunt, erg zwaar

De volgende 15 km zijn moordend, 3 uur lopen tot het volgende rustpunt. En dan loop je door die eindeloze velden, staat daar iemand in z'n eentje heerlijke muziek te draaien. Ik schud 'm even de hand om 'm te bedanken. Op 28.6 km zijn Karsje en Loek alweer doorgelopen, ik kom om 10:45 binnen. Leuk dat m'n moeder en Gerard er zijn, met weer broodjes en gekookte eieren voor de groep. Langzaam druppelt iedereen binnen, stukgelopen op 3 uur zonder rust. Er komen masseurs voor Bryan, Steef en Patrick. Ik neem een uitgebreide pauze en ga als laatste weg, de rest haal ik wel weer bij. Zo gaat het prima. Met z'n zessen zitten we bij het rustpunt in Mook, dezelfde 2 lopen vooruit en Patrick zit een half uur bij de verzorging. Het is ook niet ver meer, nog ruim 11 km met nog een rustpunt. Voel me prima, we smikkelen van een worstje.

 

 over de ponton

 

 Via Gladiola

 
  bij Cuijk over het ponton   Ja! De Via Gladiola is in zicht  

Na Mook, eigenlijk al vanaf Cuijk, is het echt n groot feest. Dat doet echt wat met je. Toch voel je die overmoeide voeten, niet normaal. Genieten van de drukte om ons heen, nu op het gemakje naar het laatste rustpunt. Daar even bijkomen en dan naar finish, heerlijk! Bij de het rustpunt verzamelen we, daar staat ook Annabelle, m'n zus en ma en Gerard.

 

 warm onthaal

 

 warm onthaal

 
  warm onthaal door m'n zus, moeder en Annabelle  

Ik kom aan en plof gelijk neer, zo moe. We krijgen al snel een telefoontje van Patrick dat we toch een stukkie terug moeten, daar is de afmelding voor groepen. Nou, we regelen even snel een busje en rijden door politiecontroles een km terug en worden gescand, alles is nu in orde. Vanaf hier lopen we opnieuw het stuk naar het laatste rustpunt (iets van 15 min) en dan maar gelijk door naar de finish, daar staat familie, vrienden en collega's op ons te wachten, ook weer helemaal top.

de finish

de finish: we hebben het gehaald!

 

 Peter en John komen aan

 

met de medailles 

 
 

Peter en John onthaald door collega's

 

 van onze directie krijgen we de kruisjes

 

Van onze directie krijgen we gladiolen en de kruisjes, een prachtig moment. Dan moet ik echt effe zitten. We puffen wat uit, napraten, drinken een biertje en rond 19:30 vertrekken we naar huis. Echt onvergetelijk geweest. En ook loodzwaar. Het blijft voor mij toch echt eenmalig.

top